Τo μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας για την διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση με αιχμή τον «Καποδίστρια ΙΙ» και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση καταγράφηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή και πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη.
Παρόντες ήταν το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων της Κέρκυρας, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από όλους τους Δήμους, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Ν. Σπίγγος και του Επιμελητηρίου Γ. Χονδρογιάννης, ο πρώην βουλευτής Σπ. Σπύρου, στελέχη της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, και μεγάλος αριθμός πολιτών.
Παρόντες επίσης ο Γραμματέας της Περ. Επιτροπής Ιονίων Νήσων Π. Σκληρός, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Δημοτικών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εισήγηση του Γραμματέα της Ν.Ε. Χρ. Μπούκα ενώ στη συνέχεια ο Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε τις στρατηγικές κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να βασιστεί η μεγάλη τομή της διοικητικής μεταρρύθμισης με την οποία ξεκινά μια νέα εποχή για τη χώρα, η νέα μεταπολίτευση, όπως την χαρακτήρισε.
Οι κατευθύνσεις αυτές είναι συνοπτικά οι εξής:
- Θεσμική αντιστοίχιση (ισχυροί δήμοι- αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση- κεντρικό κράτος) με δομικό ανασχεδιασμό των θεσμικών δομών της χώρας
- Αποκέντρωση της διακυβέρνησης και των εξουσιών (αρμοδιότητες, μηχανισμοί, πόροι) με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, της πλήρους διαφάνειας των λειτουργιών και της κοινωνικής λογοδοσίας.
- Το κράτος υπέρ των πολιτών
Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα έχει αιρετό περιφερειάρχη και ισχυρό Περ. συμβούλιο με όλες τις αναπτυξιακές αρμοδιότητες του κράτους να μεταφέρονται σε αυτήν, ενώ συζητείται ο ρόλος του Νομάρχη ως όργανο της Π/Α. Πεδίο εφαρμογής θα είναι η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση (Αθήνα- Θες/νίκη), οι Ηπειρωτικές περιφέρειες και οι Νησιωτικές περιφέρειες στις οποίες, λόγω της ιδιομορφίες τους, βασικές αρμοδιότητες και πόροι πιθανόν να αποκεντρωθούν στους δήμους. Για το λόγο αυτό, κατά τον κ. Σκανδαλίδη, είναι σημαντικό στα νησιά να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι Δήμοι. Όσον αφορά στον Καποδίστρια ΙΙ, ο κ. Σκανδαλίδης έκανε σαφές ότι θα αποσαφηνιστούν πρώτα οι πόροι που θα δοθούν στην Αυτοδιοίκηση μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και μετά θα γίνουν οι εκλογές (εντός του 2010).
Πρώτα θα τεθούν τα κριτήρια για τις συνενώσεις και μετά θα προκύψει η γεωγραφική διαίρεση του Νομού (αριθμός Δήμων).
"Όλα αυτά τίθενται στο διάλογο, ο οποίος στην Κέρκυρα ξεκίνησε ουσιαστικά χθες με την εκδήλωση της Ν.Ε., ενώ στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και ο διάλογος με τις ΤΕΔΚ, ώστε την άνοιξη να έχει διαμορφωθεί το τελικό νομοσχέδιο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μ. Κάρρας, Δήμαρχοι και πολλοί συμμετέχοντες.
Η διαδικασία της χθεσινής ημερίδας χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά γόνιμη και ώριμη. Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, η συζήτηση τώρα αρχίζει, θα είναι σύντομη και θα πρέπει, με αντικειμενική θεώρηση, να καταλήξει στο καλύτερο για την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του θέματος, τα πρακτικά της συζήτησης θα απομαγνητοφωνηθούν και θα διανεμηθούν από την Ν.Ε. σε κάθε ενδιαφερόμενο" καταλήγει ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου