Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Παρά τις ιδιαίτερες και αυξημένες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την πολυπλοκότητα των αποστολών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι αποδοχές που λαμβάνει είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας είχαν υποσχεθεί αδιακρίτως ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση αλλά έμειναν στα λόγια.

Άρθρο του Στέφανου Σ. Γκίκα, Πρ. Εκπροσώπου Τύπου ΥΕΘΑ, Πολιτευτή Ν.Δ Κερκύρας


Τον τελευταίο καιρό με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ορισμένοι πολιτικοί ταγοί προσπαθούν με διαρροές και δηλώσεις, να συμπεριλάβουν και τα στελέχη των Ε.Δ. στην συζήτηση για το συνταξιοδοτικό και όχι μόνο. Η υφέρπουσα φήμη για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, περιορισμό επιδομάτων, περικοπή οδοιπορικών κλπ, έχει δημιουργήσει σύγχυση, ανησυχία και σκεπτικισμό στα στελέχη. Ήδη αρκετοί Αξιωματικοί έχουν υποβάλλει παραίτηση φοβούμενοι επικείμενες αλλαγές. Μάλιστα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι παραιτήσεις έχουν τριπλασιαστεί. Μετά το πάγωμα των μισθών, προαναγγέλλονται περικοπές στο προσωπικό που λαμβάνει το «επίδομα επικινδυνότητος», επιπλέον φορολόγηση των επιδομάτων κ.α.

Και αν τα επιδόματα απασχολούν μέρος των στελεχών, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό απασχολούν όλους. Είναι σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ιεραρχίας και προαγωγών των Αξιωματικών, είναι αναγκαίος και πρέπει να συζητηθεί, όμως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα πρέπει να θιγούν.

Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η συζήτηση, επιδρά αρνητικά στο ηθικό των στελεχών και θα πρέπει η κυβέρνηση αφού συζητήσει με την Ηγεσία των Όπλων αλλά και με τις Ενώσεις Αποστράτων, να ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση της πριν οι παραιτήσεις πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας εν όψει και των κρίσεων του Μαρτίου.

Ας γνωρίζουν οι ταγοί ότι επειδή τα στελέχη των Ε.Δ. δεν μπορούν να διαδηλώσουν στην Πλατεία Συντάγματος, δεν σημαίνει ότι δεν αγανακτούν με την αδικία και την μη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Είναι κατανοητό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνει οικονομία, αλλά όχι σε βάρος του προσωπικού, που ούτως ή άλλως, προσφέρει πολλά αλλά αμείβεται λίγο΄΄
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: