Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Την Τετάρτη και Πέμπτη, 1 & 2 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών απεργούν και πάλι ζητώντας τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και τη θεσμοθέτησή τους.
Ειδικότερα, διεκδικούν:
1. Την άμεση καταβολή του οφειλόμενου χρέους προς τα Κέντρα, το οποίο ξεπερνάει τα 15 εκ. ευρώ (οφειλές ΟΚΑΝΑ &ΚΕΔΚΕ).
2. Την άμεση ανάληψη ευθύνης της Πολιτείας για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και τη θεσμοθέτησή τους, ώστε να διατηρηθεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της Πρόληψης.
Ανακοίνωση της ΔΗΜΟΠ
“Ν. Μώρος”

“Η Δημοτική Μονάδα Πρόληψης κατά των Εξαρτησιογόνων ουσιών και του AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. "Ν. ΜΩΡΟΣ" είναι ένα από τα 73 Κέντρα Πρόληψης που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα και λειτουργεί στο νομό της Κέρκυρας από τον Ιούνιο του 1997.
Η δράση της ΔΗ.ΜΟ.Π. είναι πολυεπίπεδη και απευθύνεται σε όλο το νομό της Κέρκυρας. Υλοποιεί προγράμματα Πρωτογενούς πρόληψης , όπως : ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την οικογένεια, το σχολείο, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα (ΜΜΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικές ομάδες). Η Πρωτογενής Πρόληψη απευθύνεται σε υγιή κυρίως πληθυσμό και έχει ως σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα.
Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό. Παρόλα αυτά, τα Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρονικό σημείο σήμερα και απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητά τους. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα, τα οποία δεν μπορούν ν' αντιμετωπίσουν πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες, ενώ σε άλλα υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΟΚΑΝΑ δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στα Κέντρα, ενώ δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το πότε σκοπεύει να εξοφλήσει το χρέος. Επιπλέον, η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, έχει λήξει, ενώ δεν προβλέπεται άμεσα η ανανέωσή της, λόγω της ασυνέπειας του ΟΚΑΝΑ. Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ αρνείται να καταβάλει τα προβλεπόμενα χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης, εωσότου εξοφλήσει το χρέος του ο ΟΚΑΝΑ. Οι τελικοί αποδέκτες βέβαια αυτής της "διαμάχης" είναι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης.
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης έχει καταβάλει προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει νομοθετημένη, πάγια και έγκαιρη κεντρική χρηματοδότηση και θεσμοθέτηση των Κέντρων Πρόληψης, ενώ πολλά Κέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενθαρρύνοντας παράλληλα και τις κινητοποιήσεις των ίδιων των τοπικών φορέων και πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης της Κέρκυρας ζητάμε να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την θεσμοθέτηση των Κέντρων, καθώς η Πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά συνδιαμορφώνεται μέσα στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες και υπηρετεί τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες.
Κατά συνέπεια, για να έχει νόημα όλη αυτή η προσπάθεια διεκδίκησης ενός βιώσιμου πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κρίνουμε απαραίτητη και τη δική σας στήριξη, αφού μαζί σας στήσαμε, με τόσο κόπο, το έργο της Πρόληψης στην κοινότητα της Κέρκυρας. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να συντονιστούμε όλοι, έτσι ώστε η φωνή και οι ενέργειές μας να γίνουν πραγματική πίεση για τους υψηλά ιστάμενους. Είναι σημαντικό, τόσο οι δικές μας όσο και οι δικές σας ενέργειες να στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι "πολυτέλεια", αλλά "προτεραιότητα" !

Δεν υπάρχουν σχόλια: