Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ-ΡΗΓΑΚΟΥ- ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ



Πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, την έλλειψη προσωπικού, την υποχρηματοδότηση της 21ης εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους με εργαζόμενους και την προϊσταμένη Τ.Ρηγάκου.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ν.Ε. του κόμματος, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Το εργαστήριο συντήρησης είναι ένας μεγάλος χώρος μεν, αλλά οι συνθήκες είναι απαράδεκτες αφού δεν υπάρχει απαγωγός ο οποίος έχει την δυνατότητα να απορροφά τις τοξικές ουσίες από τους διαλύτες κλπ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τις εισπνέουν με σοβαρά για την υγεία τους προβλήματα. Επίσης η μυρωδιά από τις τουαλέτες είναι ανυπόφορη αφού οι αποχετεύσεις είναι χαλασμένες και βρίσκονται δίπλα στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης οι χώροι στους οποίους στεγάζεται η Εφορία είναι ακατάλληλοι και επιεικώς απαράδεχτοι
Στην Υπηρεσία δουλεύουν 40 άτομα συνολικά με διάφορες σχέσεις εργασίας. Μόνιμοι, συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου, ορισμένου, ωρομίσθιοι ακόμα και με προγράμματα stage. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κυρίως σε τεχνικό και επιστημονικό.
Για παράδειγμα υπάρχουν 3 μόνιμοι αρχαιολόγοι , ενώ έπρεπε να υπάρχουν 8.
Επίσης υπάρχουν ελάχιστοι νυχτοφύλακες με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταστρατηγείται το ωράριό τους. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των συμβασιούχων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο που οι συμβασιούχοι καθυστέρησαν να πληρωθούν 4 ολόκληρους μήνες.
Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι η υποχρηματοδότηση αφού τα κονδύλια που διατίθενται για τον πολιτισμό είναι ελάχιστα πανελλαδικά (ο προϋπολογιμός του κράτους διαθέτει για τον πολιτισμό πανελλαδικά λιγότερα από το 0,3% του ΑΕΠ !!) και φυσικά αυτά που διατίθενται για την Κέρκυρα ,σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, είναι κυριολεκτικά << σταγόνα στον ωκεανό >>.
Τα χρήματα από το Γ΄ Κ.Π.Σ. τελειώνουν ενώ δεν υπάρχουν ουσιαστικές χρηματοδοτήσεις για πολιτιστικά έργα στο ΕΣΠΑ. Έτσι δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη χρηματοδότησης για πολλά και καυτά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως π.χ. είναι οι περιμετρικές οχυρώσεις, το παλαιό φρούριο, το νέο φρούριο, το ρυμοτομικό κ.λ.π. Τα χρήματα για την ανακατασκευή του κάβου του Άγίου Ισιδώρου (« ΚΑΒΟΣΙΔΕΡΟ») χάθηκαν από το Γ΄ Κ.Π.Σ. μεσα από δικαστικές διαμάχες των αντίμαχόμενων εργολάβων. Τέλος τα 2.500.000 ευρώ που θα δοθούν στην Τράπεζα Πειραιώς για την κατασκευή Μουσείου Τυπογραφίας, ( χρήματα που η Τράπεζα θα διεκδικήσει από πόρους της Ε.Ε.), θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των πολιτιστικών αναγκών της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Ο βουλευτής αφού ευχαρίστησε την προϊσταμένη της 21ης Ε.Β.Α. για την εκτενή ενημέρωση τόνισε ότι για το ΚΚΕ και για τον ίδιο ο πολιτισμός είναι στις πρώτες προτεραιότητες και θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην ανάδειξη του και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: