Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησε το Αθλητικό Συνέδριο






Αρχισε απόψε στο Δημ. Θέατρο η διημερίδα για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις υποδομές στο χώρο του αθλητισμού στην Κέρκυρα, που διοργανώνει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του νομού.


Την πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στηρίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος επεσήμανε τα εξής:

΄΄Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω και χαιρετίζω τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου που συνιστά μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία άξια συγχαρητηρίων. Γι αυτό και η Νομαρχία της Κέρκυρας ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόταση του Νομαρχιακού Τμήματος της Π.Ε.Π.Φ.Α. και το στηρίζει ως συνδιοργανωτής.

Η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού, είναι χωρίς υπερβολή, η πληρέστερη και καλύτερα οργανωμένη πρωτοβουλία ανάδειξης του προβλήματος των αθλητικών υποδομών στο Νομό μας, που έγινε ποτέ και συγχαίρω όλους όσους εργάστηκαν γι αυτό.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, η σύνθεση των διαφόρων επιτροπών του, οι εισηγητές και τα θέματα που θα παρουσιάσουν, αλλά και η καταγεγραμμένη ήδη απήχησή του στη μεγάλη αθλητική οικογένεια και ευρύτερα στην κοινωνία της Κέρκυρας, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, θα ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο γύρω από την εξέλιξη των αθλητικών υποδομών μας και ελπίζω αυτό να συμβάλλει στην επιλογή μιας πορείας διαρκούς σταδιακής αναβάθμισής τους.

Αυτή η πορεία απαιτεί πρώτα απ΄ όλα συνειδητοποίηση της ανάγκης να μπει ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας η υπόθεση των αθλητικών υποδομών.

Αν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιο ότι και σχεδιασμός θα υπάρξει, και ωρίμανση της προετοιμασίας των έργων μπορεί να γίνει, αλλά και σιγά - σιγά, με προσπάθεια και αγώνα, θα βρεθούν και πόροι για την υλοποίησή τους.

Η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο. Περίοδο στην οποία τα περιθώρια άντλησης πόρων από το κράτος για αθλητικά έργα, είναι από πολύ περιορισμένα έως μηδενικά, ενώ η κατηγορία των έργων αυτών δεν είναι επιλέξιμη – δεν χρηματοδοτείται δηλαδή, ούτε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στο πρόσφατο παρελθόν ωστόσο, χάθηκαν ευκαιρίες, γιατί βρεθήκαμε ανέτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2004», που καταγράφηκε ως μια μεγάλη ευκαιρία χαμένη για την Κέρκυρα.

Χαμένη ευκαιρία γιατί - με ελάχιστες εξαιρέσεις σε έργα μικρής τοπικής κλίμακας - δεν μπορέσαμε τότε έγκαιρα να έχουμε ώριμες προτάσεις για υλοποίηση.

Η δράση της Νομαρχίας

Στη συνέχεια όμως η Νομαρχία και πολλοί δήμοι, χωριστά ή συμπράττοντας, εκτέλεσαν και εκτελούν με ίδιους πόρους και σπάνια με κρατική επιχορήγηση, μια σειρά από αθλητικά έργα.

Ειδικά για τη Νομαρχία που εκπροσωπώ, θέλω να σημειώσω ότι έχει, από τις παρελθούσες νομαρχιακές περιόδους και μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του νομού.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τέτοια εκ του νόμου αρμοδιότητα. Απόδειξη ότι στη Νομαρχία δεν ανήκει καμιά απολύτως αθλητική εγκατάσταση.

΄Ολες οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν είτε στο κράτος, είτε στους Δήμους και σπάνια σε διάφορα σωματεία. Καμιά απολύτως στη Νομαρχία.

Παρά ταύτα, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων μου, στα τρία χρόνια της τελευταίας νομαρχιακής περιόδου, με τη Νομαρχία:

* Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε το β΄κλειστό γυμναστήριο στο ΕΑΚΚ,
* Συγχρηματοδοτήσαμε την κατασκευή γηπέδων με χλοοτάπητα στους Παξούς, στους Αυλιώτες και στις Νυμφές,
* Εκτελέσαμε συμπληρωματικά έργα στα γήπεδα Περιβολίου και Ολύμπου,
* Συμβάλαμε στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΝΑΟΚ και του ΠΟΙΑΘ, ένω
* Εχουμε δημοπρατήσει το γήπεδο Κασσιόπης και έργα βελτίωσης των παλαιών εγκαταστάσεων του Κ.Γ.Σ., και τέλος
* Εχουμε εντάξει στο Νομαρχιακό προγραμματισμό για το 2010, τρεις ακόμη αθλητικές γηπεδικές εγκαταστάσεις, σε συγχρηματοδότηση με τους αντίστοιχους δήμους.
*

Το κλειστό προπονητήριο

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μιά σύντομη αναφορά στο κλειστό προπονητήριο στίβου του Κ.Γ.Σ. που είναι ένα μεγάλο θέμα για το νησί μας συνολικά και παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτος στόχος.

Το θέμα αυτό το παραλάβαμε το 2007, με σοβαρές εκκρεμότητες και σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων και σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Σε συνεννόηση με την διοίκηση του Κ.Γ.Σ. χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες που συναποφασίσαμε και κινήσαμε τη διαδικασία έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για δόμηση εγκαταστάσεων 4.000 τ.μ. Έγκριση χωρίς την οποία δεν μπορεί, ούτε να εκδοθεί οικοδομική άδεια ούτε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του.

Η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού εκκρεμεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αμέσως μετά θ΄ ανοίξει ο κύκλος της προσπάθειας εξασφάλισης της χρηματοδότησης της κατασκευής του μεγαλόπνοου αυτού έργου, στόχος που ελπίζω και εύχομαι να γίνει το ταχύτερο πραγματικότητα.

Υποδομές για τη νεολαία

Αγαπητοί σύνεδροι,

Ξέρετε πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι το μέγα θέμα των αθλητικών υποδομών του τόπου μας συνδέεται με το πιό ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Τη νεολαία.

Τη νεολαία που αποτελεί πάντα την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και έχουμε χρέος να μην της προσθέτουμε άλλες απογοητεύσεις. Εχουμε χρέος να της προσφέρουμε ευχάριστες και δημιουργικές διεξόδους στα μεγάλα αδιέξοδα της εποχής μας.

Και η ενασχόληση με τον αθλητισμό αποδεδειγμένα λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αθληθεί η νεολαία μας, πρέπει να αποπνέει αέρα πολιτισμού. Σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ζεστασιά και οικειότητα. Οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις να γίνουν το μεγάλο και αγαπημένο σπίτι και στέκι της νεολαίας μας.

Για να φτάσουμε στο στόχο αυτό, χρειάζεται επίμονη προσπάθεια από όλους μας.

Να βάλουμε πιο ψηλά στη συνείδησή μας την αξία του αθλητισμού.

Πιο ψηλά στις προτεραιότητές μας τις αθλητικές υποδομές.

Κι αυτό όχι μόνο στα λόγια.

Να κάνουμε μεθοδικά και επίμονα τα αναγκαία βήματα προετοιμασίας για να ευδοκιμούν οι προσπάθειές μας και να χαιρόμαστε όλοι μαζί το δημιουργικό αποτέλεσμα.

Κλείνω καταθέτοντάς σας μια προσωπική εμπειρία.

Κατά την πολυετή μου θητεία στην αυτοδιοίκηση, με έργο και δράση σε πολλούς τομείς, η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν μένα, όταν πριν από μερικά χρόνια, οι συνεργάτες μου κι εγώ δώσαμε σε χρήση στη νεολαία του Δήμου που υπηρετούσαμε, ένα αθλητικό κέντρο με εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών, με δύο γήπεδα μπάσκετ – βόλευ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, με κερκίδες 800 θέσεων, θερμενόμενα αποδυτήρια, ζεστά λουτρά κ.α.

Μοιράστηκα ανείπωτη χαρά με τους νέους που πλημμύρισαν τους χώρους του και εύχομαι η Κέρκυρα που έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ζήσει πολλές τέτοιες ευχάριστες στιγμές για τη νεολαία μας που τις έχει ανάγκη, τις αξίζει και τις δικαιούται.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας
΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: