Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


Η Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει αύριο, αναφέρει:

Η «επίσημη» έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές-φοιτητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε αναβρασμό εξαιτίας των προβλημάτων που συσσωρεύονται από τις κυβερνητικές επιλογές εδώ και πολλά χρόνια.
Έτσι στο διαρκές και σταθερό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης προστίθενται νέα προβλήματα που προκαλεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δημοκρατίας.
Ειδικά φέτος:
1. Χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία ενώ πολλές χιλιάδες θα στιβαχθούν σε κτίρια ακατάλληλα και με ανεπαρκές αριθμητικά διδακτικό προσωπικό. Αποκαλύπτεται έτσι η απαξίωση της προσχολικής αγωγής και από αυτήν την κυβέρνηση όπως και από την προηγούμενη. Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου σταδιακά εγκαταλείπεται και παρακμάζει και εναπόκειται, όπως πάντα, στην προσωπική πρωτοβουλία και τον ηρωισμό φωτισμένων δασκάλων να τον συνεχίσουν.
2. Χιλιάδες είναι και φέτος οι κενές διδακτικές θέσεις, πράγμα που θα μας κάνει να μετράμε και πάλι χιλιάδες διδακτικές θέσεις πράγμα που θα μας κάνει να μετράμε και πάλι χιλιάδες διδακτικές ώρες χαμένες, σε λίγους μήνες.
3. Η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στην Γ/βάθμια εκπαίδευση έφερε ξανά στο φως την αποτυχία του συστήματος, καθώς το 1/3 των περσινών μαθητών μένει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εύκολο θύμα στα χέρια των ιδιωτικών κολεγίων και κέντρων ελευθέρων «σπουδών». Παράλληλα πολλά τμήματα ΤΕΙ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές, αποτέλεσμα κι αυτό των ανορθολογικών ή και πελατειακών κριτηρίων με βάση τα οποία ιδρύθηκαν.
4. Η καλοκαιρινή αναγνώριση των πτυχίων των κέντρων ελευθέρων σπουδών και κολεγίων αποτελεί de facto θεσμοθέτηση της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος στην πράξη.
5. Η αναγνώριση και επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους αυτών των σχολών θα αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στο κύρος και την αξία του Δημόσιου Πανεπιστημίου και μια γελοιοποίηση του κόπου και των προσπαθειών χιλιάδων μαθητών που πέρασαν το βάσανο των Πανελλαδικών εξετάσεων.
6. Παράλληλα, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα της σχολικής στέγης για όλες τις βαθμίδες, ζήτημα ιδιαίτερα οξυμένο και στην Κέρκυρα με τα γερασμένα και ακατάλληλα κτίρια, με τον αμίαντο, με τις προβληματικές αυλές, με την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Δημόσια Δωρεάν παιδεία δεν είναι επιλογή του νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνητικών επιλογών τόσο των χθεσινών και των προχθεσινών, όσο και των σημερινών.
Φαίνεται καθαρά ότι στόχος είναι η εγκατάλειψη του Δημόσιου Σχολείου και η πριμοδότηση, έμμεση ή φανερή, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Η υπεράσπιση και η ενίσχυση με αποφασιστικό τρόπο του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ώστε να είναι ελεύθερη μέχρι και το πανεπιστήμιο για όλους τους εργαζομένους, είναι ο στόχος και το όραμα που εμπνέει το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ζητάμε:
1. 15% για την παιδεία, κάλυψη των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
2. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο
3. Ελεύθερη πρόσβαση στη Γ’βάθμια
4. Κατάργηση όλων των ΚΕΣ
5. Αυτονομία και αυτοδιοίκηση στα ΑΕΙ
Ο αγώνας για μια αληθινά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι υπόθεση όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: