Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Ν.Ε. ΚΚΕ: ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ


Οι εργασίες που γίνονται στο Λαζαρέτο αλλοιώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου”, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΚΚΕ. Εκτιμά ακόμη ότι “τα εργα όχι μόνο δεν αναδεικνύουν την πραγματική ιστορία του Λαζαρέτου αλλά αντίθετα την θάβουν σε τόνους μπετόν”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ έχει ως εξής:
Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ την ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Σεπτέμβρη οργάνωσε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ. Κατά την επίσκεψη μας στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ διαπιστώσαμε να γίνονται εργασίες οι οποίες αλλοιώνουν το ιστορικό αυτό μνημείο. Εργασίες που επιβεβαιώνονται και από την αντίστοιχη μελέτη που μας δόθηκε πριν λίγες μέρες από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων. Καταγγέλλουμε αυτή την κατάφορη και χωρίς ντροπή αλλοίωση της ιστορίας αλλά και του περιβάλλοντος που συντελείται αυτή την στιγμή στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ.
Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηριστεί σαν μνημείο «εθνικής συμφιλίωσης» αποτελεί προσπάθεια της αστικής τάξης της χώρας μας και των κομμάτων που την υπηρετούν, να ξαναγράψουν την ιστορία παραποιημένη. Το Λαζαρέτο ήταν τόπος εκτέλεσης μελών και στελεχών του ΚΚΕ που αρνούνταν να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας», που ήθελαν για το λαό μας μια καλύτερη ζωή, χωρίς ξένη εξάρτηση, ειρηνική, σοσιαλιστική. Γι' αυτά τα ιδανικά τουφεκίστηκαν από την άρχουσα τάξη και τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Δεν θα τους επιτρέψουμε να τουφεκίσουν μετά από 60 χρόνια για άλλη μια φορά τις ιδέες και τα οράματα των νεκρών συντρόφων μας. Γι' αυτό να είναι σίγουροι.
Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στο όνομα δήθεν της ανάδειξης του μνημείου, εκτελούνται έργα στο νησί, που όχι μόνο δεν αναδεικνύουν την πραγματική ιστορία του Λαζαρέτου αλλά αντίθετα την θάβουν σε τόνους μπετόν. Φαίνεται πάνε να το μετατρέψουν σε τουριστικό αξιοθέατο ή τόπο αναψυχής με στόχο την κερδοφορία.
Έτσι στο πίσω μέρος από το παλιό κτίριο (λοιμοκαθαρτήριο) έχει σκαφτεί σε βάθος 2,5 μ., έχουν πέσει μπετά για τη δημιουργία νέου κτιρίου, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται πάνω από το υπόγειο αυτό μεταλλική κατασκευή, καθώς επίσης και δημιουργία αναψυκτηρίου και καμπινέδων.
Έχει σκαφτεί μεγάλο μέρος της περιοχής, ενώ έχουν γίνει και αρκετές επιχώσεις, κόβοντας μάλιστα αρκετά δέντρα και καταστρέφοντας αρχαίους τοίχους.
Δεν σεβάστηκαν ούτε τα κόκαλα των νεκρών εκτελεσμένων που είναι διάσπαρτα στους γύρω χώρους. Δεν προβλέπεται καμιά δράση για την εκσκαφή και συγκέντρωση των οστών των εκτελεσμένων ηρώων. Αφήνουν να φθείρεται με κίνδυνο μάλιστα να πέσει το κομμάτι του τοίχου που μπροστά εκτελούσαν τους κομμουνιστές και μάλιστα υπάρχουν οι τρύπες από τις σφαίρες.
Τεράστιες ευθύνες για αυτή την αλλοίωση του χώρου έχει ο Δήμος Κερκυραίων που επιβλέπει τις σχετικές εργασίες. Φαίνεται δεν θα έχει αντίρρηση να αξιοποιήσει και αυτό τον τόπο για την δημιουργία ενός επιπλέον εσόδου στα άσχημα οικονομικά του. Ή και θα δώσει την αξιοποίηση του σε κάποιο ιδιώτη, όπως έκανε με το νέο φρούριο.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει :
• Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες ανασκαφών, επιχωματώσεων και κατασκευές νέων κτιρίων. Να γίνει τροποποίηση της μελέτης με βάση τις παρακάτω προτάσεις:
-•Ήπιες παρεμβάσεις της ήδη υπάρχουσας κατασκευής χωρίς προσθήκη νέων, χωρίς δημιουργία αναψυκτηρίου, μπαρ και άλλων συναφών, χωρίς αλλοίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Επισκευή της παλιάς εκκλησίας και ανάδειξη του κτιρίου στο τοίχο του οποίου γίνονταν οι εκτελέσεις.
•Να αποχαρακτηριστεί ο όρος μνημείο «εθνικής συμφιλίωσης» που άλλωστε παραποιεί και την ιστορία του τόπου και να παραμείνει ο χαρακτηρισμός «ιστορικό μνημείο».
• Να γίνει εκταφή των οστών των εκτελεσμένων αγωνιστών κομμουνιστών και τα οστά να συγκεντρωθούν σε ένα οστεοφυλάκιο.
-•Να γίνουν άμεσα εργασίες στήριξης και συντήρησης του τοίχου των εκτελεσμένων χωρίς να αλλοιωθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: