Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΟΜΑΡΧΗΣ: ΛΟΓΟΙ ΔΙΑΣΦΆΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ

Λόγοι διασφάλισης της δημόσιας υγείας επέβαλαν πέρσι τη χορήγηση προσωρινής εξάμηνης άδειας λειτουργίας στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, υποστήριξε ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση αυτή ως μη σύννομη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Νομάρχης τόνισε πως η απόφαση αυτή ήταν ο μοναδικός τρόπος για να εκτονωθεί η πίεση που υπήρχε την περίοδο εκείνη με τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ από τους κατοίκους και τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους της Κέρκυρας. Πάντως, επανέλαβε ότι η τότε απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τη νεώτερη άδεια συνέχισης λειτουργίας που έχει χορηγηθεί μέχρι το τέλος του 2009, για την οποία επίσης έχουν καταθέσει προσφυγή τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου.

Νέες κινητοποιήσεις στη Λευκίμμη;

Εν τω μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν και αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Τα μέλη της υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη νέα απόφαση του ΣτΕ κατά της δεύτερης απόφασης του νομάρχη, θα σημάνει ουσιαστικά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και θα ανοίξει το δρόμο για την εναπόθεση των απορριμμάτων του νομού στα Μεσοράχια.

Νομάρχης:

Μόνο τα απορρίμματα των τριών Δήμων στη Λευκίμμη


Ο Νομάρχης, πάντως, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως η λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι μέχρι το τέλος του 2009 εξασφαλισμένη και πως υπάρχει δέσμευση της Περιφέρειας και του Συνδέσμου ότι στη Λευμίμμη θα οδηγούνται αποκλειστικά τα απορρίμματα των τριών δήμων του νοτίου συγκροτήματος.

Ο Σ.Βόσδου

"Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου σήμερα διέπεται από νέα απόφαση αδειοδότησής του. Προφανώς δεν υφίσταται ζήτημα" τόνισε από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου.

Εκτίμησε παράλληλα, ότι τα ερωτήματα που τίθενται είναι, τι θα γίνει αν κάποια στιγμή, για τον οποιοδήποτε λόγο, ο ΧΥΤΑ Μέσης σταματήσει να λειτουργεί.

"Θα πρέπει τότε να προετοιμάζονται οι Δήμοι οι οποίοι μπορούν να διαχειρίζονται και να εναποθέτουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, δηλαδή όλοι οι Δήμοι πλην των Δήμων Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκιμμαίων (που θα εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ της Νότιας Κέρκυρας), να επωμιστούν τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την Ε.Ε. γιατί θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν παράνομες χωματερές. Τα πρόστιμα για κάθε χωματερή ανέρχονται στα 34.000ευρώ ημερησίως. Επομένως, είναι υποχρέωση του Συνδέσμου Καθαριότητας να λειτουργήσει υπό τις συνθήκες που επιβάλλουν οι κανονισμοί και να γίνεται και έλεγχος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: