Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ψέματα, ψέματα, όλα ήταν ψέμα...


«Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα», «πακέτο σωτηρίας», «πρωτοφανής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», μερικοί από τους τίτλους ρεπορτάζ που φιλοξενούνται σήμερα στις αθηναϊκές εφημερίδες και τους ενημερωτικούς διαδικτυακούς τόπους.Πιθανόν, όλα αυτά να είναι ακριβή σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας.

Του Γιάννη Ανδριώτη

Κανείς από τους υπευθύνους των "έγκυρων" εφημερίδων δεν σκέφτηκε να βάλει ως τίτλο, «ψεύτης ο Παπανδρέου», «ανακόλουθη η κυβέρνηση», «υφάρπαξε την ψήφο μας» και άλλα τέτοια. Σκληρά μεν, ακριβή δε, θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν στα πρωτοσέλιδα.
Διότι, μόλις τέσσερις μήνες πριν, οι ψηφοφόροι επέλεξαν και, μάλιστα, με μεγάλη πλειοψηφία να στείλουν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και στην πρωθυπουργία το Γιώργο Παπανδρέου για τις υποσχέσεις που τους έδωσε για την αντιμετώπιση του οικονομικού μας προβλήματος.
Διότι, το βασικό ατού απέναντι στον Κ. Καραμανλή ήταν η διαφορετική οπτική εφαρμογής οικονομικής πολιτικής που είχε από τον πρώην πρωθυπουργό.
Τελικά, αν υπάρχει πράγματι διαφορά, αυτή είναι προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από όσα ευαγγελίζετο ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά.
Με θλιμμένο ύφος στο χθεσινό διάγγελμά του, ανακοίνωσε μέτρα πρωτοφανή ακόμα και για την πλέον συντηρητική, δεξιάς κατεύθυνσης κυβέρνηση: σύνταξη στα 67, πάγωμα μισθών, πάγωμα προσλήψεων. Ποιος τον εξουσιοδότησε; Από ποιον πήρε εντολή; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να ανατρέπει τη λαϊκή βούληση που είναι εξαιρετικά νωπή, μέσα από τις εκλογές του Οκτωβρίου;
Και αν δεν πετύχουν αυτά τα μέτρα, τι ακολουθεί; Σύνταξη στα 70; Στα 75; Κατάργησή της; Κατάσχεση δώρων μισθών; Περικοπή τους; Κατάργησή τους; Μέχρι που θα φτάσει η υποχώρηση των εργασιακών κατακτήσεων δεκαετιών;
Κανείς δεν δίνει στους κυβερνώντες λευκή επιταγή. Τους εκλέγει για αυτά που υπόσχονται. Άλλο πράγμα είναι μία μικρή απόκλιση από τις υποσχέσεις, άλλο η πλήρης ανατροπή τους.
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου αποφάσισε να ακολουθήσει την πεπατημένη των μέτρων της άγριας λιτότητας και φορολογικής επιδρομής. Δεν εξελέγη για αυτό.
Έτσι, τώρα δεν μπορεί να ζητά συναίνεση. Ας αντιμετωπίσει λοιπόν την οργή των κοινωνικών του εταίρων. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα επιχειρήματα που θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει για να τους πείσει, όταν μόλις πριν τέσσερις μήνες τους κορόιδεψε αγρίως για να γίνει κυβέρνηση... Έτσι απλά.

Από corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: