Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Ν.Ε. ΚΚΕ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ


«Η απόφαση κυβέρνησης - ΕΕ για το κλείσιμο - ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" πρέπει να απορριφθεί συνολικά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα"
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΚΚΕ.

Συνεχίζει δε ως εξής: "Ο έλεγχος των αερομεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από 2-3 μονοπώλια, που στοχεύει η ΕΕ, θα έχει δραματικές συνέπειες για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα αυτό, αλλά και τεράστιο κόστος στις τιμές των εισιτηρίων, στην ποιότητα και στην ασφάλεια των πτήσεων. Οι καπιταλιστές έχουν αποδείξει ότι για το κέρδος δε διστάζουν να παραβιάζουν κάθε κανόνα ασφάλειας.

Τα αποπροσανατολιστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους της, ώστε να ολοκληρώσει χωρίς ισχυρές αντιδράσεις την ιδιωτικοποίηση - κλείσιμο, πρέπει να αποτύχουν. Είναι μεγάλο ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι διασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων της "Ολυμπιακής". Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμα και αυτό το σχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το μελλοντικό επιχειρηματικό σχήμα θα υλοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν το διαχωρισμό τους σε μόνιμους και συμβασιούχους, σε νέους και παλιούς, όπως επιδιώκουν κυβέρνηση - ΕΕ. Οφείλουν να διδαχτούν από τις εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος. Η λογική του συμβιβασμού και των υποχωρήσεων απέναντι στα λεγόμενα προγράμματα εξυγίανσης, που περιλάμβαναν και περικοπές δικαιωμάτων, δεν οδήγησαν στη σωτηρία της εταιρείας, αλλά στην επιδείνωση της κατάστασης. Να συσπειρωθούν με όλους τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο απειθαρχίας και ανυπακοής προς την ΕΕ.

Το έγκλημα που διαχρονικά διέπραξαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος της "Ολυμπιακής" δεν είναι ζήτημα ανικανότητας ή λάθους επιλογών, αλλά συνειδητή επιλογή. Το πρόβλημα της "Ολυμπιακής" δεν είναι πρωτίστως οικονομικό ή νομικό, όπως το παρουσιάζουν, αλλά πολιτικό. Τεράστιες ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στήριξε και υλοποίησε τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα των αερομεταφορών.

Για ασφαλείς πτήσεις, φθηνό εισιτήριο για το λαό, απρόσκοπτη σύνδεση με τα νησιά και τις λεγόμενες άγονες γραμμές, για εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα αερομεταφορών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, κατάργηση των ιδιωτικών εταιρειών και ένταξη στον ενιαίο φορέα των εργαζομένων σε αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: