Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αίτημα του Νομάρχη για Πρεβεντόριο και ίδρυση Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ

Την άμεση έγκριση της ίδρυσης Κέντρου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην Κέρκυρα ζητά με έγγραφό του ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα, με δεύτερο έγγραφό του ο Νομάρχης ζητά από τον Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε. Παναγιώτη Γκούμα την προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ του έργου αποκατάστασης του κτηρίου του Πρεβεντορίου προκειμένου εκεί να στεγαστεί το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία.

Επισημαίνεται ότι η αποστολή των δύο εγγράφων έγινε στα πλαίσια υλοποίησης ομόφωνης απόφασης η οποία είχε ληφθεί στις 2 Φεβρουαρίου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νομάρχη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αναπηρικών οργανώσεων του τόπου μας, των εκπροσώπων των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του πρώην Διοικητή της ΔΥΠΕ Ι. Νήσων Σπύρου Σπύρου και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας.

Το έργο αποκατάστασης του Πρεβεντορίου θεωρείται απολύτως ώριμο για ένταξή του στο ΕΣΠΑ καθώς ήδη οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και έχει εκδοθεί και οικοδομική άδεια. Διευκρινίζεται δε, ότι με την επιστολή του προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ο Νομάρχης, ζητά μεταξύ άλλων τα εξής:

* Την επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος του Πρεβεντορίου στο Γιαλό Γαστουρίου, για την στέγαση του Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ.
* Να υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που έχει ανοιχτή πρόσκληση για έργα πρόνοιας.
* Σε περίπτωση που η τεχνική υπηρεσία της 6ης ΥΠΕ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει και να παρακολουθήσει την κατασκευή αυτού του έργου, η τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας είναι διαθέσιμη προς τούτο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην 6η ΥΠΕ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, κάτι που από την πλευρά της Νομαρχίας μπορεί άμεσα να γίνει.

Η επιστολή του Νομάρχη προς την Υπουργό Υγείας

Η επιστολή την οποία απέστειλε ο Νομάρχης στην Υπουργό Υγείας, την οποία σημειωτέων κοινοποιεί και στην Υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά, έχει ως εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2010, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία της Κέρκυρας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αναπηρικών οργανώσεων και όλων των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκφράστηκε η κοινή βούληση όλων να επαναζητηθεί από το Υπουργείο σας η ίδρυση Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ στην Κέρκυρα, κάτι που είχε σχεδιαστεί το 1994 και εντάχθηκε στο Β΄ ΚΠΣ και χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί, απεντάχθηκε το 1997.

Για το σκοπό αυτό η 6η Δ.Υ.ΠΕ. σας έχει αποστείλει όλα τα αναγκαία έγγραφα, ενώ είμαστε σε επαφή με τη Διοίκησή της για την υποβολή ώριμης καθ’ όλα πρότασης χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιόνιων Νησιών του ΕΣΠΑ, του έργου αποκατάστασης υφιστάμενου κτηριακού συγκροτήματος, γνωστού ως «Πρεβεντόριο», στη θέση Γιαλός Γαστουρίου, του Δήμου Αχιλλείων Κέρκυρας, όπου προβλέπεται να στεγαστεί το Κέντρο Στήριξης ΑμεΑ.

Επειδή η κοινωνία της Κέρκυρας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα των ΑμεΑ και το νησί μας στερείται οποιασδήποτε προνοιακής δομής για τη σημαντική αυτή και άκρως ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα, παρακαλούμε να εγκρίνετε το ταχύτερο δυνατόν την ίδρυση Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ στην Κέρκυρα, που είναι – όπως γνωρίζουμε – και κυβερνητική προτεραιότητα, για να εξαλειφθεί και η αδικία του 1997 προς την κερκυραϊκή κοινωνία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: