Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΝ για την απασχόληση αλλοδαπών σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας


H Απασχόληση αλλοδαπών σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας, είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,Πολιτισμού και Τουρισμού οι βουλευτές του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και Βασίλης Μουλόπουλος.
Οπως αναφέρουν:

΄΄Ο τομέας του Τουρισμού αποτελεί κεφάλαιο ζωτικής σημασίας για το οικογενειακό εισόδημα των κατοίκων της Κέρκυρας και γενικότερα για την οικονομική ζωή της νήσου.

Ωστόσο, ιδιαίτερα δυσμενής είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας από την παρουσία εκατοντάδων δήθεν σπουδαστών από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι, στο όνομα της πρακτικής άσκησης, καταλαμβάνουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά και συχνά γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης. Η Κέρκυρα, όπως φαίνεται δεν είναι ο μοναδικός τουριστικός προορισμός της χώρας που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, καθώς και στη Ρόδο ακολουθείται η ίδια πρακτική – σχετική ερώτηση καταθέσαμε στις 11.2.2010 - αλλά προφανώς κι αλλού.

Όπως αναφέρεται, «ειδικά γραφεία», με διάφορες μεθόδους, αναλαμβάνουν τη μεταφορά και εξεύρεση εργασίας σε αλλοδαπούς, τους οποίους ονομάζουν «εκπαιδευομένους» και τους απασχολούν με δυσμενέστατους όρους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κατάρτιση συμφωνητικών με μηνιαία αμοιβή «ασκουμένων» 320 ευρώ, η οποία μεταφράζεται σε αποδοχές 1,60 ευρώ ανά ώρα εργασίας.

Για την αντιμετώπιση της ανωτέρω διαμορφωθείσας κατάστασης θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι:

• Οι σπουδαστές αυτοί θα προέρχονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

• Η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε ξενοδοχειακές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκμάθηση της ξενοδοχειακής απασχόλησης.

• Ο αριθμός των σπουδαστών (Ελλήνων και ξένων) θα είναι ορισμένος και σε καμμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά το 5% του συνολικού αριθμού εργαζομένων στα ξενοδοχεία που τοποθετούνται.

• Να γνωστοποιείται υποχρεωτικά η τοποθέτησή τους στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Απασχόλησης, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητα της σπουδαστικής τους εκπαίδευσης και, σε αντίθετη περίπτωση, να επιβάλλονται κυρώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Εάν προτίθενται να υιοθετήσουν τις ως άνω προτάσεις, που αποτελούν προτάσεις Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων της χώρας, προκειμένου να διασφαλισθεί αποτελεσματικά το, ούτως ή άλλως, μειωμένο εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, αλλά και να αποτραπούν τα φαινόμενα στυγνής εκμετάλλευσης «εκπαιδευομένων»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: