Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

34 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



34 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Με τη αφορμή αυτή η Ν.Ε. Κέρκυρας του κόμματος, έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:


"Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή κυριαρχία – Κοινωνική δικαιοσύνη ήταν τα τρία συνθήματα –σταθμός της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη πριν από 34 χρόνια.

Συνθήματα που, με διαφοροποιημένο περιεχόμενο και στόχους, παραμένουν και σήμερα απόλυτα επίκαιρα.

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε το πολιτικό εκείνο κίνημα που εξέφρασε γνήσια τη λαϊκή επιθυμία για περισσότερη δημοκρατία, εθνική υπερηφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Αγκάλιασε όλες εκείνες τις τάξεις που χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο, τους έδωσε υπόσταση και αξιοπρέπεια.

Μέσα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολλά από τα οράματα της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη έγιναν πράξη.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά, με μια ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ να διανύει τη 2η θητεία της, βλέπουμε όλες εκείνες τις λαϊκές κατακτήσεις να καταργούνται σταδιακά.

Το αίτημα για Εθνική Ανεξαρτησία επανέρχεται αφού η περήφανη Ελλάδα των δυναμικών πρωτοβουλιών του Ανδρέα Παπανδρέου και της ΟΝΕ του Κώστα Σημίτη, η πρωτοπόρα δύναμη στα Βαλκάνια, σύρεται τώρα στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων εκχωρώντας σε άλλες υπερεθνικές εξουσίες τη διαχείριση των αναμφισβήτητων δικαιωμάτων της.

Η Λαϊκή κυριαρχία που κατακτήθηκε σε πολλά επίπεδα, καταρρακώνεται με τις συνεχόμενες αντιδημοκρατικές λειτουργίες της κυβέρνησης και των κυβερνώντων, με την κατάργηση της κρατικής παρέμβασης σε ζωτικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι αερομεταφορές, με την εκποίηση της πολύτιμης δημόσιας περιουσίας, με τις σκοτεινές διαδρομές δημόσιου χρήματος, και τόσα άλλα σκανδαλώδη συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα.

Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί πλέον ανέκδοτο για τον Έλληνα μικρομεσαίο, τον επαγγελματία, τον αγρότη, τον οικογενειάρχη, τον νέο, τον φοιτητή.

Το σκληρό πρόσωπο της Κυβέρνησης αποτυπώνεται σε όσα «εξαγγέλλονται» καθημερινά: η από το παράθυρο νομιμοποίηση των Κολλεγίων, η εξώθηση σε αυτά χιλιάδων νέων που συναντούν κλειστές τις πόρτες του συνεχώς υποβαθμιζόμενου Δημόσιου Πανεπιστημίου, η σταδιακή κατάργηση των κατακτήσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η καταβαράθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, η εγκατάλειψη της αγροτικής υπαίθρου, η απροκάλυπτη και στυγνή φορολόγηση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων, η εγκατάλειψη κοινωνικών δομών για τα νήπια, τους νέους, τις μητέρες, τους ηλικιωμένους.

Και ακόμα, η πρόχειρη, κυριολεκτικά «στο πόδι», αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων όπως ο νέος Χάρτης της Τοπικής αυτοδιοίκησης και ο τραγέλαφος της περίφημης «επανίδρυσης» του κράτους …..
Στην Κέρκυρα, για να μιλήσουμε και για τον τόπο μας, βιώνουμε την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αποτέλεσμα της ανάλγητης και περιφρονητικής στάσης της Κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι σε ένα Νομό που ήταν ανέκαθεν προοδευτικός και πρωτοπόρος.

Η Κέρκυρα εγκαταλείφθηκε στην τύχη της και αυτό είναι πασιφανές: Νέο Νοσοκομείο, νέο Δικαστικό Μέγαρο, Αστυνομικό Μέγαρο, Λυρικό θέατρο, αθλητικό Προπονητήριο χάσκουν, ανεκπλήρωτα οράματα, ενώ το οδικό δίκτυο και οι σχολικές υποδομές είναι σε κατάσταση τραγική. Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας, Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστικό σώμα υπολειτουργούν λόγω της μόνιμης έλλειψης προσωπικού, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Η οικονομία του νησιού μαστίζεται από την κρίση: ο τουρισμός σε ελεύθερη πτώση, η οικονομική δραστηριότητα σε ύφεση συνεχώς επιδεινούμενη, ο αγροτικός τομέας σε αδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ πέρασε πολλά. Μετά τις αλλεπάλληλες Κυβερνητικές θητείες, τη φθορά της εξουσίας και τα λάθη της διακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ του 2008, πιο έμπειρο από τα λάθη του, ανανεωμένο αλλά στρατευμένο στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη είναι το μόνο κόμμα-κίνημα που μπορεί να δώσει ελπίδα, να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για τον πολίτη, να συγκροτήσει και να εκφράσει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, να ξαναφέρει την Ελλάδα στην δημοκρατική προοδευτική πορεία της.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι ένα κόμμα με αρχές, ιστορία, εμπειρίες, ένα κόμμα που δεσμεύεται με μια συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης. Είναι ένα κόμμα που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει και πάλι την διακυβέρνηση της χώρας.

Πιστοί στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, με νέο περιεχόμενο όμως στις αρχές της, προσαρμοσμένο στα πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα της εποχής μας, θα εκφράσουμε τον νέο ριζοσπαστισμό με νέους θεσμούς συμμετοχής και πολιτικού ελέγχου, με επαναφορά της κυριαρχικής θέσης της χώρας στο διεθνές προσκήνιο, με αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα.

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι για το ΠΑΣΟΚ παρακαταθήκη, εγγύηση και αφετηρία για νέα δυναμική πορεία στο λαό, μαζί με το λαό.

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες, κάθε Κερκυραίο και κάθε Κερκυραία, τους νέους, τις γυναίκες, τους επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχους να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση της Ν.Δ., για να ξαναφέρουμε την κοινωνία στο προσκήνιο και την πρόοδο στην πολιτική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: