Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΧΡ. ΣΑΡΛΗΣ : ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΔΚ


Με επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην Δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής, δηλώνει αντίθετος στην επιχειρούμενη διάλυση της ΑΝΕΔΚ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δημοτικών επιχειρήσεων. Οπως εκτιμά, το προσωπικό της ΑΝΕΔΚ έχει μπει στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Η ΑΝΕΔΚ είναι η μακροβιότερη Δημοτική Επιχείρηση του Νομού Κερκύρας και στην εικοσάχρονη πορεία της ασχολήθηκε με την υποστήριξη του συνόλου της αναπτυξιακής διαδικασίας του δήμου Κερκυραίων.
Μόνο κατά το έτος 1994 που αντιστοιχεί σ’ ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας και στην υλοποίηση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κέρκυρα, η ΑΝΕΔΚ πραγματοποίησε 59 αναπτυξιακές δράσεις προϋπολογισμού 800 εκατομμυρίων δραχμών.
Συνολικά κατά την περίοδο της δωδεκαετίας 1991-2002, η ΑΝΕΔΚ υλοποίησε 500 περίπου αναπτυξιακές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 5 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών.
Με τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις της ΑΝΕΔΚ αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε η Ιστορική Κέρκυρα. Οι παρεμβάσεις της ΑΝΕΔΚ απετέλεσαν και την βάση για την ένταξη της Κέρκυρας στην Ουνέσκο.
Η ΑΝΕΔΚ δομήθηκε για να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο των παρεμβάσεων που απαιτούντο σε μία πόλη με την Ιστορική αξία της Κέρκυρας και η καλή πίστη επιβάλλει να αναγνωρισθεί ότι σε καμία από τις πολλές σημαντικές αποστολές που ανέλαβε η ΑΝΕΔΚ δεν υστέρησε.
Η περαιτέρω τύχη μίας δημοτικής επιχείρησης με τις προδιαγραφές, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα της ΑΝΕΔΚ, είναι καθαρά θέμα πολιτικό και όχι λογιστικό.
Σε κάθε περίπτωση η ανασυγκρότηση μιας δημοτικής επιχείρησης, όπως η ΑΝΕΔΚ, δεν γίνεται με το κλείσιμό της.
Στην τελευταία περίπτωση αυτός που θα χάσει θα είναι ο δήμος και κατ’ επέκταση η πόλη της Κέρκυρας.
Καμία δημοτική υπηρεσία δεν ήταν, ούτε σήμερα είναι σε θέση, να υποκαταστήσει την ΑΝΕΔΚ και να αναλάβει τις αναπτυξιακές δράσεις της.
Εξ άλλου η διάλυση των επί τόσα χρόνια δοκιμασμένων δομών της ΑΝΔΕΚ, μεταξύ των οποίων και το οικονομικό τμήμα της, δοκιμασμένο στη διαχείριση δημοσίου χρήματος θα δημιουργήσει τεράστιο κενό, το οποίο οι σημερινοί πειραματιζόμενοι ιθύνοντες του ΔΗΜΟΥ Κερκυραίων αδυνατούν να αναμετρήσουν.
Κι όμως η διάλυση μιας επιχείρησης με τις περγαμηνές της ΑΝΕΔΚ και η εξάρθρωση των έμπειρων τομέων και τμημάτων της είναι μία παράμετρος την οποία πρέπει να σταθμίσουν με σοβαρότητα οι επιχειρούντες απερίσκεπτα ένα τέτοιο «εγχείρημα» ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αρνητική εμπειρία της ΕΤΕΔΚ.
Μύθευμα αποτελεί επίσης ο προβαλλόμενος λογιστικός ισχυρισμός ότι η ΑΝΕΔΚ πρέπει να διαλυθεί γιατί η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς το μετοχικό είναι κατώτερη του 50%.
Αν αυτός είναι ο «λόγος» για να διαλυθεί η ΑΝΕΔΚ, τότε πρέπει 100 φορές πριν από την ΑΝΕΔΚ να διαλυθεί η ΕΤΕΔΚ της οποίας η παραπάνω σχέση είναι κατά πολύ αρνητικότερη. Και μάλιστα χωρίς την προσφορά της ΑΝΔΕΚ από την οποία έχει ωφεληθεί τα μέγιστα η πόλις Κέρκυρα και ο Δήμος Κερκυραίων.
Κι όμως την ΕΤΕΔΚ που δεν έχει συνδεθεί με κανένα ουσιαστικό παραγωγικό ή αναπτυξιακό έργο, και μόνο χρέη έχει δημιουργήσει, οι σημερινοί ιθύνοντες του Δήμου δεν την διαλύουν και την προορίζουν να υποκαταστήσει την ΑΝΕΔΚ στην αναπτυξιακή δραστηριότητα!!!
Εχουν καταστεί προφανείς οι λόγοι:
Το προσωπικό της ΑΝΕΔΚ (με βάση τον Απρίλιο 2008) αποτελείται από 179 υπαλήλλους, εκ των οποίων οι 135 απασχολούνται με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ το προσωπικό της ΕΤΕΔΚ αποτελείται από 40 υπαλήλλους εκ των οποίων οι 38 εργάζονται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.
Ο απώτερος στόχος της διάλυσης της ΕΤΕΔΚ είναι λοιπόν το προσωπικό της ΑΝΕΔΚ.
Ένα προσωπικό που περιλαμβάνει 13 εργαζόμενους που ανήκουν στην κατηγορία Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 8 εργαζόμενους στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 73 εργαζόμενους στην κατηγορία Μέσης Εκπαίδευσης, ένα (1) εργαζόμενο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και το 80% των εργαζομένων της ανήκουν στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Μήπως αυτό αποτελεί και το κριτήριο πώς αντιλαμβάνονται την εφεξής ανάπτυξη της πόλης μας οι σημερινοί ιθύνοντες του Δήμου Κερκυραίων;
Διαλύουν μία έμπειρη και δοκιμασμένη στην αναπτυξιακή διαδικασία δημοτική επιχείρηση (ΑΝΕΔΚ) με ειξειδικευμένο προσωπικό με την μεγαλύτερη αναλογία σε επίπεδο εκπαίδευσης και από τον ίδιο τον Δήμο και κρατούν την επιχείρηση (ΕΤΕΔΚ) με το ανειδίκευτο προσωπικό!!!
Είναι αλήθεια ότι οι σημερινοί ιθύνοντες του δήμου, που προήλθαν από την ευκαιριακή πλειοψηφία του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2006, ουδέποτε αγάπησαν τις δραστηριότητες της ΑΝΕΔΚ.
Ως αντιπολιτευτική ομάδα είχαν επικεντρώσει την κριτική τους στην δραστηριότητα της ΑΝΕΔΚ, ιδιαίτερε στην μεγάλη προσπάθεια της τελευταίας για την διάσωση και ανάδειξη των μνημείων και της Παλιάς Πόλης. Με την αυγή της νέας χιλιετίας, επί 11 μήνες αρνούνται να ψηφίσουν τις ετήσιες αναθέσεις στην ΑΝΕΔΚ με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε παρατεταμένη αβεβαιότητα τις προσπάθειες του Δήμου στα μνημεία και την Παλαιά Πόλη και να υποβάλλουν σε πρωτοφανή δοκιμασία την επιχείρηση.
Αυτό υποδηλώνει και σήμερα που αποτελούν την Κυβέρνηση του Δήμου η σημερινή παγερή τους αδιαφορία για την επί των ημερών τους πλήρη αποξένωση του Δήμου Κερκυραίων από το Παλαιό Φρούριο, η ευκολία με την οποία παραχωρούν το Νέο Φρούριο συνοδεία της αδιανόητης δήλωσης ότι ο Δήμος αδυνατεί να συντηρήσει το μνημείο (επί 16 χρόνια μέχρι τώρα γιατί το κατόρθωνε;), η αναδίπλωσή τους από τις λειτουργίες που είχε εγκαταστήσει η ΑΝΕΔΚ στα Παλιά Ανάκτορα και τον Κήπο του Λαού, ο παραγκωνισμός του ΒΙΔΟ από κάθε ουσιαστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό κλπ. Η διαφαινόμενη πρόθεσή τους να διαλύσουν την ΑΝΕΔΚ, υποσκάπτει τις κατακτήσεις του Δήμου Κερκυραίων στην Ιστορική Πόλη της Κέρκυρας, υπονομεύει το μέλλον και την οικονομία της Πόλης μας. Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές και θα καταστούν εντονότερες.
Ο κ. Μικάλεφ και οι συνεργάτες του, όμως, δεν έχουν την πολιτική νομιμοποίηση να διαλύσουν την ΑΝΕΔΚ, ούτε να παραχωρούν χώρο προς τρίτους από την Ιστορική κληρονομιά της Κέρκυρας.
Εν όψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών 2006, εκλιπάρησαν για την ψήφο των Κερκυραίων και πλειοδότησαν σε δηλώσεις και υποσχέσεις:
Ότι θα συνεργαστούν με όλους για όλα,
Ότι δεν θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, αν δεν προχωρήσουν σε μείωση!!
Ότι δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος κλπ
Μέσα σε 18 μήνες, ως κυβέρνηση του Δήμου, κάνουν ακριβώς τα αντίθετα.
Αύξησαν τα δημοτικά τέλη. Μόνο στη ΔΕΥΑΚ η αύξηση ξεπέρασε το 35%.
Ανακινούν ζητήματα για την απασχόληση των εργαζομένων στο Δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις και προετοιμάζουν το έδαφος για απολύσεις.
Αποφασίζουν μονόπλευρα για μεγάλα θέματα στρατηγικής και διαχρονικής σημασίας για την πόλη και τον Δήμο Κερκυραίων και συρρικνώνουν την παρουσία και την επιρροή του Δήμου.
Αυτή τη φορά, η διάλυση της ΑΝΕΔΚ θα αποτελέσει πράξη ισοδύναμη με πολιτικό έγκλημα σε βάρος του Δήμου Κερκυραίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: