Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΟΛΚΕ-ΔΕΥΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ



Νέα αντιπαράθεση μεταξύ ΟΛΚΕ και ΔΕΥΑΚ με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τελευταία από τις πλημμύρες σε περιοχές της Λιμενικής Ζώνης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλ. Δεσύλλας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε ο ΟΛΚΕ αρνήθηκε στη ΔΕΥΑΚ την εκτέλεση έργων αποχέτευσης ομβρίων μέσα στη Λιμενική Ζώνη και ότι ποτέ δεν έφραξε την έξοδο αγωγών αποχέτευσης στο παλιό λιμάνι (Σπηλιά)
“Αντίθετα από χρόνια και κατ’επανάληψη ζητάει από τη ΔΕΥΑΚ ν’απαλλάξει τη λιμενική ζώνη από την υπερχείλιση λυμάτων που ρυπαίνουν τη θάλασσα και προκαλούν πάρα πολύ συχνά τη γνωστή αφόρητη δυσοσμία.
Ο κ. Δεσύλλας ανέφερε ότι κατ’επανάληψη έχει ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΚ να διαχωρίσει να συμπληρώσει και να επεκτείνει τα έργα αποχέτευσης όμβριων υδάτων που προέρχονται από τις όμορες και υψηλότερα ευρισκόμενες περιοχές της πόλης, που καταλήγουν δια των οδών Ι. Θεοτόκη , της τάφρου του νέου φρουρίου κ.α. στη οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και προκαλούν τοις γνωστές πλημμυρικές καταστάσεις.
“Κατανοούμε τις δυσκολίες που ενδεχομένως έχει η ΔΕΥΑΚ να κατασκευάσει και να ολοκληρώσει τα απαραίτητα έργα αλλά δεν συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μετάθεση-μετακύλιση ευθυνών στον ΟΛΚΕ” τόνισε χαρακτηριστικά.
Απάντηση Πουλιέζου
Απαντώντας άμεσα στις αιτιάσεις του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΚΕ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζος, παρουσίασε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία με εισήγηση του ΟΛΚΕ, η Περιφέρεια δεν έδωσε άδεια δημιουργίας του κεντρικού αγωγού που θα κατέληγε στον υπήνεμο μόλο, για να μην καθυστερήσουν τα έργα εκεί.
Παράλληλα αναφέρει ότι ο αγωγός που είχε φράξει στη Σπηλιά, εξαιτίας της άρνησης του εργολάβου να τον αποκαταστήσει άμεσα, τον απέφραξε με δικά της έξοδα η ΔΕΥΑΚ.
Η ΔΕΥΑΚ έδωσε στη δημοσιότητα και σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα, στην οποία τονίζονται τα εξής:
«Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ τονίζει οτι υπάρχει αλληλογραφία από το 2006 μέχρι πρόσφατα η οποία αποδεικνύει οτι ο ΟΛΚΕ και μετά από επίμονη εισήγησή του και η Περιφέρεια εμποδίζουν την εξέλιξη κατασκευής του αγωγού από την Ι. Θεοτόκη προς το νέο λιμάνι, έργο το οποίο είχε μελετηθεί και δημοπρατηθεί στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Συνοχής. Η παρεμπόδιση αυτή υπήρξε με την αιτιολογία οτι θα καθυστερούσαν τα ήδη αργοπορημένα έργα κατασκευής του υπήνεμου μόλου.
Στο έτερο ζήτημα, υπήρξε επαφή τόσο με την Περιφέρεια στην οποία κοινοποιήθηκε το πρόβλημα απόφραξης αγωγού που καταλήγει στην Σπηλιά όσο και με τον ανάδοχο κατασκευής της Μαρίνας, ο οποίος αρνήθηκε να αποφράξει άμεσα τον αγωγό αυτό. Για το λόγο αυτό, η ΔΕΥΑΚ, έλαβε πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα και απέφραξε τον εν λόγω αγωγό, με δικά της έξοδα και σε ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, προκειμένου να μην μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα από τις πρώτες βροχές του Σεπτεμβρίου.
Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η ΔΕΥΑΚ έπραξε εγκαίρως ότι ήταν μελετητικά και τεχνικά δυνατόν προκειμένου να προστατέψει τις παραλιμάνιες περιοχές, τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους από τις χρόνιες συνέπειες των σφοδρών καιρικών φαινομένων. Διαβεβαιώνει μάλιστα οτι αν υπάρξει νέα χρηματοδότηση και παράλληλα επιτραπεί η είσοδος στην λιμενική ζώνη, μπορεί να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις αυτές.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ΟΛΚΕ μπορεί ακόμη και τώρα να υλοποιήσει μόνος του τις παρεμβάσεις αυτές - αφού βρίσκονται εντός της δικής του ευθύνης - ώστε να απαλλάξει από τις πλημμύρες τις συγκεκριμένες περιοχές της πόλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: