Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ "ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Καταγγελία η οποία, όπως αναφέρει αποτελεί "χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής τρομοκρατίας", έδωσε στη δημοσιότητα ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Μπάνος και ο γραμματέας Νίκος Πηγής καταγγέλουν:

"1. Τον εργοδότη των καταστημάτων TSORIS CENTER με καταστήματα στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα, για άδικη και προκλητική απόλυση 4 συναδελφισσών στο κατάστημα της Ζακύνθου στις οποίες μάλιστα έχει κάνει μήνυση για υπεξαίρεση χρημάτων, επειδή η υπεύθυνη του καταστήματος που είναι μια από τις 4 απολυμένες, πλήρωσε τους μισθούς τους, όπως έκανε κάθε μήνα. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια από την πλευρά της εργοδοσίας για να δικαιολογήσει τις απολύσεις.
2. Τον εργοδότη της καφετέριας «27» για την απόλυση εργαζόμενης ένα μόλις μήνα από την πρόσληψή της για το λόγο ότι δε δέχτηκε να υπογράψει έντυπο οικειοθελούς αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία. Τακτική που ακολουθεί ο συγκεκριμένος εργοδότης με όλους όσους προσλαμβάνει προκειμένου να μπορεί να τους απολύει όποτε θέλει, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Τα παραδείγματα αυτά αποτελούν δυστυχώς δείγματα μιας γενικότερης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Μιας κατάστασης όπου οι εργοδότες προσπαθούν να φορτώσουν όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, παραβιάζουν εργατικά δικαιώματα, τρομοκρατούν. Ο βασικός στόχος αυτής της εργοδοτικής ασυδοσίας ήταν πάντα βέβαια η μείωση όσο γίνεται περισσότερο του εργατικού κόστους, για την αύξηση των δικών τους κερδών. Δεν είναι όμως μόνο η αιτία του κέρδους. Η εργοδοτική ασυδοσία οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια γιατί είχε τις «πλάτες» των εκάστοτε κυβερνήσεων γαλάζιων και πράσινων.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια αποδυνάμωσαν ουσιαστικά τους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους (επιθεώρηση εργασίας κ.λ.π.) και πέρασαν μια σειρά αντεργατικούς νόμους, διαμορφώνοντας έτσι το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορεί η εργοδοσία να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και ασύδοτα. Συμπαραστάτες τους και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που έκαναν ότι μπορούσαν για να φρενάρουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις τακτικές των κυβερνήσεών τους.

Και ενώ η πραγματικότητα για τους εργαζομένους είναι τόσο άσχημη, με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων, αυτά κάνοντας πως δεν γνωρίζουν τίποτα έχουν το θράσος να ζητούν από τους εργαζόμενους να κάνουν και άλλες θυσίες. Όπως δηλαδή να δουλεύουν έως και 65 ώρες την εβδομάδα, να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία, να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις κ.λ.π. Όλα αυτά δηλαδή που έχουν συμφωνήσει και έχουν υπογράψει στην Ε.Ε. υλοποιώντας τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή η κατάσταση μόνο μια απάντηση μπορεί να έχει από τους εργαζόμενους. Την απάντηση του ΑΓΩΝΑ. Οι εργαζόμενοι μέσα από τα ταξικά σωματεία και με μπροστάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) θα αντισταθούν και θα τσακίσουν την εργοδοτική τρομοκρατία αλλά και τα σχέδια κεφαλαίου – Ε.Ε. και των κομμάτων που τους υπηρετούν.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις απολυμένες εργαζόμενες του TSORIS CENTER στη Ζάκυνθο και απαιτούμε:

* Την άμεση επαναπρόσληψη των συναδελφισσών
* Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των εργαζομένων
* Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στις εργαζόμενες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: