Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η Α. Γκερέκου στην έκθεση τουρισμού των Βρυξελλών


Την έναρξη της 52ης έκθεσης τουρισμού “Salon des Vacances” στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα πραγματοποίησε χθες η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Aντζελα Γκερέκου, μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δήμου Βρυξελλών και τον πρόεδρο της έκθεσης τουρισμού των Βρυξελλών.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η υφυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "για εμάς τους Έλληνες ο τουρισμός, δεν είναι μια δραστηριότητα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά είναι ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομίας μας. Σήμερα χαράσσεται νέα τουριστική πολιτική και η Πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού ως ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε, να το αναπτύξουμε και να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του. Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει πολλές δυνατότητες. Στην νέα τουριστική πολιτική μας θέλουμε αυτές τις δυνατότητες να τις ενισχύσουμε και να τις προβάλουμε".
Παράλληλα, η κα Γκερέκου έκανε εκτενή αναφορά και στις προτεραιότητες για την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού παραδοσιακών και εναλλακτικών που δίνουν έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία. Επίσης διευκρίνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για τον τουρισμό αποσκοπούν στο να γίνει η Ελλάδα, ένας προορισμός για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τους θερινούς μήνες.
Εγκαίνια περιπτέρου ΕΟΤ
Στο πλαίσιο της έκθεσης η υφυπουργός πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου του ΕΟΤ και περιηγήθηκε στα φιλοξενούμενα περίπτερα των ελλήνων συνεκθετών όπως και στα υπόλοιπα περίπτερα της έκθεσης. Μετά ακολούθησε δεξίωση στο ελληνικό περίπτερο παρουσία εκπροσώπων της τουριστικής αγοράς του Βελγίου και άλλων χωρών, καθώς και των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας, της Κύπρου και εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας.
Στη συνέχεια συναντήθηκε στο ελληνικό περίπτερο με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας του Βελγίου. Ακολούθως η κα Γκερέκου συναντήθηκε με τον Φλαμανδό αντιπρόεδρο της Βελγικής κυβέρνησης και υπουργό Τουρισμού Geert Bourgeois.
Επισημαίνεται ότι χθες μετά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, η υφυπουργός είχε δείπνο εργασίας με τον υφυπουργό Περιφέρειας Βρυξελλών, κ. Δουλκερίδη πρόεδρο της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου για θέματα τουρισμού.
Στο χαιρετισμό της κατά τα εγκαίνια του Περιπτέρου του ΕΟΤ, η κα Γκερέκου δήλωσε μεταξύ άλλων:
"Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσά σας, στην όμορφη πόλη των Βρυξελλών, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις Τουρισμού της Ευρώπης. Η ιδιαίτερη τιμή που μας επιφύλαξαν οι διοργανωτές, η Ελλάδα να αποτελεί τιμώμενη χώρα στην Salon des Vacances, μας γεμίζει χαρά αλλά και ευθύνες.
Για εμάς τους Έλληνες ο Τουρισμός, δεν είναι μια δραστηριότητα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά είναι ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομίας μας. Εκείνο που αλλάζει από εδώ και εμπρός, στην νέα πορεία που χαράσσουμε στην τουριστική πολιτική μας, δεν είναι οι δυνατότητες της χώρας μας - αυτές υπήρχαν ανέκαθεν και είναι τεράστιες. Αλλάζουμε, όμως, τον τρόπο, που η Πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού: ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε, να το αναπτύξουμε και να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι μια χώρα που έχει πολλές δυνατότητες. Στην νέα τουριστική πολιτική μας θέλουμε αυτές τις δυνατότητες να ενισχύσουμε και να προβάλουμε. Η Ελλάδα είναι `ήλιος και θάλασσα`, είναι και η Ελλάδα της αρχαιότητας που γνωρίσατε μέσα από τα έργα του σουρεαλιστή Βέλγου ζωγράφου Paul Delvaux . Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι τα 6.000 νησιά μας, τα 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής αλλά και η εκπληκτικής ομορφιάς ηπειρωτική ενδοχώρα μας. Οι άνθρωποι και ο τρόπος ζωής μας, τα ήθη και έθιμά μας, η γαστρονομία μας.
Και βέβαια, η πλούσια πολιτισμική μας παράδοση που αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα μας, και στηρίζεται σε πολλές και διαφορετικές τοπικές ταυτότητες. Έτσι εξασφαλίζουμε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν που δεν στερείται καινοτομίας.
Βασιζόμενοι στα παραδοσιακά πλεονεκτήματά μας, που όλοι γνωρίζετε και αγαπάτε, προχωρούμε ένα βήμα παραπέρα, σε αυτό που ονομάζουμε `Πράσινο Τουρισμό`. Για εμάς ο `Πράσινος Τουρισμός` δεν αποτελεί απλά ένα καλό σύνθημα που «ακούγεται ωραία», αλλά δέσμευση και προτεραιότητα. Όλες οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα ενισχυθούν προνομιακά, κατά τον ίδιο τρόπο που θα ενισχυθούν προνομιακά και όσες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία. Στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ελλάδα, έχουμε αρχίσει ήδη τη μετάβαση από το στάδιο της `οικολογικής συνείδησης` στην ίδια την πράξη.
(...) Δεν αμφισβητεί κανείς, ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Για εμάς, η κρίση, είναι οπωσδήποτε κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αλλά παράλληλα είναι και η ευκαιρία που έχουμε, για να γυρίσουμε σελίδα στο μέλλον. Στοχεύουμε να κάνουμε την Ελλάδα, ένα προορισμό για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τους θερινούς μήνες. Και με αυτή τη σκέψη, επενδύουμε στοχευμένα σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ή ακόμη και ο θαλάσσιος τουρισμός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: