Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ Η ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ "ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ"



Η απουσία εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του νομού, χαρακτήρισε τη σημερινή τελετή αποκαλυπτηρίων στνο “Κήπο του Λαού” του μνημείου της “Ελληνοιταλικής φιλίας και Eιρήνης”. Το γεγονός ήρθε σαν αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα, κυρίως για το συσχετισμό της τελετής με την ιταλική μεραρχία Aqui.
Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, παρέστησαν μόνο ο Δήμαρχος Σ. Μικάλεφ, δημ. σύμβουλοι της παράταξής του, ο Νομάρχης Κεφαλλονιάς Δ. Γεωργάτος, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του νομού και αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Πιεμόντε που δώρισε το μνημείο.
“Παρεξήγηση και εσφαλμένη πληροφόρηση”
Την άποψη ότι όλη η αντίδραση που εκφράζεται από μερίδα της κοινωνίας μας, προέρχεται από παρεξήγηση και από εσφαλμένη πληροφόρηση, εξέφρασε σε δήλωσή του ο δημ. σύμβουλος Κερκυραίων Λευτ. Κουλούρης.
Οπως σημείωσε, το μνημείο αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης εκδήλωσης που έγινε το 2003 όπου τοποθετήθηκε στον Κήπο του Λαού μνημείο για τους πεσόντες της μεραρχίας Aqui.
“Σήμερα προχωρώντας ακόμα παραπέρα, τοποθετούμε ένα μνημείο Ελληνοϊταλικής φιλίας όπου τιμά την αδελφοσύνη των λαών, υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να επικρατούν πόλεμοι ενώ θυμίζει σε όλους μας ότι την ιστορία θα πρέπει να την έχουμε σαν βάση για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Θεωρώ ότι όλη η αντίδραση που εκφράζεται από μερίδα της κοινωνίας μας, προέρχεται από παρεξήγηση και από εσφαλμένη πληροφόρηση”, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το μνημείο τιμά την Ελληνοϊταλική φιλία και την ειρήνη.
Μετά από σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι σύγχυση υπάρχει και μέσα στην παράταξη του κ. Μικάλεφ, η οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.
Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, έχει ιδρυθεί ένα ινστιτούτο ιστορίας στη Κρεμόνα βάση αυτού του γεγονότος. Θα πρέπει, συνέχισε να ερευνήσουν όλοι για να δουν τι ακριβώς συνέβη και ποιά η προσφορά αυτής της μεραρχίας κατά του φασισμού.
Καταλαβαίνω τους βουλευτές μας και τις αντιδράσεις τους, θεωρώ όμως ότι βρίσκονται σε σύγχυση για το εορταστικό αυτό γεγονός.
Σκληρή δήλωση Δένδια
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Δένδια , με αφορμή την ανέγερση του συγκεκριμένου μηνημείου.
Μιλώντας στο Corfu Channel,πριν από την εκδήλωση,είχε καλέσει τους συναδέλφους του βουλευτές να μην παραβρεθούν εκεί, όπως εξάλλου έπραξε και ο ίδιος, ενώ είχε αναφερθεί στην παρέμβασή του στον αναπληρωτή υπουργό του αρμοδίου υπουργείου να μην σταλεί στην εκδήλωση εκπροσώπηση των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: