Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Αναγκαία η κατασκευή ελικοδρομίου στους Οθωνούς

Με επιστολή του προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή, ο πρώην αερολιμενάρχης Κ. Σκιαδόπουλος,θέτει και πάλι την αναγκαιότητα κατασκευής ελικοδρομίου στους Οθωνούς.
Αναλυτικά επισημαίνει τα εξής:
"Κύριε Γενικέ Επιθεωρητά
Στις αρχές της δεκαετίας του 90, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πακέτο DELOR),, κατασκευάστηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας τα ελικοδρόμια των Οθωνών της Ερείκουσας και των Παξών ,προκειμένου σύμφωνα με την τότε υπουργική απόφαση, να καλύπτουν κατά κύριο λόγο κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων των ακριτικών αυτών νησιών . Μετά την κατασκευή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, όχι μόνο τα εγκατέλειψαν αλλά και επί σειρά ετών δεν ενδιαφέρθηκαν προκειμένου να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αδειοδότησή τους, από την Υπ. Πολ. Αεροπορίας, ώστε ακολούθως να παραδοθούν στις τοπικές αυτοδιοικήσεις προς χρήση και αξιοποίηση .
Από το καλοκαίρι του 2006 ,οπού ανέλαβα αφιλοκερδώς ως σύμβουλος λειτουργίας των ελικοδρομίων Οθωνών και Ερείκουσας, χρειάστηκαν σχεδόν δυόμιση χρόνια προσπαθειών και πιέσεων, για να επιτύχουμε επιτέλους στις αρχές του τρέχοντος έτους , την έκδοση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας του ελικοδρομίου της Ερείκουσας. Όσον αφορά όμως το ελικοδρόμιο των Οθωνών οι εκκρεμότητες δυστυχώς παραμένουν και παρά τις διαρκείς οχλήσεις και πιέσεις μας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας ,κατά την γνωστή ρήση, αγρό ηγόρασε.
Η μακροχρόνια εγκατάλειψή τους από την Νομαρχία ,είχε ως αποτέλεσμα και τα τρία ελικοδρόμια να υποστούν εκτεταμένες φθορές τόσο στις υποδομές τους όσον και στον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό . Αν και έχουν δοθεί κατά διαστήματα αρκετά χρήματα όπως 185000 ευρώ το 2005 αλλά και άλλα μικρότερα ποσά ακολούθως ,δεν έχει καταστεί δυστυχώς μέχρι σήμερα εφικτή η λειτουργία και των άλλων δύο ελικοδρομίων . Πρέπει όμως να επισημάνω, και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα , ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το νησί αυτό είναι συνήθως συγκοινωνιακά αποκομμένο με συνέπεια, όπως αντιλαμβάνεστε να δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων . Σήμερα το μόνο μέσο που εκτελεί το δρομολόγιο ,από το μικρό λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας και μάλιστα δύο φορές την εβδομάδα, είναι ένα καΐκι και αυτό βεβαίως εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Προσφάτως μία κάτοικος των Οθωνών, προκειμένου να μετακινηθεί για ιατρικό έλεγχο και νοσηλεία στην πόλη, με συμπτώματα που προδιέθεταν για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναγκάστηκε μη υπάρχοντος άλλου μέσου επείγουσας μεταφοράς , να χρησιμοποιήσει το καΐκι που όπως προανέφερα συνδέει το νησί με την Κέρκυρα. Λόγω όμως της μεγάλης θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή και του έντονου κυματισμού η κατάστασή της επιδεινώθηκε ,με συνέπεια να φθάσει στο Νοσοκομείο σχεδόν τέσσερις ώρες αργότερα καταταλαιπωρημένη , οπού και κατέρρευσε στα εξωτερικά ιατρεία του Ιδρύματος.
Σήμερα, στην πολυκλινική Αλ Μάστορας οπού και νοσηλεύεται, δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή, δυστυχώς όμως με ελάχιστες πιθανότητες να την κερδίσει . Εάν λειτουργούσε όμως το ελικοδρόμιο , δεδομένου οτι η πτήση του ελικοπτέρου από Οθωνούς στη Κέρκυρα δεν διαρκεί περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά, η ασθενής θα είχε μεταφερθεί ταχύτατα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας , δεν θα είχε υποστεί αυτήν την αφάνταστη ταλαιπωρία και δεν θα είχε επιδεινωθεί στο βαθμό που επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή ειδικά οι Οθωνοί δεν είναι τα Ίμια του Αιγαίου και επειδή στο νησί αυτό δεν βόσκουν γιδοπρόβατα αλλά κατοικούν άνθρωποι και μάλιστα κάθε ηλικίας ,άνδρες γυναίκες και παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι που κατά τεκμήριο χρήζουν αυξημένης φροντίδας , παρακαλώ κύριε Γενικέ Επιθεωρητά όπως επιμεληθείτε του θέματος μήπως και ευαισθητοποιηθεί η Νομαρχία της Κέρκυρας και προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν στην αδειοδότηση του ελικοδρομίου. Δυστυχώς η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της όχι μόνο δείχνει ασέβεια προς την ανθρώπινη ζωή , αλλά και άρνηση σ’ αυτό το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.
Η πολιτική ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όφειλε να το είχε ήδη πράξει από καιρό , είναι στοιχειώδης υποχρέωσή της απέναντι στους κατοίκους του ακριτικού αυτού νησιού της πατρίδας μας, προκειμένου το νησί αυτό να συνεχίσει να κατοικείται και να μη καταστεί μακροπρόθεσμα, μια βραχονησίδα στο βόρειο Ιόνιο. Οι κάτοικοι των Οθωνών κ. Γενικέ Επιθεωρητά , σχεδόν στο σύνολο τους παλιννοστήσαντες μετανάστες εξ Αμερικής, πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους, ασφαλείς στο νησί που γεννήθηκαν και να μη αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν ξανά, αυτή τη φορά όμως με υπαιτιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Με ξεχωριστό φάκελο σας αποστέλλω την σχετική αλληλογραφία μεταξύ της Υπ. Πολ. Αεροπορίας και της Νομαρχίας Κέρκυρας καθώς επίσης και σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο , στα οποία καταγράφονται αλλά και αναδεικνύονται στα όσα σας εξέθεσα παραπάνω .
Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Κωνσταντίνος Σκιαδόπουλος
Κατ’ εξουσιοδότηση εκπρόσωπος των κοινοτήτων
Οθωνών και Ερείκουσας "

Δεν υπάρχουν σχόλια: