Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΚΛΟΝΗΤΗ Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ.Π.Σ.- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦ.ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ-Μ.ΥΔΡΑΙΟΥ


Η εγκριθείσα τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου διασφαλίζει πλήρως την προστασία του χαρακτήρα της πόλης ως μνημείο και δεν υπάρχει λόγος αναστολής της ισχύος της» απαντά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η απάντηση αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο του ΥΠΠΟ στο οποίο – προ μηνός - εκφράζονταν επιφυλάξεις και ερωτηματικά για την αρτιότητα της αναθεώρησης όσον αφορά την προστασία του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πόλης και των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την ένταξή της στα μνημεία της UNESCO.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ απαντά, εξάλλου, στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι αφενός μεν η διαδικασία της τροποποίησης του Πολεοδομικού έγινε με όλους τους τύπους και διατυπώθηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αφετέρου ότι το Γ.Π.Σ. είναι επιτελικό σχέδιο και θα πρέπει να ακολουθηθεί από σειρά πολεοδομικών ρυθμίσεων και έκδοση αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων. Διαδικασία στην πορεία της οποίας θα ζητηθεί η άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥπΠο.

Στο θέμα αυτό - που απομακρύνει το ενδεχόμενο εμπλοκής εφαρμογής του Σχεδίου λόγω του εγγράφου του Υπουργείου Πολιτισμού – αναφέρθηκε το πρωί, σε συνέντευξη τύπου, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.

Ολόκληρη η δήλωση του Νομάρχη καθώς και οι ερωτήσεις που δέχθηκε έχει ως εξής:
"Το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, απάντησε εγγράφως στην Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ και ξεκαθαρίζει πλήρως - σημείο προς σημείο - την υπόθεση που προέκυψε με το έγγραφο του ΥΠΠΟ δια του οποίου ζητήθηκε η αναστολή ισχύος της τροποποίησης του Γ.Π.Σ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταρρίπτει όλες τις αιτιάσεις της διεύθυνσης του ΥΠΠΟ ως εσφαλμένες και αβάσιμες και καταλήγει τονίζοντας ότι «η πρόσφατα εγκριθείσα τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κέρκυρας διασφαλίζει πλήρως την προστασία της πόλης και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναστολής της ισχύος της».

Η απάντηση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ δικαιώνει απόλυτα τους χειρισμούς της Διεύθυνσης Χωροταξίας της Νομαρχίας και επιβεβαιώνει την ορθότητα των θέσεών μας όπως αυτές διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την παρέμβαση του ΥΠ.ΠΟ.

Απευθύνομαι στις εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας που περιμένουν για 10ετίες, την ώρα της διάθεσης πολεοδομημένης γης για την ανάγκες των ιδίων, της πόλης και του νησιού, για να τους διαβεβαιώσω ότι η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά. Το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού είναι σαν να μην έχει σταλεί ποτέ. Εμείς, συνεχίζουμε αταλάντευτα το έργο μας στον κρίσιμο τομέα του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, για την ορθολογική ανάπτυξη της Κέρκυρας, με τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουμε αυτό που προσδοκούν οι πολίτες και έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Τους καλώ επίσης να προσπερνούν αδιάφορα τις όποιες κινδυνολογίες και τις σκόπιμα θολές τοποθετήσεις επί του θέματος.

Δηλώνω τέλος, ότι αποκαθίσταται ήδη η επιβεβλημένη σχέση συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς είναι και δική μας υπόθεση – είναι υπόθεση όλων μας – η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς"
.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ο Νομάρχης μετά το τέλος της δήλωσής του απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες έχουν ως εξής:

Απάντηση σε 1η ερώτηση για τις σχέσεις των δύο εμπλεκόμενων Υπουργείων:


Η υπόθεση βρίσκεται και κινείται σε ένα υπηρεσιακό επίπεδο σε επίπεδο Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών Υπουργείων. Δεν έχει εμπλακεί η πολιτική ηγεσία ούτε του υπουργείου Χωροταξίας ούτε του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει λοιπόν να δούμε την υπόθεση στην πραγματική της διάσταση. Είναι ένα υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο εστάλη από την Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού προς μία υπηρεσία που χειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ με την αντίστοιχη διεύθυνσή του, την Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, απαντά στην αντίστοιχη διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εμείς, έχουμε λοιπόν την απάντηση - την οποία σας έχουμε ήδη μοιράσει - από την οποία προκύπτει και το ουσιαστικό στοιχείο που είναι η πλήρης κατάρριψη όλων των επιχειρημάτων και των θέσεων που εκφράζει το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ουσία που είναι η τελευταία παράγραφος του εγγράφου αυτού που λέει ότι προστατεύεται κατά τρόπο άριστα το μνημείο και δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστολής της ισχύος του τροποποιημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας.


Απάντηση σε 2η ερώτηση για τις θέσεις του ΤΕΕ:


Για το Τεχνικό Επιμελητήριο η ερώτησή σας έρχεται να δηλώσει ότι οι θέσεις τις οποίες διατύπωσε το Επιμελητήριο δια του Προέδρου του, όχι μόνο δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο αλλά επέτειναν την σύγχυση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες και η οποία σύγχυση βεβαίως διαλύεται σήμερα με τις ανακοινώσεις που σας κάναμε και με το έγγραφο του Υπουργείου Χωροταξίας. Άλλωστε, εάν δει κανείς τον σημερινό τύπο, θα επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας ότι μάλλον σύγχυση δημιουργήθηκε από τις θέσεις που διατύπωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο παρά ξεκαθάρισμα επί των βασικών ερωτημάτων τα οποία έχουν τεθεί.

Θεωρώ ότι - είναι γνωστό άλλωστε - ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας και η Νομαρχία είναι μέλος αυτής, στοιχείο της ελληνικής Πολιτείας και οφείλει όταν του τίθενται τέτοια θέματα να παίρνει σαφείς θέσεις τεχνοκρατικού χαρακτήρα. Εν προκειμένω, όφειλε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί.

Τα ερωτήματα αυτά είναι:

-Τηρήθηκαν, ναι η όχι, οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου; Αυτό το βασικό ερώτημα δεν απαντήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο.

-Θίγεται, και αν ναι πού, το καθεστώς προστασίας της παλιάς πόλης από την τροποποίηση του ΓΠΣ; Καί αυτό το καίριο ερώτημα δεν απαντήθηκε.

-Άλλαξαν οι συντελεστές δόμησης, οι συντελεστές εφαρμογής με την έγκριση της τροποποίησης του ΓΠΣ στην παλιά πόλη; Ναι ή όχι; Και σε αυτό το ερώτημα δεν απάντησε το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Άρα στα τρία κατεξοχήν τεχνικά ζητήματα επί των οποίων περίμενε η κερκυραϊκή κοινωνία να έχει θέση σαφή και ξεκάθαρη το Τεχνικό Επιμελητήριο, δεν την είχε. Ευτυχώς, ήρθε το έγγραφο της διεύθυνσης του Υπουργείου Χωροταξίας και ξεκαθάρισε πλήρως τα πράγματα, επιβεβαιώνοντας κατά τρόπο απόλυτο τις θέσεις τις δικές μας όπως αυτές διατυπώθηκαν πριν από περίπου μια εβδομάδα, με αφορμή το έγγραφο του ΥΠ.ΠΟ.

Απάντηση σε 3η ερώτηση για τα κίνητρα των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ:

Δείχνει ένα υπερβάλλοντα ζήλο και μια σχετική άγνοια του καθεστώτος το οποίο επικρατεί και των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος. Διαφορετικά δεν μπορώ να το φανταστώ. Άγνοια των υπηρεσιακών στελεχών; Δεν μιλώ για την πολιτική ηγεσία. Η πολιτική ηγεσία δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Τουναντίον. Έχω άριστη σχέση με την πολιτική ηγεσία. Επικοινώνησα χθες για δεύτερη φορά με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. τον κ. Δραβίλα και μπορώ να επαναλάβω ότι η υπόθεση πρέπει να θεωρείται από όλους λήξασα.

Απάντηση σε 4η ερώτηση για ενδεχόμενη σκοπιμότητα ως προς το χρόνο παρέμβασης του ΥΠ.ΠΟ:

Νομίζω ότι ο χρόνος είναι άσχετος. Δεν υπάρχει νομίζω σκοπιμότητα ως προς τον χρόνο. Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι εξέφραζε έναν υπερβάλλοντα ζήλο για την υπόθεση την οποία χειρίστηκαν οι υπηρεσίες τοπικά και κεντρικά του ΥΠ.ΠΟ. και βγαίνει από το έγγραφο αυτό και μια άγνοια των διαδικασιών και των όσων ορίζει ο νόμος γύρω από τα θέματα αυτά.

Απάντηση σε 5η ερώτηση για πιθανή εμπλοκή του ΤΕΕ:

Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση το ΤΕΕ της Κέρκυρας, απλώς εξήγησα ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο όφειλε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα τρία βασικά ερωτήματα που σας περιέγραψα. Ρωτήστε τον ίδιο τον κ. Σπίγγο. Μάλλον, αυτές τις ερωτήσεις κ. Καρύδη θα έπρεπε να τις υποβάλλετε χθες στον κ. Σπίγγο διότι αυτά τα ερωτήματα δεν είναι δικά μου, είναι ερωτήματα της κοινής γνώμης, είναι ερωτήματα στα οποία περίμενε απαντήσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο ολόκληρη η Κέρκυρα και δεν τις είχε αυτές τις απαντήσεις.

Απάντηση σε 6η ερώτηση για τα «συμφέροντα»:

"Δεν θέλω να συνδέσω το Τεχνικό Επιμελητήριο με τα συμφέροντα. Κοιτάξτε, μερικοί παθαίνουν παροξυσμό με την εκφορά της λέξης συμφέροντα. Αλλά τα συμφέροντα είναι πανταχού παρόντα. Δεν είναι συμφέροντα αυτά τα οποία εδόμησαν στην εκτός σχεδίου δόμηση κατοικίες με τα γνωστά αποτελέσματα για το περιβάλλον της Κέρκυρας, για την εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης εισερχόμενος στην πόλη της Κέρκυρας; Δεν είναι συμφέροντα αυτά; Δεν είναι συμφέροντα αυτά τα οποία θα θιγούν όταν 700 στρέμματα πολεοδομημένης γης μπαίνουν στο σχέδιο και θα κατασκευαστούν εκατοντάδες νέες κατοικίες. Δεν θα θιγούν οικονομικά συμφέροντα από την προσφορά μεγάλου αριθμού κατοικιών σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα; Δεν θα έχει επίδραση στις τιμές πώλησης των κατοικιών; Τα συμφέροντα είναι πρόδηλα. Μερικοί δυσκολεύονται να εκφέρουν και τη λέξη, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή η οποία σας περιέγραψα και νομίζω ότι είναι κατανοητή και αποδεκτή από όλους.

Ενημέρωση από την αντινομάρχη Μερόπη Υδραίου


Από την πλευρά της, η αντινομάρχης Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Μερόπη Υδραίου προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των επιμέρους Πολεοδομικών Μελετών οι οποίες εκπονούνται και έχουν ανατεθεί από την Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.

Ειδικότερα, η κα Υδραίου ανέφερε τα εξής:

«Όσον αφορά την Πολεοδομική Ενότητα Μαντουκίου εκκρεμεί στο Δήμο για ανάρτηση και όπως πληροφορήθηκα η ανάρτηση θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες για τη δεύτερη φάση η οποία θα μείνει στο Δήμο για 15 ημέρες. Μέσα στο διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις (για τελευταία φορά). Κατόπιν θα ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας όπου θα περάσει από το Συμβούλιο Χωροταξίας. Κατόπιν, θα αποσταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για θεσμοθέτηση, δηλαδή έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Όσον αφορά τις δύο Πολεοδομικές Ενότητες Κωτσέλλα και Αγίου Σπυρίδωνα, προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα υποβληθεί στην Νομαρχία η δεύτερη φάση των Πολεοδομικών Μελετών και για τις δύο πολεοδομικές γειτονιές ενώ παράλληλα τελειώνει και η τρίτη ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις εν λόγω Πολεοδομικές Ενότητες να υποβάλλουν ενστάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Όσον αναφορά την Π.Ε. Καθολικών Καλογραιών ολοκληρώνεται η κύρωση των τμημάτων που έχουν ήδη πάρει Προεδρικό Διάταγμα, ενώ παράλληλα προχωράμε στην ανάρτηση της επέκτασης, δηλαδή μέχρι το τμήμα που φτάνει στον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης.

Στα Παγκρατέικα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και της Πράξης Εφαρμογής και αυτό που είναι σε εκκρεμότητα είναι κάποιες διορθωτικές πράξεις που ζητούν οι πολίτες, οι οποίες επεξεργάζονται και ελέγχονται από την υπηρεσία.

Επίσης θέλω να συμπληρώσω ότι όσον αναφορά το Μαντούκι εκπονείται παράλληλα και η Πράξη Εφαρμογής οπότε είμαστε αισιόδοξοι και προσδοκούμε μέχρι το τέλος του 2009, να έχει τελειώσει και η Πράξη Εφαρμογής και να μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, που περίμεναν πολλά χρόνια, να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: