Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: "ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ"


Αλγεινή εντύπωση και γενικό προβληματισμό προξενεί η αδυναμία του Δήμου Κερκυραίων να προστατέψει το Άλσος Γαρίτσας-Ανεμόμυλου, έναν από τους χώρους πρασίνου της πόλης που χειμάζονται και απαξιώνονται επί σειρά ετών από τον άκρατο επεκτατισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας”.Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος.

Και συνεχίζει ως εξής:

Είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού ότι όσο διαρκεί η κρατούσα σήμερα κατάσταση αναρχίας στο χώρο, το πραγματικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η υποτιθέμενη περιστολή των επιχειρηματιών, που επισείουν όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις τον κίνδυνο του «λουκέτου» και τις θέσεις εργασίας που διακυβεύονται.

Στη πραγματικότητα ζητούμενο είναι ο προσδιορισμός σε συγκεκριμένα όρια και εν ανάγκη ο περιορισμός των επιχειρηματικών ακροτήτων, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον από ποικίλους κινδύνους και την εν γένει μετατροπή του σε «ντεκόρ» των μαγαζιών.

Ζητούμενο, ακόμα πιο σημαντικό, είναι η κατοχύρωση αυτονόητων δικαιωμάτων των περιοίκων: της αξίωσής τους σε ανεμπόδιστη χρήση του Άλσους για λόγους αναψυχής των ιδίων και όλων ανεξαιρέτως των Κερκυραίων και των παιδιών τους, και εντέλει (εκεί έχουμε καταντήσει) στο δικαίωμα «αβλαβούς διελεύσεως» από και προς το Άλσος διαμέσου των «χωρικών υδάτων» των τραπεζοκαθισμάτων.

Είναι αδικαιολόγητη και προφανώς ύποπτη η επί σειρά ετών απροθυμία του Δήμου Κερκυραίων και των εντεταλμένων υπηρεσιών και οργάνων του να εφαρμόσει (στο γράμμα και το πνεύμα της) την νόμιμη, έγκυρη και τυπικώς ισχύουσα Απόφαση 9-74 του 2000, από την οποία προκύπτουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην ανάπτυξη υπαίθριων υποδομών εμπορικού χαρακτήρα σε Άλση και ο προκαθορισμός «σημείου κορεσμού».

Είναι απαράδεκτο να κηρύσσεται τοπική επιστράτευση για την «αναχαίτιση» επιχειρηματικών υπερβάσεων και αυθαιρεσιών – όπως συνέβη στο Άλσος την 28η Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον ο Δήμος Κερκυραίων αδυνατεί να προφυλάξει εν έτει 2008 ένα άλσος που δημιουργήθηκε τα χαλεπά χρόνια της δεκαετίας του 1950, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας τίθεται στο πλευρό των περιοίκων και αντιπροτείνει, για τη σωτηρία του Άλσους Γαρίτσας-Ανεμόμυλου, τη «γενική επιστράτευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: