Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΥΠΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΨΝΚ

Την παραίτησή του από τη θέση του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας υπέβαλλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Σωτήρης Κουπίδης, λόγω της επικείμενης τοποθέτησης του στη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών «Δρομοκαΐτειο».
Στην επιστολή της παραίτησής του εκφράζει μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη του «στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και καθημερινούς συνεργάτες που με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιθυμώ να σας υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (ΨΝΚ), λόγω της επικείμενης τοποθέτησης μου στη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών "Δρομοκαΐτειο".
Στους σαράντα μήνες της θητείας μου στην Κέρκυρα εργάστηκα με συνέπεια και με την απόλυτη αρωγή των συνεργατών - υπηρεσιακών παραγόντων του Ψυχιατρείου Κέρκυρας ολοκληρώσαμε τον μετασχηματισμό του Νοσοκομείου, βάσει των αρχών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με τη συνδρομή του ΕΠ Υγεία-Πρόνοια 2000-2006.
Με τη συνεχή υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας για την οποία σας είμαι ευγνώμων επιτεύχθηκε κάτι που φάνταζε ιδεατό. Η κατάργηση του ασύλου με την παράλληλη αποασυλοποίηση τουλάχιστον εκατόν πενήντα χρόνιων ασθενών, οι οποίοι σήμερα διαβιούν σε ασφαλέστερους και πιο ανθρώπινους χώρους διαμονής. Παράλληλα συνεχίστηκε και σχεδόν ολοκληρώθηκε η δημιουργία και επέκταση κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας με τη δημιουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής αλλά και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες.
Με τις παραπάνω σύγχρονες υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχονται στους Κερκυραίους πολίτες ολοκληρωμένες αλλά και ποιοτικότερες δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες, μακριά από το στίγμα και την προκατάληψη του παλαιού ψυχιατρείου και χωρίς πλέον την πιθανότητα ισόβιου εγκλεισμού στο απρόσωπο και σκληρό άσυλο.
Παράλληλα με τη δημιουργία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) Κέρκυρας "Νέοι Ορίζοντες" δημιουργήθηκαν σαράντα θέσεις
επαγγελματικής επανένταξης ψυχικά ασθενών και έπεται μεγαλύτερη ανάπτυξη του συγκεκριμένου φορέα.
Τα κτήρια που στέγαζαν χρόνιους ασθενείς του ΨΝΚ αξιοποιήθηκαν για τις νέες ανάγκες του κοινοτικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας (ανακατασκευή και λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείου Ημέρας, Μετανοσοκομειακού Ξενώνα, Κέντρου Προεπαγγελματικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης) και για τις ανάγκες ανάπτυξης και λειτουργίας του ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας. Παράλληλα μισθώθηκαν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο τρία κτήρια μέσα στο παλαιό κτηριακό συγκρότημα του ΨΝΚ που άλλαξαν τελείως την εικόνα του Νοσοκομείου με την είσοδο και καθημερινή παρουσία φοιτητών που απενοχοποίησαν και απομυθοποίησαν την εικόνα του "επικίνδυνου" ψυχιατρικού ασθενή.
Μέσα στο επόμενο διάστημα λαμβάνουν εκτός απροόπτου σάρκα και οστά δύο μεγάλης πνοής έργα για την Κέρκυρα με εξασφαλισμένους υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Αρχικά η ανάπτυξη και λειτουργία Ιατρείου Ουσιοεξαρτήσεων (Μονάδα Βουπρενορφίνης-ολοκλήρωση εκπαίδευσης εργαζομένων 15 Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και παράλληλα η ανακατασκευή νεοκλασικού κτηρίου στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας που θα φιλοξενήσει μελλοντικά το ΚΨΥ (δημοπράτηση έργου 14 Οκτωβρίου).
Τα παραπάνω έργα και ενέργειες αναφέρονται για να πιστοποιήσουν το γεγονός της πλήρους στοίχισης όλων των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και της Κερκυραϊκής κοινωνίας στη δημιουργία νέων υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θέτουν τον πολίτη και τις ανάγκες του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας που υποστήριξε με θέρμη και πίστη τον μετασχηματισμό του Νοσοκομείου. Επειδή όλα τα μέλη προέρχονται από την κοινωνία της Κέρκυρας, εκτιμώ ότι θα αποτελέσουν τους θεματοφύλακες της συνέχισης του μεγάλου έργου που επιτελέστηκε και είναι έργο του Υπουργείου μας.
Τέλος επιτρέψτε μου στο πρόσωπο της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη συνεχή και αδιάλειπτη υποστήριξη σε όλη την πορεία της θητείας μου.

Ο απερχόμενος Διοικητής κος Κουπίδης δήλωσε μεταξύ των άλλων:
" Με μεγάλη συγκίνηση και με απόλυτη συνέπεια σε όσα μεταξύ λόγων και πράξεων αποχωρώ τις επόμενες ημέρες από το ΨΝΚ. Επιθυμώ να ευχαριστήσω της πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας για την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο που επιτελέστηκε στην Ψυχική Υγεία. Παράλληλα επιθυμώ να ευχαριστήσω τους επικεφαλείς τόσο της πρώην ΔΥΠε Ιονίων Νήσων όσο και της νυν 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη συνεχή υποστήριξη".
Αναφερόμενος στους δημοσιογράφους ανέφερε: "Ευχαριστώ τέλος όλη την Κερκυραϊκή κοινωνία η οποία στάθηκε αρωγός στην δύσκολη προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Χωρίς βέβαια την καταλυτική συμβολή των ανθρώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης το μήνυμα της Μεταρρύθμισης δε θα έφτανε παντού. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια".
Για τους υπαλλήλους του ΨΝΚ τόνισε: "Στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και καθημερινούς συνεργάτες που με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Την ίδια ευγνωμοσύνη εκφράζω και στα μέλη του Δ.Σ του ΨΝΚ που σταθερά και απαρέγκλιτα με υποστήριξαν ως δεύτερη οικογένεια μου." και κατέληξε: "Το μεγάλο στοίχημα για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Κέρκυρα τώρα αρχίζει. Η επόμενη ηγεσία καλείται να παγιώσει το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε, έργο που απαιτεί αντοχές, συνέπεια, αξιοπιστία και διεκδίκηση. Εύχομαι η επόμενη Διοίκηση του Νοσοκομείου να είναι αντάξια των προσδοκιών των εργαζομένων και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: