Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


΄΄Τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας μεταστέγασης από το παλιό στο νέο Νοσοκομείο, το αργότερο μέσα στην ερχόμενη άνοιξη,αναμένεται να εισηγηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος. Παράλληλα, θα προτείνει τον άμεσο διορισμό διοίκησης στο ίδρυμα προκειμένου να προετοιμάσει και οργανώσει κατά προτεραιότητα, την επιχείρηση μετεγκατάστασης, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προκηρυγμένου προσωπικού αλλά και την κατανομή στην Κέρκυρα των θέσεων που πραγματικά αντιστοιχούν στις ανάγκες λειτουργίας του νέου νοσοκομείου από τη νέα προκήρυξη.

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Νομάρχη,έχει ως εξής:

Πενήντα χρόνια μετά τη θεμελίωσή του το 1960, το Γεν. Νοσοκομείο της Κέρκυρας έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όριά του.
Οι ανεπαρκείς, ξεπερασμένες, άλλης εποχής εγκαταστάσεις του, οι ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, οι νέες ιατρικές ειδικότητες, η αλματώδης πρόοδος στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι απαιτήσεις για ασύγκριτα βελτιωμένες προδιαγραφές στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών αλλά και η φυσική γήρανση του κτηρίου, οδήγησαν από τη 10ετία του 1990 στην επιλογή κατασκευής του νέου νοσοκομείου.
Δεν είναι του παρόντος να κρίνουμε την καταλληλότητα της επιλογής του οικοπέδου (θέση, μέγεθος κλπ) στο Κοντόκαλι.
Ούτε να αναφερθούμε στην μακρά περιπέτεια της κατασκευής του που κράτησε 12 περίπου χρόνια.
Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά, το νέο νοσοκομείο επιτέλους, ολοκληρώθηκε και – παρά τις όποιες αδυναμίες και μικροελλείψεις - είναι έτοιμο να λειτουργήσει κάτω από τις πλέον προηγμένες προδιαγραφές.
Με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Με νέο σύγχρονο μηχανολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Με άνετους χώρους για όλα τα τμήματα και με πρόβλεψη για την πλήρη ανάπτυξή τους.

Είναι ένα μεγάλο απόκτημα για την Κέρκυρα.
Είναι ένα πραγματικό στολίδι για το νησί μας.
Φέρνει υγειονομικά την Κέρκυρα στην εποχή μας και την βγάζει από μία απίστευτη υποβάθμιση και απαξίωση, τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει ο τόπος μας τις τελευταίες 10ετίες.
Αλλά το παλιό νοσοκομείο στα τελευταία της ζωής του, δεν είχε μόνο τις δικές του εγγενείς αδυναμίες. Δεν είχε μόνο την ανεπάρκεια και τη φθορά του χρόνου.
Έμελλε δυστυχώς να γνωρίσει και την ακυβερνησία.
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν γνώρισε την πλήρη και επί μήνες απουσία διοίκησης.
Όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Και αν ακόμη λειτουργεί – όπως λειτουργεί – αυτό οφείλεται στο φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτό.
Ως πότε όμως θα πάει αυτή η κατάσταση;
Ως πότε οι νοσηλευόμενοι στο ίδρυμα θα βιώνουν τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας την ίδια στιγμή που ένα σύγχρονο νοσοκομείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει και παραμένει κλειστό;

Στο ερώτημα αυτό καλούμαστε να απαντήσουμε εμείς σήμερα με τόλμη και αξιοπιστία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μας θα θέλαμε η μεταστέγαση του νοσοκομείου να συμπέσει με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Μέχρι πρότινος λέγαμε – για να ασκήσουμε πίεση – ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
Φοβούμαι όμως ότι η θέση αυτή, στις δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα μας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί όπως και στο χρόνο που θα θέλαμε.
Ωστόσο, δεν πρέπει επ΄ουδενί να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση του προσωπικού που χρειάζεται για να λειτουργήσει με πληρότητα και ασφάλεια το νέο νοσοκομείο.
΄Εχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης για τη σοβαρότητα της πρότασης που καταθέτω, σας καλώ να δούμε την υπόθεση από μια διαφορετική σκοπιά.
Οι υπηρεσίες υγείας έχουν ως τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Τους δικούς μας ανθρώπους, τους κατοίκους και επισκέπτες του τόπου μας αλλά και μας τους ίδιους.
Προσφέρονται οι υπηρεσίες υγείας δια του προσωπικού, κάνοντας χρήση του διατιθέμενου χώρου, των μέσων και του εξοπλισμού.
Αλλά όλα αυτά υπάρχουν και πρέπει να λειτουργούν υπέρ του πολίτη, ασθενούς τραυματία, γενικά νοσηλευόμενου.
Αυτούς εκπροσωπώντας, που είναι εν δυνάμει ολόκληρος ο πληθυσμός και οι επισκέπτες μας, δεν μπορούμε πια να λέμε:
Συνεχίστε να νοσηλεύεστε κάτω από τις σημερινές άθλιες συνθήκες και την ίδια ώρα το νέο νοσοκομείο, καθ΄ όλα έτοιμο να παραμένει κλειστό μέχρι να....
Δεν μπορούμε να το λέμε αυτό, ούτε στους εργαζόμενους στο ίδρυμα, που δουλεύουν μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Γι΄ αυτούς τους απλούς, ανθρώπινους και κατανοητούς λόγους, προτείνω στο Σώμα να εκφράσουμε την ισχυρή βούληση της τοπικής κοινωνίας, την παλλαϊκή απαίτησή μας προς το υπουργείο Υγείας για:

Τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας μεταστέγασης από το παλιό στο νέο Νοσοκομείο, το αργότερο μέσα στην ερχόμενη άνοιξη.
Τον άμεσο διορισμό διοίκησης στο ίδρυμα προκειμένου να προετοιμάσει και οργανώσει κατά προτεραιότητα, την επιχείρηση μετεγκατάστασης.
Την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προκηρυγμένου προσωπικού αλλά και την κατανομή στην Κέρκυρα των θέσεων που πραγματικά αντιστοιχούν στις ανάγκες λειτουργίας του νέου νοσοκομείου από τη νέα προκήρυξη.

Με αυτές τις τρεις ξεκάθαρες θέσεις πιστεύω ότι υπηρετείται κατά τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και η μεγάλη υπόθεση της αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στο νομό μας.
Στις θέσεις αυτές δεν υπάρχει ίχνος πολιτικής υστεροβουλίας ή πολιτικής εκμετάλλευσης.
Είναι προτάσεις που αποσκοπούν στην λύση ενός προβλήματος, το οποίο έχει ταλανίσει για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία.
Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο.
Τα όποια περιθώρια αντοχής και υπομονής έχουν προ πολλού εξαντληθεί.
Η Κέρκυρα στέλνει σήμερα προς κάθε κατεύθυνση, το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα:
Απαιτεί να λειτουργήσει, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το νέο νοσοκομείο, με παράλληλη προώθηση των διαδικασιών πρόσληψης του αναγκαίου προς τούτο προσωπικού
΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: