Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ Γ.Π.Σ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Την υπόθεση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης συζήτησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων.

Κύριο ζήτημα στο οποίο περιστράφηκε η συζήτηση ήταν το γεγονός ότι οι περιοχές Νεραντζίχας και Αγίων Θεοδώρων δεν συμπεριελήφθησαν στην αναθεώρηση.
Δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να γίνουν ενέργειες για την ικανοποίηση του αιτήματος των ιδιοκτητών της περιοχής, ενώ ο δήμαρχος Κερκυραίων ζήτησε χρόνο προκειμένου να διαμορφώσει πρόταση που θα καταθέσει στο Σώμα.
Τέθηκε επίσης και το θέμα της μείωσης των συντελεστών δόμησης σε περιαστικές περιοχές, όπως στα Κανάλια και την Αλεπού.
Κριτική άσκησαν σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την απουσία εισήγησης από πλευράς του Πολεοδομικού Γραφείου του Δήμου.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σωτ. Μικάλεφ , «η αναθεώρηση του ΓΠΣ εκκρεμούσε εδώ και 12 χρόνια, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στις περιαστικές περιοχές που δεν μπορούσαν να πολεοδομηθούν.
Εκτίμησε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν στο Δ.Σ. ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, επισημαίνοντας τα εξής:
« Τα ζητήματα που αφορούν την εξαίρεση ενός σημαντικού τμήματος, κυρίως στη θέση Νερατζίχα και Αγ. Θεοδώρων, αποτελεί άδικη μεταχείριση των περιοχών αυτών. Τάσσομαι στο πλευρό των κατοίκων για να δούμε πως μπορούμε να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία».
Εκτίμησε ακόμη ότι οποιαδήποτε αναστολή του ΓΠΣ θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση με τραγικές συνέπειες στην πόλη.
« Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να προκηρύξουμε την εκπόνηση μελέτης για Γ.Π.Σ. για ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου Κερκυραίων, ώστε να υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων οικοδομικής εξέλιξης και να νοικοκυρέψουμε τις περιαστικές περιοχές. Κυρίως όμως αυτή η εξέλιξη θα προστατέψει το περιβάλλον από μια κακοποίηση που οφείλεται στο γεγονός ότι τόσα χρόνια καρκινοβατούν αυτά τα ζητήματα».
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ακόμη πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο, παρουσία του εκπροσώπου του ΤΕΕ Μιχάλη Πανδή, ζήτησε τη χρηματοδότηση των μελετών για ολόκληρο το Δήμο με το ποσό των 350.000 ευρώ, ωστόσο πήρε την απάντηση πως είναι δύσκολο να βρεθούν μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα.


Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


Κριτική στον τρόπο που χειρίστηκε η Ν.Α. την επιτυχία της έγκρισης του ΓΠΣ άσκησε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, επισημαίνοντας πως «πολύ σημαντικό ρόλο κατά το παρελθόν έπαιξε ο Δήμος Κερκυραίων, όπως για παράδειγμα μέσω της χρηματοδότησης των Γεωλογικών μελετών, τις οποίες αν και δεν όφειλε να το κάνει, πλήρωσε, χωρίς όμως τώρα να της αναγνωρίζεται αυτή η προσπάθεια».
«Δεν συντασσόμαστε με το αίτημα του ΥΠΠΟ για αναστολή της λειτουργίας του ΓΠΣ. Ομως δεν μπορεί να μην είναι συνομιλητής μας και να βάλουμε εναντίον του, με χαρακτηρισμούς οι οποίοι είναι αντίθετοι και γκρεμίζουν το πνεύμα συνεργασίας το οποίο επιβάλλεται», δήλωσε ο Σπ. Μωραίτης.

Για την απουσία αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου από τη συνεδρίαση, κατηγόρησε τον κ. Μικάλεφ ο Χρ. Σαρλής, που κατέθεσε πρόταση να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση.
Ο κ. Σαρλής μαζί με τον πρώην Δήμαρχο, Γ . Κούρκουλο πρότειναν την συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής με σκοπό την έρευνα και μελέτη του ΓΠΣ και τον εντοπισμό σημείων που θα χρήζουν ελέγχου και αλλαγής μέσα από τις πολεοδομικές μελέτες και τις πράξεις εφαρμογής.
,

Δεν υπάρχουν σχόλια: