Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ






Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε σήμερα η νέα σχολική χρονιά και στα σχολεία της Κέρκυρας, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με καλύτερες προϋποθέσεις από κάθε προηγούμενη, υποστήριξε ο διευθυντής περιφερειακής εκπαίδευσης Χρήστος Άνθης, διευκρινίζοντας ότι το σύνολο των βιβλίων βρίσκονται στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί είναι όλοι στις θέσεις τους σε ποσοστό 95%.
Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η φετινή χρονιά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νίκος Μεταλληνός υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εξωραΐσει την εικόνα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον κ. Μεταλληνό, οι εκπαιδευτικοί εφέτος τοποθετήθηκαν εγκαίρως αλλά το ζήτημα της σχολικής στέγης παραμένει άλυτο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάμπρος Τασούλας επιβεβαίωσε πως η φετινή χρονιά αρχίζει ξεκινά καλύτερα από την περσινή, προσέθεσε, ωστόσο, ότι παραμένουν άλυτα δομικά προβλήματα της εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων η έλλειψη κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.

ΣΕ ΚΑΣΤΕΛΑΝΟΥΣ-ΚΟΝΤΟΚΑΛΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Στο Δημοτικό Σχολείο Κοντοκαλίου και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελλάνων παρέστη για την τελετή του αγιασμού ενόψει του νέου σχολικού έτους ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Νικήτα Καραλή.

Στο Κοντόκαλι, παρουσία και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Χρήστου Άνθη, στο χαιρετισμό του προς τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ο Νομάρχης ευχήθηκε καλή χρονιά η οποία, όπως είπε, εξαρτάται πρώτιστα από το ουσιαστικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την επιμέλεια των μαθητών και την φροντίδα των γονέων.
Επεσήμανε ωστόσο ότι τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το σχολείο, εδώ και πολλά χρόνια, είναι εντελώς ακατάλληλα και τόνισε ότι η παρουσία του εκεί έρχεται να δηλώσει τόσο την κατανόηση για το μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης όσο και την άμεση προοπτική κατασκευής του νέου σύγχρονου σχολείου το οποίο θα προταθεί για ένταξη στο επικείμενο πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.).
Αμέσως μετά, ο Νομάρχης μετέβη στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελλάνων όπου επίσης παρέστησαν ο Βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Δένδιας, οι Δήμαρχοι Αχιλλείων και Μελιτειέων κ.κ. Ερωτόκριτος Καρύδης και Γιάννης Λειβαδιώτης καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρ. Άνθης.
Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο Νομάρχης σε δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ επεσήμανε ότι τα δύο σχολεία ξεκινούν φέτος τη σχολική χρονιά υπό τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις. Εκπαιδευτικοί στη θέση τους, βιβλία στη διάθεσή τους και η κτιριακή υποδομή ενισχυμένη καί από το νέο κτιριακό συγκρότημα και καλοσυντηρημένη στο παλαιό, στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ άλλοτε. Τόνισε ακόμη ότι στον τομέα της κτιριακής υποδομής της εκπαίδευσης εκτελείται ήδη μεγάλο έργο. Απομένουν όμως να γίνουν ακόμη πολλά για να επιτύχουμε το στόχο της σύγχρονης υποδομής για όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού μας.

Οι Αντινομάρχες

Στο μεταξύ, οι Αντινομάρχες και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό στον αγιασμό άλλων σχολικών μονάδων του νομού μας. Ειδικότερα:
Ο Αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης παρέστη στον αγιασμό του 9ου Δημοτικού Σχολείου καθώς και των 1ου και 2ου Ενιαίων Λυκείων όπου επεσήμανε την πρωτοβουλία την οποία έχει αναλάβει η Νομαρχία για την συντήρηση των κτιριακών υποδομών και την ανακατασκευή των τουαλετών.
Ο Αντινομάρχης Δημήτρης Σουβλάκης παρέστη στον αγιασμό του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Ποταμού όπου στον χαιρετισμό του επεσήμανε την άριστη συνεργασία που έχει η Νομαρχία με τους υπεύθυνους του σχολείου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή τριών νέων αιθουσών στο κτίριο η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Αντινομάρχης Κώστας Λέσσης παρέστη στον αγιασμό του 3ου και 4ου Γυμνασίου όπου εκπαιδευτικοί και γονείς του έθεσαν το ζήτημα της γειτνίασης των σχολικών μονάδων με τις Φυλακές.
Η Αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου παρέστη στον αγιασμό των 1ου και 5ου Γυμνασίου όπου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων τουαλετών. Η κα Υδραίου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και συνεχάρη την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα τα παιδιά για το γεγονός ότι είναι τα πρώτα σχολεία που ξεκίνησαν την ανακύκλωση ευχόμενη να διευρυνθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στο σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων του νομού μας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μάκης Σκορδίλης παρέστη στον αγιασμό των πρώην Τεχνικών Λυκείων και του 5ου Ενιαίου Λυκείου. Στο χαιρετισμό του γνωστοποίησε στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι οι υπηρεσίες της Νομαρχίας έχουν αποστείλει το σχετικό Τεχνικό Δελτίο που αφορά στην ανακατασκευή του σχολικού συγκροτήματος και ότι στην παρούσα φάση βρίσκεται σε αναμονή των απαραίτητων εγκρίσεων από το αρμόδιο Υπουργείο.

Το ΚΚΕ


Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ΝΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει μέσα στη δίνη των αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες. Χαμηλοί μισθοί, ακρίβεια, υποαπασχόληση, ανεργία κ.α. Τα ακατάλληλα σχολικά κτήρια, τα αναχρονιστικά και αντιεπιστημονικά αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εποπτικών μέσων, η απουσία σχολίατρων, εργαστηρίων είναι προβλήματα που κάνουν δυσβάστακτο το κόστος της εκπαίδευσης τη νέα σχολική χρονιά. Ήδη τα σχολικά είδη αυξήθηκαν 85,7%. Επίσης η πελατεία των κολεγίων αυξήθηκε κατά 15% και ο αριθμός των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αυξήθηκε κατά 20%. Με σημαία την απαίτηση των μονοπωλίων και τις επιταγές της ΕΕ για "σύνδεση της εκπαίδευσης με της ανάγκες της αγοράς" το σύνολο της εκπαίδευσης στρατεύεται ολοκληρωτικά στη μάχη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σαρώνει ότι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Μειώνει τις δαπάνες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με την κατάργηση του άρθρου 16, την εφαρμογή του νόμου πλαισίου, την αναγνώριση των ψευτοκολεγίων των ΚΕΣ και την εμπορευματοποίηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οποιες αλλαγές κι αν γίνουν στο σύστημα εισαγωγής, τα προβλήματα της Παιδείας θα διογκώνονται, όσο παραμένει κυρίαρχη η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.Η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται ποιος θα βαθμολογηθεί καλύτερα από το κεφάλαιο και την ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ δε στηρίζει απλά την ίδια πολιτική, αλλά και τη διαφημίζει ως τολμηρή και ριζοσπαστική, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά αποφασιστικά στην "αποκρατικοποίηση" της Παιδείας.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ αν και φωνάζουν εντούτοις υποκλίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχονται την απελευθέρωση, την ανταγωνιστικότητα, τις συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο, την κατηγοριοποίηση κλπ. Ο ΣΥΝ ως κόμμα του Ευρωμονόδρομου είναι οπαδός της αποκέντρωσης του σχολείου και όλων των ρυθμίσεων που την προετοιμάζουν ("ευέλικτη ζώνη", ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.) και οδηγούν στην ταξική διαφοροποίηση του σχολείου και την άλωσή του από τις επιχειρήσεις.Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας, μαζί και της παραπαιδείας, ως αναγκαία προϋπόθεση για ενιαία, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα ολοκληρώνει το μορφωτικό έργο της για όλους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των μεταναστών, των μειονοτήτων.

Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, την νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για αλλαγές που θα έρχονται σε ρήξη με τη πολιτική της ΕΕ, για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την κοινωνία. Χωρίς καμία αναβολή να διεκδικήσουν:Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο για τη διεύρυνση της βασικής - γενικής εκπαίδευσης, χωρίς τον ξεπερασμένο διαχωρισμό σε Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο και την ταξική και αντιπαιδαγωγική διάκριση σε Γενικό και Επαγγελματικό δίκτυο σχολικής εκπαίδευσης, για να μη γίνεται πρόωρη επαγγελματική επιλογή και εκπαίδευση, πριν τη συμπλήρωση του σύγχρονου μορφωτικού έργου του σχολείου και την ενηλικίωση του νέου ανθρώπου. Σχολείο που θα βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τους νόμους της φύσης και της κοινωνικής ζωής, τη θέση και το ρόλο τους μέσα σ' αυτήν. Επαγγελματικές Σχολές μετά τη δωδεκάχρονη εκπαίδευση, ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζουν την πλήρη επαγγελματική εκπαίδευση. Κατάργηση των ΙΕΚ και κάθε μορφής ιδιωτικής κερδοσκοπίας, που εκμεταλλεύεται την ανεργία και την ανασφάλεια των νέων. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που θα εξασφαλίζει την επιστημονική ειδίκευση σε όλους τους αποφοίτους της και θα αναπτύσσει την έρευνα με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση της γενικής προόδου και ευημερίας. Αύξηση των κρατικών δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού, για να καλυφθούν οι ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και να σταματήσει η αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: