Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΚΑΛΕΦ ΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΑ ΚΑΙ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ


Συναντήσεις στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για θέματα του Δήμου, είχε χθες ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ.
Στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Μικάλεφ μετέβη μαζί με τον μελετητή – πολεοδόμο κ. Πανδή Μιχάλη, για την προώθηση της πολεοδομικής μελέτης του Ποταμού.
Ο Δήμαρχος με τον μελετητή είχαν συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, συζήτησαν για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και που είχαν ως συνέπεια την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την προώθηση και έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος, και στην συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη.
Ειδικότερα όσον αφορά την έγκριση τον ορίων του οικισμού Γουβιών, το θέμα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και εκτιμάται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει και η έκδοση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος.
Για την πολεοδόμηση Ποταμού, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην προώθηση των διαδικασιών και λόγο της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου απαιτούνται, συμπληρωματικές μελέτες όπως: Γεωλογική, Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και η οριοθέτηση των ρεμάτων και του ποταμού τις οποίες ο Δήμος πρέπει να εκπονήσει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στη συνέχεια να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης.
Ο Υφυπουργός ήταν ενήμερος για τις εκκρεμότητες και δεσμεύθηκε για την ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των μελετών. Επίσης ο Δήμαρχος ζήτησε από το κ. Υφυπουργό την χρηματοδότηση της εκπόνησης της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ( Γ.Π.Σ.) στα όρια του Καποδιστριακού σημερινού Δήμου.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μικάλεφ, είχε συνεργασία με τον Υφυπουργό κ. Ζώη, σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου για την Κοινωνία της Πληροφορίας: Ευρωζωνικά δίκτυα και επίσπευση διαδικασιών προμήθειας απομακρυσμένων συνδέσεων έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
Το πρώτο θέμα δεν έχει προχωρήσει γιατί εκκρεμεί ενώπιον του Κ.Α.Σ. η έγκριση των σχεδίων ( καθυστέρηση για 2 μήνες από την τοπική 21η Εφ. Βυζ. Αρχαιοτήτων που μόλις στις 28/08/2008 απέστειλε στο ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ).
Για το δεύτερο θέμα έδωσε εντολή στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου για να προωθήσει την απαιτούμενη διαδικασία.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Δήμαρχος είχε μακρά συνεργασία με το Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Δραβίλα παρουσία και της Διευθύντριας Αρχαιοτήτων του ΥΠ.Π. κ. Βιβής Βασιλοπούλου, για την προώθηση των διαδικασιών σύστασης του φορέα διαχείρισης για τον οποίο ο Δήμαρχος είχε επανειλημμένα διεκδικήσει.
Ο κ. Γενικός Γραμματέας έδωσε εντολή στην Δ/ντρια Αρχαιοτήτων ώστε σε συνεργασία με το Δήμο Κερκυραίων να εισηγηθεί το συντομότερο για το θέμα.
Παράλληλα ο Δήμαρχος ζήτησε την παρέμβαση του κ. Δραβίλα, για την γρήγορη προώθηση των αδειοδοτήσεων για το Ιστορικό Κέντρο, ενώ παράλληλα έθεσε και το αίτημα του Δήμου Κερκυραίων, Τ.Ε.Ε. κτλ, για την τροποποίηση του Αρχαιολογικού Νόμου ώστε η έγκριση για παρεμβάσεις να γίνεται σε τοπικό επίπεδο. Έτσι α) να μην εξετάζονται από τα Κεντρικά Αρχαιολογικά Συμβούλια περιπτώσεις, που βρίσκονται στην επίδικη « γκρίζα ζώνη αρμοδιοτήτων» δηλ. μεταξύ της άδειας για έναν ελαιοχρωματισμό και μιας κρίσιμης μελέτης περιβάλλοντος χώρου ή προστασίας του μνημείου, β) δίνει στις τοπικές εφορίες άνεση στη λήψη των αποφάσεων, που δεν αφορούν βαρύνοντα ζητήματα, αλλά χρειάζονται ενδεχομένως πιο ενδελεχή αντιμετώπιση και γ) μειώνει δραστικά τον αριθμό των θεμάτων, που κατεβαίνουν στις κεντρικές υπηρεσίες.
Επίσης ζήτησε την εξέταση του αιτήματος του Δήμου για έγκριση από το Κ.Α.Σ. της μελέτης ανάπλασης του Φοίνικα, η οποία ήδη έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.
Μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ. ΠΟ. και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ο Δήμαρχος Κερκυραίων δήλωσε τα εξής: « έχω μείνει με την εντύπωση ότι πλησιάζουμε σε μια επίλυση του ζητήματος. Συμφωνήσαμε να υπάρχει συνεχής υπηρεσιακή επαφή και προώθηση των ζητημάτων που σχετίζονται με το σχέδιο διαχείρισης, μεταξύ του ΥΠ. ΠΟ. και του Δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: