Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Παρουσιάστηκε η οριστική μελέτη για ΝΑΟΚ,Γαρίτσα


Τίποτα νεώτερο,από τα ήδη γνωστά, (πέραν της εμπεριστατωμένης παρουσίασης) δεν προέκυψε από την παρουσίαση της οριστικής μελέτης αποκατάστασης της Γαρίτσας (τοιχίο ΝΑΟΚ και πεζόδρομιο) που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο, από μελετητική εταιρεία για λογαριασμό του ΟΛΚΕ.
Το συνολικό ύψος του απαιτούμενης παρέμβασης φτάνει τα 4 εκατ. Ευρώ,ενώ όπως είχε ήδη ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλ. Δεσύλλας, ο οργανισμός δύναται να καλύψει μόνο μέρος των έργων. καθώς το υπόλοιπο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο ΟΛΚΕ μπορεί να συνεισφέρει μέχρι 1 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με τον κ. Δεσύλλα, εφόσον βεβαια δοθεί η έγκριση του κυρίως μετόχου του Οργανισμού που είναι το κράτος.
Ο οργανισμός έχει διαβιβάσει τη σχετική μελέτη απο 4.12.09 στην Περιφέρεια Ι.Ν. ζητώντας την χρηματοδότηση του έργου.
Το έργο προβλέπει την αναστήλωση του τείχους ΝΑΟΚ (μέχρι κηπάριο) που έχει καταρρεύσει απο το 1992 τη διαμόρφωση του χώρου,παρέμβαση απο θαλάσσης με κατασκευή αναβαθμού, πλακοστρώσεις κλπ. Ο προυπολογισμός για το τμήμα ΝΑΟΚ φτάνει το 1,6 εκατ ευρώ και για τη Γαρίτσα τα 2, 4 εκατ.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ εξέφρασε ικανοποίηση γιατι μετά απο χρόνια παρουσιάστηκε μελέτη παρα τις δυσκολίες που υπήρξαν.
΄΄Βιώνουμε μια κατάσταση δραματική που δε μας τιμά ως πόλη. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στον κ. Δεσύλλα, είναι εύκολος στόχος. Είτε απο αδυναμίες και παραλείψεις, είτε απο έλλειψη πρόληψης φτάσαμε στο σημερινό σημείο μηδέν΄΄, τόνισε ενώ επεσήμανε ότι, θα πρέπει να προσεχθεί το κομμάτι του πεζοδρομίου που ανήκει στο Δήμο καθώς παρατηρείται ανεξήγητη καθίζηση ακόμα και στα παγκάκια.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Σπίγγος επεσήμανε ότι είναι πράγματι μια οριστική μελέτη, που θα έπρεπε όμως να είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.
΄΄Θα πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος για τα έργα προκειμένου να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις΄΄.
Σημειώνεται ότι ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Κούρκουλος έθεσε το θέμα της κατασκευής υφάλου μέσα στη θάλασσα που θα ανακόπτει τον κυματισμό. Οι μελετητές απάντησαν πως υπήρχε στην αρχική τους πρόταση αλλά ο κ. Δεσύλλας αποφάσισε να αφαιρέσει το έργο κατασκευής του υφάλου ,λόγω των σφοδρών αντιρρήσεων της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παράπονα για μαρίνα Σπηλιάς

Δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες αλλα και οι απλοί πολίτες που πήραν το λόγο στη παρουσίαση της μελέτης και εξέφρασαν σοβαρά παράπονα για το έργο της μαρίνας στη Σπηλιά.
Ο κ. Δεσύλλας είπε πως το έργο είχε απορρόφηση στο 35%, ότι έχει περάσει ως ΄΄γέφυρα΄΄ στο ΕΣΠΑ αλλα και ότι υπάρχουν ΄΄τεχνικά προβλήματα΄΄ τα οποία ο εργολάβος περιμένει να επιλυθούν απο την επιβλέπουσα τεχνική αρχή της ΠΙΝ.

Υπό παραίτηση

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Δεσύλλας ρωτήθηκε για το θέμα της παραίτησής του, επισημαίνοντας ότι αν και είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, έχει υποβάλει παραίτηση στην υπουργό Οικονομίας Λ.Κατσέλη απο τις 8.10.2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: