Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας να συμμετάσχουν μαζικά την ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που θα γίνει στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ "για να τιμήσουμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης" όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Η μεταβίβαση στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ θα γίνει από το λιμάνι στις 10 το πρωϊ.


Η ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Την χρονική περίοδο 1946-1949, την περίοδο που το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεσης και επέλεξε το δεύτερο δρόμο, όπως κάθε λαός που αρνείται την ταπείνωση και τον εξανδραποδισμό το Λαζαρέτο έγινε τόπος εκτέλεσης των αγωνιστών – κομμουνιστών που κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ. Τόπος εκτέλεσης εκείνων που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωσης μετάνοιας και αποκήρυξης του ΚΚΕ. Άρνηση που τους οδήγησε στο ΘΑΝΑΤΟ.
Οι καταδικασμένοι μεταφέρονταν στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ από τις φυλακές της Κέρκυρας με συνοδεία χωροφυλάκων. Κατά τη μεταφορά τους οι μελλοθάνατοι τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια και ζητωκραύγαζαν υπέρ της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Χρησιμοποιώντας τις χειροπέδες τους έδεναν στα μεγάλα "κρικέλια", που ήταν καρφωμένα στον τοίχο εκτέλεσης με τα χέρια απλωμένα και το πρόσωπό τους γυρισμένο προς αυτόν. Τις ίδιες χειροπέδες μετά την εκτέλεση, τις ξέπλεναν από τα αίματα στη θάλασσα, για να τις χρησιμοποιήσουν και πάλι. Η ομοβροντία της εκτέλεσης ακουγόταν στην πόλη και μέχρι σήμερα σφραγίζει τις μνήμες των κατοίκων ιδιαίτερα του Μαντουκιού.
Η θυσία αυτή είναι ενταγμένη στην 90χρονη δράση του ΚΚΕ , δράση απίστευτου ηρωισμού, προσφοράς, θυσίας, με ανιδιοτέλεια για το μεροκάματο, για τις συνθήκες δουλιάς, για τις λαϊκές ανάγκες για ένα καλύτερο αύριο το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ ως ελάχιστο φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές-κομμουνιστές στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ θα αναγείρει στο άμεσο μέλλον ένα αντάξιο λιτό μνημείο που θα κρατά άσβεστη και ζωντανή την ιστορική μνήμη. Δεν θα καλλιεργεί τη λήθη και την προσπάθεια παραχάραξης . της αληθινής ιστορίας. Θα αποτελεί φάρο των σημερινών λαϊκών αγώνων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το μέλλον το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Στο πλαίσιο αυτό την ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ θα τοποθετήσει τιμητική πλάκα για τους εκτελεσθέντες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: