Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πέντε Δήμους συν τους Παξούς προτείνει η μελέτη της Παντείου

Πέντε δήμους στο νησί σύν το δήμο Παξών, προτείνει η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΤΕΔΚ από ομάδα καθηγητών της Παντείου και στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφασης του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ.

Στα χαρακτηριστικά της μελέτης περιλαμβάνονται η διατήρηση του Δήμου Κερκυραίων στα σημερινά διοικητικά του όρια και η συγκρότηση δύο δήμων στο Βορρά και δύο στο νότο.

Η σχετική πρόταση θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ την προσεχή Τετάρτη και στη συνέχεια θα έρθει στην Γ.Σ. της Ενωσης.

Σύμφωνα με την πρόταση της μελετητικής ομάδας:

* Ο Δήμος Κερκυραίων παραμένει στα σημερινά διοικητικά του όρια.
* Συγκροτείται ένας Δήμος στο Νότο από τους σημερινούς Δήμους Λευκιμμαίων, Κορισσίων και Μελιτειέων.
* Συγκροτείται ένας Δήμος Νότου-Μέσης από τους Δήμους Αχιλλείων και Παρελίων
* Συστήνεται ένας Δήμος σε Βορρά από τους- Δήμους Κασσωπαίων, Θιναλίων, Εσπερίων.
* Συστήνεται Δήμος Βορρά/Μέσης αποτελούμενος από τους νυν Δήμους Φαιάκων, Παλαιοκαστριτών και Αγίου Γεωργίου.

Διφορούμενες απόψεις


Πλήρως τεκμηριωμένη χαρακτηρίζει αυτή την πρόταση ο Δήμαρχος Αχιλλείων Τ.Καρύδης μιλώντας στην ΄΄Κ.Σ.΄΄ αφού όπως είπε συγκροτεί 5 ισχυρούς δήμους με διαχεριστική επάρκεια. Σημειώνει επίσης ότι η κατανομή των Δήμων στο πλαίσιο του Καλλικράτη γίνεται βάση της απογραφής του 2001, σήμερα όμως δέκα χρόνια μετά, τα πληθυσμιακά δεδομένα, ειδικά στις περιαστικές περιοχές έχουν αλλάξει.
Απο την άλλη, έντονη διαφωνία κυρίως ως προς την...έξωση του Δήμου Αγ. Γεωργίου από την ομάδα των Δήμων που περικλείει ο ορεινός όγκος του Παντοκράτορα, εκφράζουν οι Δήμαρχοι Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης και Θιναλίων Σπ. Βάρελης.
Η μελέτη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της, την συγκοινωνιακή σύνδεση των περιοχών μας αλλά και τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα, που έχουν δημιουργηθεί στο Βορρά. Δεν γίνεται να αποκοπεί πλήρως ο Δήμος Αγ. Γεωργίου δηλώνει στην Κ.Σ. ο κ. Αυλωνίτης.
Υπέρ της δημιουργίας ενός Δήμου στο Βορρά από τους Δήμους Κασσωπαίων, Θιναλίων, Εσπερίων, Αγ. Γεωργίου τάσσεται ο Δήμαρχος Θιναλίων Σπ. Βάρελης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: