Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΖΕΡΒΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ


Σε εκτέλεση απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Ζερβού με την παρουσία της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σοφίας Λίβερη, του προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Νομαρχιακού Συμβούλου Σταμάτη Πελάη, του Βουλευτή Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους και εκπροσώπου του Βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Δένδια καθώς επίσης και του εκπροσώπου του τοπικού γραφείου του ΕΟΤ κ. Μουχλιανίτη, του προέδρου των ξενοδόχων κ. Παν. Μπράμου, τριών τουριστικών πρακτόρων και συγκεκριμένα των κ.κ. Βασ. Καλούδη, Δημ. Μούτσου και Δημ. Χαρίτου και εκπροσώπων των επιχειρήσεων του Ομίλου Ζερβού.
Σημειώνεται ότι από την σύσκεψη απουσίαζε η εκπροσώπηση του τοπικού τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας παρότι είχε κληθεί γιατί όπως υποστήριξε η εδώ προϊσταμένη κα Κάρρα δεν είχε τέτοια εντολή από την προϊστάμενη υπηρεσία της στην Αθήνα.
Από την συζήτηση προέκυψε η πλήρης αδυναμία πληρωμής των οφειλών προς τους εργαζόμενους όπως δηλώθηκε από την εκπροσώπηση των επιχειρήσεων του Ομίλου Ζερβού και ιδιαίτερα για την μισθοδοσία του Αυγούστου καθώς επίσης και καταβολής των υποχρεώσεων που έχουν έως την λήξη της τουριστικής περιόδου. Ανέλαβαν ωστόσο την δέσμευση να πληρώσουν τα ένσημα τα οποία απομένουν ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν το δικαίωμα 5μηνης επιδότησης ανεργίας, χωρίς και αυτό να είναι απόλυτα εξασφαλισμένο. Ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του Ομίλου Ζερβού, δήλωσε ότι ο Όμιλος καταβάλλει προσπάθειες πώλησης των ξενοδοχείων έτσι ώστε την επόμενη περίοδο να μπορέσουν να λειτουργήσουν υπό ασφαλέστερους όρους και προϋποθέσεις.
Από την πλευρά της εκπροσώπησης των εργαζομένων έμεινε ανοικτό το ζήτημα της διεκδίκησης των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Από την πλευρά της Νομαρχίας έγινε προσπάθεια να ξεκαθαριστεί το τοπίο και πιο συγκεκριμένα να διερευνηθεί πώς εξελίχθηκε η τουριστική περίοδος, τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στην πορεία της, πώς αντιμετωπίστηκαν αυτά και πώς φθάσαμε στο σημείο ώστε ξενοδοχεία του Ομίλου να κλείσουν στο τέλος Αυγούστου και να μην συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως το τέλος της τουριστικής σαιζόν, παρότι είχαν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι τουριστικών οργανισμών.
Όπως επεσήμανε ο Νομάρχης «η σημερινή σύσκεψη αποτελεί την πρώτη απόπειρα κοινωνικού διαλόγου και συνεννόησης σε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Κέρκυρα». Χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη την εμπειρία για τους συμμετέχοντες και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να μην ξαναζήσει η Κέρκυρα στο μέλλον τέτοιου είδους προβλήματα που έχουν ταλαιπωρούν πάρα πολύ κόσμο.
Ο Νομάρχης ανέφερε επίσης ότι είναι τραγικό για τον κερκυραϊκό τουρισμό να έχει επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν κάτω από όρους που δεν διασφαλίζουν τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε και είναι σε θέση να γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων του Ομίλου Ζερβού. Επεσήμανε ωστόσο ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δημιουργούν τόσο κοινωνικό όσο και οικονομικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση πολιτικό. Όπως διευκρίνισε, επειδή τα προβλήματα τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μεγάλα «είναι φυσικό να υπάρξουν αλυσιδωτές εξελίξεις που πλήττουν πολλές από τις επιχειρήσεις της Κέρκυρας. Δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Επηρεάζει ευρύτερα τη λειτουργία της τοπικής οικονομίας».

Η εκπροσώπηση των εργαζομένων


Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης όσο και η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σοφία Λίβερη τόνισαν ότι θα στηρίξουν τους εργαζόμενους στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ο κ. Πελάης επεσήμανε ότι καί στην σύσκεψη αποκαλύφθηκε αυτό που ο Σύνδεσμος καταγγείλει και δει ότι «έχουμε να κάνουμε με οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και παιχνίδια τα οποία γίνονται στην πλάτη των εργαζομένων» και τόνισε ότι στις προθέσεις του σωματείου είναι να δώσουν μάχη ώστε να αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών προς τους εργαζόμενους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους. Από την πλευρά της η κα Λίβερη τόνισε ότι η θέση του εκπροσώπου των επιχειρήσεων του Ομίλου Ζερβού δεν ήταν ξεκάθαρη γεγονός το οποίο επιτείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων των οποίων όπως χαρακτηριστικά είπε το εργασιακό μέλλον είναι αβέβαιο. Πρόσθεσε δε ότι το Εργατικό Κέντρο θα στηρίξει τους εργαζόμενους τόσο στην διεκδίκηση αποπληρωμής τους όσο και ως προς την επαναπρόσληψή τους ανεξαρτήτως διεύθυνσης και διοίκησης των επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής Μπάμπης Χαραλάμπους


Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους ο οποίος παρέστη στη σύσκεψη τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «αποδεικνύεται ότι οι περίπου 200 εργαζόμενοι που δουλεύουν στις επιχειρήσεις Ζερβού θα περάσουν μαύρο χειμώνα λόγω των επιχειρηματικών παιχνιδιών που παίζονται στην πλάτη τους». Τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι απαράδεκτη και χαρακτήρισε θετική τη σύγκλιση της σύσκεψης εκ μέρους του Νομάρχη. Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι η όποια «χρεοκοπία» των επιχειρηματιών βαρύνει τους εργαζόμενους. Μάλιστα, για το θέμα των ξενοδοχείων του Ομίλου Ζερβού και ιδιαίτερα για την λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων έχει καταθέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ερώτηση προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθώς και Τουριστικής Ανάπτυξης.


Η Βουλευτής Άντζελα Γκερέκου



Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών της δεν μπόρεσε να παραστεί στη σύσκεψη, με έγγραφο το οποίο απέστειλε, επισημαίνει ότι για το θέμα έχει καταθέσει παλαιότερα ερώτηση στη βουλή ενώ χθες (11.09.2008) κατέθεσε αναφορά βασισμένη στα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σε σχετικό του δελτίο τύπου. Επίσης αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Θεωρώ ότι πρώτιστο μέλημα όλων μας οφείλει να είναι αφ’ ενός η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αφ’ ετέρου η πλήρης ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων για την περίοδο λειτουργίας των ξενοδοχείων του Ομίλου Ζερβού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: