Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ Η ΚΕΡΚΥΡΑ



Στην 4η συνεδρίαση της Συνόδου της Αδριατικής Ευρωπεριφέρειας που έγινε στη Φεράρα της Ιταλίας 25 και 26 Σεπτεμβρίου συμμετείχε ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Νομαρχίας Σωτήρη Βλάχο.
Βασικός στόχος της Συνόδου είναι η προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας των χωρών της Αδριατικής και στη συνεδρίαση, η Κέρκυρα εντάχθηκε ως νέο μέλος της Αδριατικής Ευρωπεριφέρειας. Σημειώνεται ότι η Κέρκυρα είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας συμμετέχει στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν εδώ και τέσσερα χρόνια 25 συνολικά περιφέρειες οι οποίες βλέπουν στην Αδριατική, από 7 χώρες (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Ελλάδα).
Η υποδοχή της Κέρκυρας έγινε θερμότατα δεκτή στην Σύνοδο, τα μέλη της οποίας με ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα, αποδέχθηκαν την σχετική σύμβαση ένταξης της Κέρκυρας στην Αδριατική συνεργασία.
Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος στην ομιλία του παρουσίασε την Κέρκυρα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και πρότεινε στα μέλη της Συνόδου να διοργανωθεί στην Κέρκυρα, είτε συνεδρίαση μιας από τις 5 επιτροπές οι οποίες λειτουργούν στα πλαίσια της Συνόδου, είτε την ίδια την Σύνοδο, πρόταση η οποία έγινε κατ’ αρχήν δεκτή από το προεδρείο της.
Σε δήλωσή του ο Νομάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κέρκυρα κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να ξαναπαίξει το ρόλο που είχε από αιώνων ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η Κέρκυρα ξαναποκτά την ταυτότητα και τον ρόλο που της αξίζει, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, την οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει στο βαθμό που θα έπρεπε μέχρι σήμερα.»
Δύο από τους βασικούς στόχους τους οποίους προωθεί η Σύνοδος της Αδριατικής Ευρωπεριφέρειας είναι η εκτέλεση προγραμμάτων προστασίας της αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής καθώς και προστασίας του θαλάσσιου, κυρίως, περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: