Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΕΔΚ-ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ




Συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις προγραμματικές αναθέσεις της ΑΝΕΔΚ, που διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο για τη μη καταβολή δεδουλευμένων τους.
Σήμερα, προχώρησαν σε αποκλεισμό του δημαρχιακού μεγάρου, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου τους Δημ Γκερέκος, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει επιτέλους να βάλει το χέρι στη τσέπη. “Είναι ντροπή άνθρωποι που εργάζονται επι 15ετία στο Δήμο να ζητάνε τα χρήματα που τους χρωστάνε. Το χειμώνα τι θα γίνει? Να μην μπερδεύουμε τη διάλυση των εταιρειών με τα χρέη μας”.
Από την άλλη δε θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις του δημάρχου, εκτιμώντας ωστόσο ότι “κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ντροπή να μας λένε πάρτε τώρα επίδομα 500-600 ευρώ να περάσετε το μήνα”.
Το μέλος του σωματείου Γ. Μοναστηριώτης επεσήμανε:
“Στηρίξαμε τη σημερινή δημοτική αρχή. Κάναμε δύο χρόνια υπομονή, κατανοώντας τις δυσκολίες. Προκαλούν εντύπωση οι δηλώσεις του κ. Μικάλεφ για το χρονικό διάστημα των κινητοποιήσεων.
Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Εμείς δεν είμαστε οι φοροεισπράκτορες του Δήμου. Δεν ευθυνόμαστε αν η πολιτική της κυβέρνησης, έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος να μην έχει χρήματα. Ν’αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Χαλικιόπουλος


Καυστικός απέναντι στο Δήμαρχο εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΚ Γ. Χαλικιόπουλος που σημείωσε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, τουλάχιστον δεν εκβίαζαν τους εργαζόμενους. “Απειλές απέναντι σε αυτούς που διεκδικούν τα νόμιμα δεν περνάνε. Ο Δήμαρχος να ανακατασκευάσει την επαίσχυντη δήλωσή του.

Στήριξη από αντιπολίτευση


Δίκαια χαρακτήρισαν τα αιτήματα των εργαζομένων στις αναθέσεις της ΑΝΕΔΚ, οι δημ. σύμβουλοι της μειοψηφίας Σπ. Μωραίτης και Μ. Γαβαλάς.
Ο πρώτος επεσήμανε ότι”οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται για το μεροκάματό τους και κίνητρό τους είναι η αγωνία τους για το αύριο”. Πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να το καταλάβει η δημοτική αρχή και η κατανόηση αυτού του προβλήματος θα διευκολύνει και στην επίλυσή του».
Ακόμη, συνέστησε στο Δήμαρχο, “να μην προσπαθεί να αποκαλύψει φαντάσματα, υστεροβουλίες, κακοπιστίες και σκοπιμότητες στις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις”.
“ΟΙ δηλώσεις του Δημάρχου έκρυβαν απειλές. Δεν συνάδουν με το πνεύμα του Δ.Σ ούτε με την προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα. Είναι ώρα να ρίξουμε τους τόνους να κάνουμε κάτι για την Κέρκυρα να αγωνιστούμε για τον δήμο και γι αυτούς που σήμερα υποφέρουν και δεν είναι άλλοι από τους εργαζομένους” υποστήριξε ο Μάχος Γαβαλάς.

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΑΝΕΔΚ


Από την άλλη, ο κ. Μωραίτης με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΑΝΕΔΚ, αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, όπου όπως είπε, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εργαζομένων και Δ.Σ. της ΑΝΕΔΚ που θα επισκεφθούν τις δημόσιες υπηρεσίες (Νομαρχία, Περιφέρεια, Νοσοκομείο, ΙΚΑ προκειμένου όλοι μαζί, να καταγραφούν οι ελλείψεις τους, αλλά και οι θέσεις που ήδη έχουν προκηρυχθεί και στην συνέχεια σε μία δημόσια διαβούλευση, να κατονομαστούν και να καταγραφούν όλες αυτές οι θέσεις, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα απορρόφησης προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων.

Ερώτηση Γκερέκου
Στο μεταξύ, ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αλλά και προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με τους εργαζόμενους στις προγραμματικές Αναθέσεις του Δήμου Κερκυραίων. κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, ύστερα από επιστολή του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι “απαράδεκτο στις σημερινές συνθήκες, θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων να καταπατούνται και δη από την Δημοτική Αρχή, που θα έπρεπε ως βάθρο της Δημοκρατίας, στο Νομό να είναι η πρώτη που θα τηρεί πιστά και με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
Είναι ώρα η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ οι οποίοι είναι όμηροι όλων των Κυβερνήσεων που τους χρησιμοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους και δεν ξεκαθαρίζουν το εργασιακό καθεστώς”.
Η βουλευτής απευθυνόμενοι στους αρμόδιους υπουργούς ρωτά τα εξής:
“1. Είστε ενήμεροι για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τους 120 εργαζόμενους στο Δήμο Κερκυραίων;
2. Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες οι οποίες δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα;
3. Τι προτίθεστε να πράξετε ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 120 εργαζομένων των προγραμματικών Συμβάσεων - Αναθέσεων του Δήμου Κερκυραίων, αλλά και όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.»
4. Σε ποιες ενέργειές προτίθεστε να προβείτε ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των 120 εργαζομένων και πότε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: