Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Πέντε δήμους προτείνει η επιτροπή της ΤΕΔΚ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συνέλθει το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Κέρκυρας, προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή που συνέστησε για την συγκρότηση πρότασης για το σχέδιο «Καποδίστριας ΙΙ».

Του Γιαννη Ανδριώτη

Η επιτροπή, στην οποία επικεφαλής είναι ο πρώην δήμαρχος Παρελίων Σωτήρης Βλάχος, ακολούθησε τις αποφάσεις της ΤΕΔΚ για συγκρότηση πρότασης που να περιλαμβάνει πέντε δήμους στην ενδοχώρα του νομού, παραθέτοντας δύο σενάρια με παραλλαγές για το πως θα πρέπει να γίνει ο χωρισμός των δήμων.
Και στα δύο σενάρια ο Δήμος Κερκυραίων παραμένει ως έχει σήμερα, ενώ οι διαφοροποιήσεις αφορούν τα όρια των δήμων της μέσης Κέρκυρας (Δήμος Φαιάκων και Παλαιοκαστιτών με ή χωρίς το Δήμο Παρελίων), του νότου (ο Δήμος Μελιτειέων με τον Αχιλλείων ή στο νότο) αλλά και του βορρά (ένας δήμος πάνω από τον Παντοκράτορα, από το Κασσιώπη μέχρι τους Πάγους).
Οι προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα αλλά αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως ίσως και σήμερα, συνοδεύονται από τεκμηρίωση για τα σύν και πλην κάθε περίπτωσης, προκειμένου η τελική απόφαση των παραγόντων της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας να έχει ισχυρά επιχειρήματα όταν σταλεί ως πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και έχουν εκφραστεί απόψεις από δημάρχους που κάνουν λόγο για τέσσερις δήμους, η απόφαση της ΤΕΔΚ για τον αριθμό (πέντε) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και το ενδιαφέρον στρέφεται αποκλειστικά στο ποιος πάει με ποιον.
Ένα άλλο σημείο που δεν αποκλείεται να προκαλέσει τριβές και εντάσεις, είναι οι λεπτομέρειες για την «ταυτότητα» των υπό δημιουργία δήμων: το όνομα (Παλαιοκαστριτών ή Φαιάκων; Κασσωπαίων ή Θιναλίων; κλπ.) και η έδρα.
Τέλος, ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες «γκρίνιες» απέναντι σε δημάρχους που έσπευσαν να φέρουν το θέμα στα δημοτικά τους συμβούλια (π.χ. Αχιλλείων, Θιναλίων), ισχυριζόμενοι ότι υπήρχε άτυπη συμφωνία μεταξύ των δημάρχων να μην προκαταλάβουν το πόρισμα της επιτροπής και τη θέση της ΤΕΔΚ και να φέρουν το θέμα στα δημοτικά τους συμβούλια μετά την ολοκλήρωση του έργου της εν λόγω επιτροπής.
corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: