Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΕ ΙΟΝΙΑ-ΑΠΟΥΛΙΑ"

Στα πλαίσια του INTERREG IIIA και του προγράμματος «Αξιοποίηση και ανάδειξη του παρθένου ελαιολάδου Ιόνιων Νησιών και Απουλίας» η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών διοργανώνει συνέδριο αύριο στις 9.30 το πρωί, στο ξεν. CORFU CHANDRIS στη Δασιά.
Το συνέδριο αυτό αποτελεί τελευταία δράση του προγράμματος, από την πλευρά της Περιφέρειάς μας.


Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση και ανάδειξη του παρθένου ελαιολάδου Ιόνιων Νησιών και Απουλίας» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007 και αφορά την ανάλυση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιόλαδου, με πρωτοποριακές μεθόδους, των Ιόνιων Νησιών και της Περιφέρειας της Απουλίας στη Νότιο Ιταλία.

Εταίροι στο πρόγραμμα αυτό είναι το Πανεπιστήμιο του Bari , το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, η Περιφέρεια της Απουλίας και η Περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών.
Η συμμετοχή της ΠΙΝ στο πρόγραμμα αφορά την ενημέρωση των παραγωγών , την λήψη των δειγμάτων και στη συνέχεια την ενημέρωση του κόσμου για τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Έτσι, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο συλλέχθηκαν δείγματα ελαιολάδου και από τους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας .
Τα δείγματα του λαδιού προέρχονταν από καρπό που συλλέχθηκε στο άριστο στάδιο ωρίμανσης, ενώ συμπληρώθηκαν από τους παραγωγούς ερωτηματολόγια που αφορούν τον τρόπο καλλιέργειας (άρδευση, σύστημα καταπολέμησης ασθενειών ) και τον τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου (ελαιοραβδιστικά, χέρια, δίχτυα κλπ) και από τους ελαιοτριβείς ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο έκθλιψης του ελαιοκάρπου (θερμοκρασία μάλαξης, ποσότητα νερού κλπ).
Το συνέδριο έχει σκοπό να ενημερώσει για το πρόγραμμα, για τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από τα Ιόνια Νησιά και την Απουλία (από τους Ιταλούς και τους Έλληνες επιστήμονες) και να γίνει ανταλλαγή εμπειριών ως προς τον τρόπο παραγωγής του παρθένου ελαιόλαδου στις δύο περιοχές, στις οποίες αποτελεί σημαντικό οικονομικό πόρο. Και επίσης πως θα βελτιωθεί η παραγωγή ώστε να γίνει το προϊόν, ανταγωνιστικότερο, πιστοποιημένο και τελικά ένα προϊόν Γεωγραφικής ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: