Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους για ΟΚΑΝΑ

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής για τον ΟΚΑΝΑ (Στις 10 Φλεβάρη 2010)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ''Κύριε Πρόεδρε, επειδή σε αυτή την Αίθουσα τέθηκε για μια ακόμη φορά ποιο από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική και στην πολιτική των ναρκωτικών, εγώ θα έλεγα ότι και τα δύο κόμματα θα έπρεπε να κάνουν αυτοκριτική, γιατί μετέτρεψαν τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., έναν οργανισμό κατά των ναρκωτικών, σε έναν οργανισμό αμιγώς θεραπείας υποκατάστασης. Εγκατέλειψαν όλους τους άλλους τρόπους αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Ο προηγούμενος Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτεινόπουλος θυμάμαι ότι πολύ απλοϊκά είπε ότι άλλοι, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω, χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους, στεγνά προγράμματα, εμείς χρησιμοποιούμε τη φαρμακευτική θεραπεία. Και βέβαια -το είπαν και προλαλήσαντες- ότι αυτή τη στιγμή μια δόση μεθαδόνης πωλείται έξω στη μαύρη αγορά, πιο ακριβά από δόσεις άλλων ναρκωτικών και μην ξεχνάμε -το επαναλαμβάνω, κυρία Μαλλιώρη- ότι και η ηρωίνη ως θεραπεία υποκατάστασης της μορφίνης ξεκίνησε κάποτε και έχει καταντήσει να είναι η μάστιγα των ναρκωτικών.

Από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω είναι ότι σήμερα για μια ακόμα φορά και για πολλά χρόνια ίσως θα συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι και στα κέντρα πρόληψης και στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. ήταν στους δρόμους. Προχθές έδωσαν συνέντευξη και κατήγγειλαν ευθέως όλες τις κυβερνήσεις για την υποχρηματοδότηση, μάλιστα μίλησαν για σκόπιμη υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας, του δημόσιου τομέα αντιμετώπισης των ναρκωτικών, υπέρ των ιδιωτών, για να περάσει η πρόληψη και θεραπεία των εξαρτημένων στους ιδιώτες. Κατήγγειλαν δε, κυρία Μαλλιώρη, οι εργαζόμενοι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. κάτι το οποίο αποτελεί στίγμα -για να αφήσουμε τα μεγάλα και τα βαρύγδουπα λόγια- ότι στην Κατερίνη π.χ., για 400 θεραπευόμενους σε μονάδα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. είναι δύο μόνο θεραπευτές και έτσι ακόμα και η καθαρίστρια δίνει θεραπεία υποκατάστασης, χωρίς βέβαια να προηγούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, στη δε Κέρκυρα, που αναφέρθηκε δύο-τρεις φορές εδώ, οφείλω να σας πω ότι πριν μερικές ημέρες είχαμε θάνατο από ναρκωτικά ότι τουλάχιστον από τότε που εγώ εκλέχτηκα Βουλευτής από την προηγούμενη Βουλή, πολλές φορές, φέραμε αίτημα ομόφωνο όλων των δημάρχων της Κέρκυρας, όλων των δημοτικών συμβουλίων, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, της Μητρόπολης, όλων των φορέων, να γίνει πρόγραμμα στεγνό στην Κέρκυρα, παρόλα αυτά έχει γίνει το πρόγραμμα υποκατάστασης του Ο.ΚΑ.ΝΑ., απολύθηκαν, όπως είπαν οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι εκεί και προσλήφθηκαν -το καταγγέλλουν πάλι οι εργαζόμενοι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ.- ενοικιαζόμενοι από ιδιωτική εταιρεία 7 εργαζόμενοι.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούν να μας κάνουν περήφανους και επειδή μιλήσατε, κυρία Μαλλιώρη - άκουσα πολύ προσεκτικά και διάβασα το βιογραφικό σας και θα έρθω και σε αυτό - ουσιαστικά παρουσιάσατε σαν ποσοτικό το θέμα, δηλαδή αν δεν προλάβαμε να κάνουμε δύο-τρία κέντρα πρόληψης ακόμα ή όχι. Αυτό είναι το θέμα ή το ποιοτικό; με ποιες συνθήκες δηλαδή δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες πρόληψης; Είχαν να πληρωθούν μήνες. Δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένοι, όπως σας είπα και ζητούμε από αυτούς να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος αντιμετώπισης των ναρκωτικών, που είναι η πρόληψη.

Επειδή δεν έχω χρόνο και δεν θέλω να καταχραστώ, εγώ θα έλεγα, κυρία Υπουργέ και κυρία Μαλλιώρη, αν πραγματικά ήταν από τον υποψήφιο να αναλάβει τη θέση μόνο, αν εξαρτάτο να έχει μια δική του πολιτική, αν εξαρτάτο από την επιστημοσύνη ή από το πολύ εντυπωσιακό και σε ποιότητα και σε βαρύτητα βιογραφικό, εμείς δεν θα είχαμε πρόβλημα να ψηφίσουμε υπέρ. Όμως, δυστυχώς, κυρία Μαλλιώρη, θα είστε αναγκασμένη να ακολουθείτε μια πολιτική, την οποία ήδη προχθές ακόμη κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης και σε αυτό εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε.

Οι Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος θα ψηφίσουμε λευκό''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: