Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ


Ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση στα δημόσια νηπιαγωγεία καθώς και για το νέο ΠΔ που συνέταξε η κυβέρνηση για τις μεταθέσεις - αποσπάσεις των υπαλλήλων της ΕΛΑΣ, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους μαζί με άλλους συναδέλφους του.
Ειδικότερα, για το πρώτο θέμα αναφέρουν τα εξής:
“Η τραγική κατάσταση στα δημόσια νηπιαγωγεία με τις ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό, αποδεικνύει ότι η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής από την κυβέρνηση, αποτέλεσε απόφαση σταθμό για την επέκταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα δε με στοιχεία της ΕΣΥΕ τα δημόσια νηπιαγωγεία αύξησαν τον πληθυσμό τους κατά 3,6°b και τα ιδιωτικά κατά 20,9°/ο.

Το τελευταίο διάστημα η προσχολική αγωγή ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της αδυναμίας των δημοσίων νηπιαγωγείων να απορροφήσουν το σύνολο των νηπίων ηλικίας 4-6 ετών (νήπια και προνήπια) με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να αναγκα­στούν να βρουν λύση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, των οποίων μάλιστα οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται τώρα σαν ...σωτήρες και ζητούν να τους δοθούν άνευ όρων άδειες ίδρυσης νηπιαγωγείων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νηπιαγωγεία.

Αποτελεί άμεση κοινωνική ανάγκη, κανένα παιδί να μη μείνει έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου το κράτος να μεριμνήσει άμεσα για την ίδρυση όσων ιδρυμάτων χρειάζονται για να καλύψουν όλα τα νήπια κάθε περιοχής σε ολιγομελή τμήματα των 15 νηπίων ανά νηπιαγωγό.

· Αν θα προχωρήσει στη Θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά 4 έως 6 χρόνων, σε προσχολικά κέντρα που θα ανήκουν στο ΥΠΕΠΘ, με ενιαίο διαπαιδαγωγητικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας και κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους, στελεχωμένους με το απαραίτητο για την ημερήσια λειτουργία τους προσωπικό (επιστημονικό, παιδαγωγικά, βοηθητικό).
Για τις μεταθέσεις - αποσπάσεις των υπαλλήλων της ΕΛΑΣ

Για το δεύτερο θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:


“Με βάση τις ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών των υπαλλήλων της ΕΛΑΣ.• η κυβέρνηση συνέταξε Προεδρικό Διάταγμα μέσα από το οποίο καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα στον τομέα των μεταθέσεων - αποσπάσεων του προσωπικού. Η εξέλιξη αυτή γυρίζει στη κυριολεξία σε εποχές πολύ προηγούμενες όπου ο αστυνομικός ήταν έρμαιο των διαθέσεων των ανωτέρων του και η μετάθεση κρεμόταν σαν «δαμόκλειος σπάθη» και μέσο τιμωρίας πάνω από τον κάθε αστυνομικό υπάλληλο.

Με το ισχύον Π.Δ. είχαν κατοχυρωθεί αντικειμενικά κριτήρια στον τομέα αυτά, πράγμα που συνέβαλε στο ξεπέρασμα σειράς προβλημάτων που αποτελούσαν «γάγγραινα» στο εσωτερικά του Σώματος επί δεκαετίες.

Ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσουν μέτρα εκδημοκρατισμού της ΕΛΑΣ, διεύρυνσης των δικαιωμάτων και της συμμετοχής του προσωπικού, σημειώνονται ραγδαία βήματα προς τα πίσω_

Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει άμεσα το σχετικό σχέδιο Π.Δ. μιας και αποτελεί πισωγύρισμα και συναντά την καθολική αντίδραση όλων των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόσυρση του συγκεκριμένου Π.Δ.;

Δεν υπάρχουν σχόλια: