Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ερώτηση Χαραλάμπους για τους αρχαιολογικούς χώρους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσαν 6 βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο Μπάμπης Χαραλάμπους σχετικά με τα προβλήματα των αρχαιολογικών υπηρεσιών από τις ελλείψεις προσωπικού.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:Παρά τα βαρύγδουπα λόγια που κατά καιρούς ακούμε, πως δηλ. η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι βασικός στόχος της είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι παντελώς διαφορετική.
Αυτή τη στιγμή πάνω από πενήντα αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων έχουν απολυθεί λόγω λήξης των συμβάσεών τους (Δεκέμβρης 2009). Την ίδια ώρα σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων στηρίζεται σε συμβασιούχους που δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα, χωρίς ωστόσο να πληρώνονται για τα δεδουλευμένα τους – σε ορισμένες περιπτώσεις και για περισσότερο από ένα χρόνο – καθώς και σε εργαζόμενους με stage.

Ευθύνες φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο αποθεώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ομηρία, ενώ παράλληλα αποκλείεται από το δικαίωμα στην εργασία το πιο έμπειρο τμήμα λόγω των περιοριστικών διατάξεων -24μηνο- του Π.Δ. 164/2004.

Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε αυτόν (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι κτλ.). Οι πολιτικές που ασκούνται για το πολιτισμό κρίνονται στη πράξη και από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτόν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει:

* Για τη στελέχωση των Υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, αρχαιολόγους κ.α.) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.
* Για την άμεση κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων του Π.Δ. Παυλόπουλου και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων που απασχολούνται ή απασχολούνταν στις υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, με ασφαλιστικά μέτρα.
* Για τους εργαζόμενους που δεν συμπεριλήφθηκαν στην τροπολογία «Σαμαρά», αλλά και για όσους είχαν συμπεριληφθεί και οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί έως τον Οκτώβρη του 2010, τι προτίθεται να κάνει μετά το πέρας αυτών''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: