Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ΥΠΠΟ σε ζητήματα UNESCOΆρθρο του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτήρη ΜικάλεφΜακριά από πολιτικές σκοπιμότητες πρέπει να κινηθούμε ως κοινωνία, ώσπου το Υπουργείο Πολιτισμού, να προχωρήσει επιτέλους, στην δημιουργία του Φορέα Υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Δεν χωράνε σε ένα τέτοιο ζήτημα, που θα κυριαρχήσει στην ζωή της πόλης γιά τις επόμενες δεκαετίες, να προσπαθούμε να δημιουργούμε στείρες εντυπώσεις, στηριγμένοι σε ανύπαρκτα ή διαστρεβλωμένα γεγονότα.

Η UNESCO συμβάλεται με τα κράτη - μέλη της. Οι Δήμοι των κρατών - μελών της συχνά αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της επιχειρησιακής ευθύνης των προγραμμάτων συντήρησης και διαχείρισης των μνημείων του καταλόγου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μόνον όταν συναινεί ο κρατικός φορέας που εποπτεύει το επίδικο μνημείο και υπογράφει μιά μορφή σύμβασης μαζί του.

Στην περίπτωση της Κέρκυρας, το Σχέδιο διαχείρισης συντάχτηκε από ομάδα ειδικών του γραφείου παλιάς πόλης και του παραρτήματος ΤΕΕ Κέρκυρας, αλλα εγκρίθηκε από τον Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μάλιστα επέφερε και διορθώσεις. Το Σχέδιο έγινε αποδεκτό από την εκτελεστική επιτροπή της UNESCO και πλέον επέχει θέση προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της UNESCO.

Ο πρώτος έλεγχος της UNESCO, θα γίνει το 2011, σύμφωνα με πληροφόρηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση αυτά που η Ελλάδα υποσχέθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης. Και εκεί, οι ελεγκτές θα μείνουν στην αρχή του Σχεδίου, όπου αναφέρεται ρητώς ότι «με πρωτοβουλία του Δήμου Κερκυραίων ορίζεται Επιτροπή Παρακολούθησης όπου συμμετέχουν ο Δήμος, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ»

Μπορεί να φανεί παράξενο ή εξοργιστικό, αλλα ο Δήμος εξάντλησε κάθε περιθώριο υπομονής, προσπαθώντας να «πείσει» τους άλλους δύο υπερκείμενους φορείς να «καταδεχτούν» να συνδημιουργήσουν την Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία, στη συνέχεια, θα συνεργαστεί με ειδικούς που προέρχονται κυρίως από το γραφείο παλιάς πόλης, γιά να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Ο Δήμος έπραξε και πράττει ό,τι είναι δυνατόν γιά να προχωρήσει τα ζητήματα του Σχεδίου Διαχείρισης στα οποία έχει πρώτο λόγο, αλλά δυστυχώς πρέπει να περιμένει την σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης, αφού τα περισσότερα ζητήματα εξαρτώνται από την ειλικρινή διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του προκειμένου να λυθούν όλα τα ζητήματα.

Η Τεκμηρίωση του μνημείου,η αρχειοθέτηση και επικαιροποίηση των ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων του, η ασφάλεια και η φύλαξη του μνημείου, ο έλεγχος των πολεοδομικών, χωροταξικών και κτιριοδομικών θεμάτων, οι αποφάσεις ως προς τα δίκτυα, τις αρχιτεκτονικές μορφές, τα υλικά και τους τρόπους δομής και ένα σωρό παρόμοια ζητήματα που αφορούν το μνημείο αυτό καθ΄αυτό, είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ, διά των υπηρεσιών του ή διά της Επιτροπής Παρακολούθησης, όπως συμβαίνει παντού στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν μνημεία. Ο Δήμος έχει βαρύνουσα άποψη στην διαχείριση της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και στην συντήρηση του μνημείου, καθώς και στην άριστη συνύπαρξη των δημοτών του με το μοναδικό ιστορικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Ας αφήσουμε λοιπόν την επίρριψη ευθυνών, κάτι εξαιρετικά εύκολο από την πλευρά μας. Ας συνεργαστούμε. Γνωρίζουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες, εκκρεμεί υπηρεσιακή άποψη του ΥΠΠΟ γιά φορέα Υλοποίησης, γιά την οποία έχουμε αποσπασματική και ανεπίσημη ενημέρωση. Θέλουμε να ξεκολλησουμε από αυτήν την απαράδεκτη στασιμότητα. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ σε ζητήματα UNESCO.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να καταγγείλουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO και στο ελεγκτικό της σώμα την καθυστέρηση τριάντα μηνών, αυτό όμως είναι κατώτερο του κερκυραϊκού ήθους και της αξιοπρέπειάς μας. Να ακούμε όμως ότι εμείς ευθυνόμαστε γιά τις καθυστερήσεις επειδή ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος μερικών, αμαυρώνεται από άκριτες και ανεύθυνες δήθεν πηγές πληροφόρησης, είναι εξαιρετικά επώδυνο και εξοργιστικό.

Ας καταλάβουν μερικοί ότι πέρα από την πολιτική και την ευγένεια, προέχει η υχηλή ευθύνη έναντι της πόλης και του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: