Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ Η 2Οη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΙΝ Σ. ΒΟΣΔΟΥ

Η 20η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής (CRPM) πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008 στην Νάπολης Ιταλίας με κύριο θέμα την διαδικασία της Βαρκελώνης-Ένωση για τη Μεσόγειο- ποιες οι προοπτικές για μια ανανεωμένη ευρωμεσογειακή συνεργασία και ποια η θέση των Περιφερειών σε αυτήν όπως επίσης και η εφαρμογή της εδαφικής της διάστασης και συνεργασία με άλλους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.

Εισηγήσεις παρουσίασαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών υποθέσεων της Ιταλικής Κυβέρνησης κος Cosimo Risi, ο Δ/ντης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία Virgilio Dastoli, ο κ. Gilles Pennequin Εκπρόσωπος της Αποστολής της Ένωσης για τη Μεσόγειο της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο κ. Luc Van den Brande Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτήριος Βόσδου έκανε παρέμβαση στη θεματική ενότητα «πολιτικές προοπτικές που ανοίχτηκαν στην ευρωμεσογειακή συνεργασία με την ευκαιρία της Συνόδου κορυφής της 13ης Ιουλίου 2008. Οι αντιδράσεις στις προτάσεις επίσημης εκπροσώπευσης των περιφερειακών και τοπικών αρχών» όπου εισηγήσεις κατέθεσαν και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέριας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Πρόεδρος της Comumidad Autonoma de Mourthia Ramon Luis Valcarcel Siso, η Πρόεδρος της Περιφέρειας Alentejo κ. Maria Leal Monteiro, και ο Πρόεδρος της Περιφέρειας της Τοσκάνης κ. Claudio Martini. Παρέμβαση έκανε και ο Γενικός Γραμματές Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε και την τελική διακήρυξη, στην οποία η διαμεσογειακή επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα την διαμόρφωση μιας πραγματικής πολιτικής σύγκλισης στη μεσόγειο από την περίοδο 2014-2020 και αντιλαμβάνεται τα σχέδια αυτά ως μια πρώτη συνεισφορά σε ένα ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο.

Η Γενική Συνέλευση καλεί τα Μεσογειακά Κράτη Μέλη σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των τομεακών πολιτικών τους στην κατεύθυνση των δύο κύριων προγραμμάτων διεθνικής συνεργασίας. (προγράμματα MED, ENPI- CBC).

Οι συμμετέχοντες καλούν τα Κράτη Μέλη και την Επιτροπή να δεκαπλασιάσουν τις ενέργειες τους στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ρύπανσης της Μεσογείου.

Τέλος επιβεβαιώνουν εκ νέου τη πλήρη διαθεσιμότητα τους για εμβάθυνση των πρώτων προτάσεων εργασίας που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι στις 13 του περασμένου Ιουλίου καθώς και για ενεργή συμμετοχή στην συνδρομή των Περιφερειών στην πρωτοβουλία αυτή , σύμφωνα με τις υποδείξεις πoυ διατυπώθηκαν στην Νάπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: