Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Σε ξεσηκωμό καλεί τους αγρότες της ΠΑΣΥ

Απεργιακό κάλεσμα για τις 17 Δεκεμβρίου απευθύνει και η γραμματεία Κέρκυρας της ΠΑΣΥ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:
"Αγρότες – ελαιοπαραγωγοί, ξεσηκωθείτε, σταματήστε τους
Νέα σοβαρή επίθεση στο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς στης χώρας μας ετοιμάζεται με τα καινούρια αντιαγροτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με συμφωνία της ΝΔ αλλά και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μέτρα που κόβουν τις επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν μέχρι 250€ χωρίς να αποκλείουν την επέκταση μέχρι και τα 400€. Επιπλέον προωθείται η κατάργηση επιδοτήσεων (ανεξάρτητα ύψους) σε όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δηλ. σε όσους έχουν το 51% του εισοδήματος από εξωγεωργική απασχόληση (τουρισμό, οικοδομή κ.α). Η εφαρμογή αυτού του μέτρου αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της χώρας αλλά και της Κέρκυρας αφού λόγω της εξευτελιστικής τιμής του λαδιού και το πετσόκομμα της επιδότησης αναγκάζονται να εργάζονται στον επισιτισμό- τουρισμό, στην οικοδομή και σε άλλες δραστηριότητες για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα. Στόχος αυτών των προτάσεων είναι η ολοκλήρωση του ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα ενώ έχουμε μπει στον ΔΕΚΕΜΒΡΗ το τελευταίο μήνα του χρόνου, η κουτσουρεμένη επιδότηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα αφού η υπουργός είπε στην ετήσια συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ που έγινε στις 26 Νοεμβρίου 2009 ότι «θα καταβληθούν προκαταβολές μόνο στις περιοχές εκείνες που έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, με χρονικό ορίζοντα τις αρχές Γενάρη, χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το ύψος αυτών των προκαταβολών». Και όλα αυτά σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα σημειώνει κάθετη πτώση αφού η τιμή του λαδιού που επέβαλαν τα καρτέλ της διακίνησης είναι την τελευταία περίοδο η πιο εξευτελιστική που γνώρισαν οι ελαιοπαραγωγοί ενώ το κόστος της παραγωγής παραμένει υψηλό και το κόστος ζωής για τον ελαιοπαραγωγό αυξάνεται συνεχώς.
Αυτοί είναι οι πικροί καρποί της κοινής αντιαγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. την οποία συνδιαμόρφωσαν και στηρίζουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ με την υποστήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μπροστά σ΄αυτή την άσχημη κατάσταση ο μόνος δρόμος για την αγροτιά, είναι η πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής. Μιας φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και θα οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (Π.Α.ΣΥ) καλεί τους Κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς να αναζωογονήσουν το αγροτικό κίνημα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους και με την μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση την ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ στο ΣΑΡΟΚΟ στις 10 το πρωϊ να διεκδικήσουν:
* Να δοθούν στους δικαιούχους πριν τα Χριστούγεννα ολόκληρες οι επιδοτήσεις ανεξάρτητα αν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση ή όχι.
* Να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά για την ψηφιοποίηση στους αγρότες, αφού έχουν δοθεί κοινοτικοί πόροι για υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας
* Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις απώλειες ποσοτικές και ποιοτικές από την καρπόπτωση, το δάκο και τις καιρικές συνθήκες.
* Να υπάρχει αποτελεσματική κρατική παρέμβαση φυτοπροστασίας και ειδικά από το δάκο.
* Να υπάρξει πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
* Να επανασυνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
* Κατώτερη εγγυημένη τιμή λαδιού 3,5 ευρώ για το 5άρι.
* Προστασία και προβολή της ντόπιας παραγωγής. Μείωση του κόστους παραγωγής , με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, καθώς και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
* Διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: