Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ-ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Νέα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και τη σύλληψη δύο ατόμων τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έγιναν το απόγευμα της Κυριακής στο χώρο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση, περίπου 25 άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιχείρησαν να παραβιάσουν την περίφραξη του εργοταξίου – όπου κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ - και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο χώρο.
Από την επίθεση προκλήθηκαν φθορές και σε υπηρεσιακά οχήματα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΣΔΟΥ-ΝΟΜΑΡΧΗ

Με αφορμή τα επεισόδια στη Λευκίμμη ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου υπογράμμισε πως σίγουρα πρόκειται για δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ κάλεσε «όλους όσους συμμετέχουν η παραμένουν απαθείς μπροστά στα γεγονότα, να αναλογιστούν κυρίως ποιές θα είναι οι επιπτώσεις των γεγονότων στην επόμενη τουριστική περίοδο, στην περιοχή.
«Δεν θα ευχάριστο να θεωρηθεί ότι η Λευκίμμη θα χαρακτηρίζεται ως μη ασφαλής περιοχή».
Με αφορμή ερώτημα που δέχθηκε περί αναφορών στη Γ.Σ. της Συντονιστικής Επιτρ. κατά του ΧΥΤΑ, ότι «με πρωτοβουλία του κάλεσε εκπροσώπους της επιτροπής» και για σχόλια περί «χρηματισμού» που έγιναν σε βάρος του, ο κ. Βοσδου είπε:
«Αν υπονοούν κάτι να το πουν επώνυμα. Επειδή η δωροδοκία και η δωροληψία είναι ποινικά κολάσιμες πράξεις να το καταγγείλουν ευθέως. Βεβαίως, έγινε συνάντηση εδώ για να επιστήσουμε τη προσοχή σε γεγονότα που κατά πληροφορίες μας θα συνέβαιναν, για να έχουν όλοι γνώση.
Προφανώς ορισμένοι δεν θέλουν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του ζητήματος και πόσο κακό κάνουν στη Λευκίμμη. Είναι καθήκον όλων των κατοίκων της Λευκίμμης να απομονώσουν όλα τα εξτρεμιστικά στοιχεία"
.

Σε άλλο ερώτημα για το πώς θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ όταν ολοκληρωθεί, ο κ. Βόσδου επανέλαβε ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι απόφαση του Συνδέσμου Καθαριότητας και των Δήμων που θα εναποθέτουν εκεί τα απορρίμματα τους.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης για το ίδιο θέμα σημείωσε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη στη Λευκίμμη σίγουρα δεν είναι ευχάριστη και προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για την εξέλιξη της υπόθεσης.
« Είναι ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα φορείς να έρθουμε σε διάλογο για να δούμε όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης και να παράσχουμε τις εγγυήσεις εκείνες που είναι αναγκαίες προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε λύσεις τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος".


ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ένταση επικράτησε και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκίμμης το απόγευμα της Παρασκευής όταν άγνωστοι κατέβασαν το γενικό διακόπτη και βύθισαν την αίθουσα συνεδριάσεων στο σκοτάδι ενώ παραλλήλως πέταξαν και κροτίδα. Το Σώμα ωστόσο συζήτησε το θέμα του ΧΥΤΑ και αποφασίστηκε να μεταβούν στο χώρο του εργοταξίου μηχανικοί του Δήμου προκειμένου να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα του δρόμου, σε περίπτωση που έχουν γίνει από τον εργολάβο τα κτήματα που συνορεύουν με το εργοτάξιο.

ΤΟ ΚΚΕ

Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη Λευκίμμη η Ν.Ε. του ΚΚΕ εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά της στηρίγματα εδώ και καιρό αντί να ανταποκριθούν στο Παγκερκυραϊκό αίτημα της απομάκρυνσης των ΜΑΤ από την Λευκίμμη και την Κέρκυρα επιμένουν με αυταρχισμό και τρομοκρατία στην κατασκευή μιας νέας χαβούζας τύπου ΤΕΜΠΛΟΝΙ αφού με στοιχεία πλέον καμιά προϋπόθεση κατασκευής και λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ δεν τηρείται.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες που φέρνουν τόσο ο Περιφερειάρχης αλλά και οι αιρετοί της Τ.Α. [ Νομάρχης, Δήμαρχοι] που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ οι οποίοι όλοι μαζί επιμένουν δογματικά σε ένα περιφερειακό σχεδιασμό τον οποίο οι ίδιοι με τις ενέργειες τους τον έχουν τινάξει στον αέρα. Όλο και καινούργια στοιχεία όπως η πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. για το ΤΕΜΠΛΟΝΙ επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντί να δρομολογήσουν διαδικασίες για επανακαθορισμό του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων [ διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ΧΥΤΑ] με χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής, θέλουν να επιβάλλουν με τρομοκρατία και αυταρχισμό την υλοποίηση του επικαλούμενου περιφερειακού σχεδιασμού. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργούν το έδαφος για να δοθεί και η διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες που αποτελεί στόχο της πολιτικής της Ε.Ε. και των κομμάτων που την στηρίζουν.

Ενώ γράφουν στα παλιά τους παπούτσια αποφάσεις αρμοδίων κρατικών οργάνων που οι ίδιοι κατά κόρο τα επικαλούνται όπως το Σ.τ.Ε., απόφαση του Δ.Σ. Λευκιμμαίων κλπ έχουν το θράσος να μιλούν για νομιμότητα. Αυτή η στάση και οι ενέργειες τους μαζί με την προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής είναι που πλημμυρίζουν με οργή και αγανάκτηση όχι μόνο τον Λευκιμμιώτικο λαό και την νεολαία αλλά και γενικότερα τον Κερκυραϊκό.

Μπροστά στην κυβερνητική αδιαφορία και τον συνεχιζόμενο-κλιμακούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό είναι αναγκαίο να δοθεί αποφασιστική απάντηση μέσα από ένα μαζικό, ισχυρό λαϊκό κίνημα με ξεκάθαρο τον εχθρό και με σωστό προσανατολισμό ικανό να διώξει τα ΜΑΤ, να σταματήσει το παράνομο έργο στη Λευκίμμη και να επιβάλει άμεσα τον επανακαθορισμό του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό.

Καλούμε το Λευκιμμιώτικο λαό, τη νεολαία, όλο το Κερκυραϊκό λαό να καταδικάσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την κρατική βία και καταστολή. Να επαγρυπνούν και να περιφρουρούν τους αγώνες τους από το προβοκάρισμα που κάνει άμεσα ή έμμεσα η Κυβέρνηση της ΝΔ. Να καταδικάσουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική να φύγουν μαζικά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και με ενωτικό, μαζικό, λαϊκό αγώνα να απαιτήσουν:

Ø Την απόσυρση των μηνύσεων και την απελευθέρωση των συλληφθέντων

Ø Την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από την Λευκίμμη και την Κέρκυρα

Ø Το σταμάτημα των εργασιών του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια και την δρομολόγηση κλεισίματος της χωματερής στο ΤΕΜΠΛΟΝΙ.

Ø Τον επανακαθορισμό του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων [ διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ΧΥΤΑ] με χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής, που θα καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρου του νομού με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ταυτόχρονα με το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης να υπάρξει και μελέτη χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων αλλά και ο συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να υπάρξει ένας ορθός σχεδιασμός χρήσης γης.

Ø Την απαραίτητη άμεση χρηματοδότηση, χωρίς συμμετοχή των ιδιωτών και τα ΣΔΙΤ. Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που αποτελεί δεύτερη βαριά φορολογία στους δημότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: