Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Το big deal Καραμανλή-Σαμαρά


ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ δώδεκα μήνες γράφτηκαν αμέτρητα σενάρια για το πώς ο κ. Κ. Καραμανλής θα έδινε- μυστικά ή φανερά- το δαχτυλίδι του διαδόχου του στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως αποδείχθηκε στις 55 ημέρες που διήρκεσε η μάχη της
διαδοχής του στη ΝΔ, το δαχτυλίδι δόθηκε τελικώς στον κ. Αντ. Σαμαρά.

Του Βασίλη Χιώτη


Μαζί του συντάχθηκαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχεδόν όλοι όσοι εργάζονταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σχεδόν όλα τα στελέχη που θα μπορούσε να επηρεάσει ο πρώην πρωθυπουργός. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τις οποίες διαδίδουν
πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ο κ. Καραμανλής εκμυστηρεύθηκε την παραμονή της εκλογής σε φιλική του παρέα ότι και ο ίδιος θα ψήφιζε τον κ. Σαμαρά, εκτιμώντας πως μπορεί να συσπειρώσει ευκολότερα τους οπαδούς που απογοητεύθηκαν από τον ίδιο και... μετανάστευσαν σε άλλα κόμματα.

Oπως προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, ο καθοριστικός παράγοντας που χάρισε στο κ. Σαμαρά αυτόν τον θρίαμβο ήταν η στήριξή του από την καραμανλική πτέρυγα, η οποία τον βοήθησε να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος που προκαλούσαν οι ελλείψεις του στον εκλογικό μηχανισμό. Οπως αποδεικνύεται, βουλευτές που επισήμως παρέμειναν ουδέτεροι σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες βοήθησαν υπογείως τον κ. Σαμαρά να εκλεγεί, εξουδετερώνοντας το προβάδισμα το οποίο είχε τις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας η κυρία Μπακογιάννη.

▅ Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας

Η πρώτη ένδειξη ότι το σύστημα «Καραμανλή» βρίσκεται πιο κοντά στον κ. Σαμαρά αποκαλύφθηκε έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, όταν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης και γενικός διευθυντής ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος , διοργάνωσε μια μεγαλειώδη εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον τότε υπουργό Πολιτισμού με παρόντες 75 βουλευτές!

Εκτοτε οι κκ. Βαρβιτσιώτης και Αρβανιτόπουλος κράτησαν δημοσίως ουδέτερη στάση. Αλλά το γεγονός ότι ο πρώτος διορισμός τον οποίο έκανε ο κ. Σαμαράς στη Ρηγίλλης ήταν η τοποθέτηση του κ. Αρβανιτόπουλου στη θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου ερμηνεύθηκε από τους πάντες ως επιβράβευση των υπηρεσιών που του προσέφερε προεκλογικά.

Με τον ίδιο τρόπο ερμηνεύθηκε και η διατήρηση του κ. Μ. Δασκαλάκη στο αξίωμα του γενικού διευθυντή του κόμματος, παρ΄ ότι και εκείνος επισήμως εμφανιζόταν ως ουδέτερος. Ο κ. Δασκαλάκης ήταν τους τελευταίους μήνες ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Καραμανλή, και είναι απίθανο να είχε προσχωρήσει στο στρατόπεδο του κ. Σαμαρά χωρίς να έχει λάβει την άδεια του πρώην πρωθυπουργού ή αν διαπίστωνε ότι κάτι τέτοιο θα τον ενοχλούσε...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρώην αρχηγού της ΝΔ κ. Ι. Αγγέλου είχε συγκεντρώσει μετά τις 4 Οκτωβρίου το επιτελείο που συμμετείχε στις πρωινές συσκέψεις και τους είχε ζητήσει να παραμείνουν όλοι ουδέτεροι.

«Αυτό δεν γίνεται,είναι γνωστό ότι ο Σαμαράς είναι σαν αδελφός μου» είχε απαντήσει πρώτος ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας κ. Π. Λειβαδάς, ο οποίος προσχώρησε από τους πρώτους στο επιτελείο του κ. Σαμαρά.

«Εγώ,πάλι,είμαι αχώριστος με τον Δ. Αβραμόπουλο» είχε θυμίσει ο κ. Δ. Ζακυνθινός, ο οποίος τάχθηκε αμέσως στο πλευρό του πρώην υπουργού Υγείας και στη συνέχεια πήγε μαζί του στο επιτελείο του Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ακολούθησε και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ . Αλλά και ο ίδιος ο κ. Αγγέλου, που είχε ζητήσει ουδετερότητα, μάλλον δεν αιφνιδιάστηκε όταν διάβασε πως στις πρώτες πενήντα υπογραφές στήριξης του κ. Σαμαρά ήταν και αυτή του κ. Ν. Μουρτζά, αδελφού της συζύγου του Αλεξάνδρας, η οποία είναι η ιδιαιτέρα γραμματεύς του κ. Καραμανλή.

Με λίγα λόγια, τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο πλευρό του κ. Σαμαρά τάχθηκαν σχεδόν όλοι όσοι στέκονταν επί χρόνια στο πλευρό του κ. Καραμανλή. Το είχε αντιληφθεί αυτό και η κυρία Μπακογιάννη, η οποία άρχισε σταδιακά να υιοθετεί στις ομιλίες της φράσεις κριτικής για τα περίφημα «golden boys», τα στελέχη δηλαδή που η κυβέρνηση Καραμανλή είχε τοποθετήσει σε νευραλγικές και παχυλά αμειβόμενες κρατικές θέσεις. Με εξαίρεση τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Αγγ. Φιλιππίδη, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη, όλοι οι άλλοι διοικητές ΔΕΚΟ συστρατεύθηκαν με τον κ. Σαμαρά. Με εξαίρεση τον κ. Ευ.Αντώναρο, όλοι οι άλλοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου στήριξαν τον αρχηγό της ΝΔ. Ακόμη και ο βουλευτής Αργολίδας και ως τον Αύγουστο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Ανδριανός βοήθησε μυστικά τον κ. Σαμαρά στην Αργολίδα, κερδίζοντας τη μάχη των εντυπώσεων από τη συνυποψήφιά του κυρία Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία στήριξε φανερά την Ντόρα. Και αυτή η περιφέρεια που έδειχνε κάστρο της Ντόρας τελικώς αποδείχθηκε μία ακόμη έπαλξη του Σαμαρά.

«Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς να γνωρίζει τίποτε ο Καραμανλής» επισημαίνουν ακόμη και σήμερα οι βουλευτές που στήριξαν την κυρία Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε εξαρχής συμφωνία Καραμανλή - Σαμαρά, την οποία κράτησαν μυστική σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Οσο ρεύμα και να έχει ένας υποψήφιος, δεν μπορεί να συγκεντρώσει μόνος του τόσο όγκο οπαδών,όταν δεν ήταν καν βουλευτής πριν από 24 μήνες» επιμένουν. Και υπενθυμίζουν ότι με πρωτοβουλία Καραμανλή ο Σαμαράς επέστρεψε στη ΝΔ και στη συνέχεια στη Βουλή μέσω Ευρωβουλής, με τον πρώην πρωθυπουργό να πιέζει διαρκώς την οικογένεια Μητσοτάκη να μην αντιδράσει τη στιγμή που η επαναδραστηριοποίηση του κ. Σαμαρά δεν προσέφερε τίποτε ούτε στη ΝΔ ούτε στον κ. Καραμανλή. Ενδεχομένως να είχε από τότε «κάτι στο μυαλό του».

▅ Ο θείος και ο εξάδελφος

Εκτός των συνεργατών του κ. Καραμανλή όμως, τον κ. Σαμαρά στήριξαν- κρυφά ή φανερά- και μια σειρά άλλα πρόσωπα που συνδέονται ευθέως με την καραμανλική πτέρυγα. Ο κ. Αχ. Καραμανλής, θείος του πρώην πρωθυπουργού, τον κάλεσε πριν από τις εκλογές στην Πρώτη Σερρών και διοργάνωσε για λογαριασμό του μεγάλη συγκέντρωση στις Σέρρες, όταν η κυρία Μπακογιάννη άρχισε να δείχνει ότι ανακάμπτει.

Υπόγεια βοήθεια στον κ. Σαμαρά προσέφερε και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σταϊκούρας , ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλο τμήμα του κομματικού μηχανισμού. Για τον λόγο αυτόν και ο γιος του, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χ. Σταϊκούρας, φέρεται ως υποψήφιος να καταλάβει ένα σημαντικό αξίωμα.

Σημαντική βοήθεια στον κ. Σαμαρά προσέφερε και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπης , με την επίθεση την οποία εξαπέλυσε μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση κατά της κυρίας Μπακογιάννη.

Το ίδιο ίσως συνέβη και με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος, αν και δεν προέβη σε καμία δημόσια πρωτοβουλία στήριξης του κ. Σαμαρά, πιθανότατα τον βοήθησε με επικοινωνιακές συμβουλές τις τελευταίες εβδομάδες και ιδίως αφότου η κυρία Μπακογιάννη άρχισε να τον κατονομάζει ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Πηγή:http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: