Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Δημάρχου Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ



Αγαπητές συμπολίτισσες,

αγαπητοί συμπολίτες,


Η διαδοχή του παλιού από το καινούργιο εμπεριέχει την προσδοκία, την αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον.


Καλωσορίζοντας το νέο χρόνο εύχομαι σε όλους Υγεία, Δύναμη, Δημιουργία.

Για τον Δήμο μας, για το νησί μας, εύχομαι το 2010 να είναι χρόνος - ορόσημο, χρόνος επιτυχιών, χρόνος κατακτήσεων.

Ο χρόνος που φεύγει μας αφήνει εμπειρίες και γνώσεις.

Τα γεγονότα που συνέβησαν το 2009 διαμόρφωσαν ένα νέο διεθνές περιβάλλον.

Το 2010 θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα και τις καταστάσεις των γεγονότων αυτών. Στεκόμαστε μπροστά του αισιόδοξοι και έτοιμοι για νέες προσπάθειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια κοινωνία ευημερίας, προκοπής και ίσων ευκαιριών για όλους.

Χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με αξιώσεις στις απαιτήσεις του μέλλοντος, ώστε να πετύχουμε την οριστική άρση της περιφερειακής απομόνωσης και υπανάπτυξης.

Από την πλευρά μας, να είστε σίγουροι ότι και τη νέα χρονιά θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας, με κοινωνική αλληλεγγύη, με σεβασμό στον κάθε πολίτη και πάντα με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Θα πρέπει όμως να πειστούν και αυτοί που διαμορφώνουν το μέλλον της ανθρωπότητας με τις πολιτικές τους επιλογές, ότι δεν μπορούν να συντηρούν και να γιγαντώνουν ένα σύστημα που παράγει φτώχεια, αδικία, ανασφάλεια, πολέμους και κοινωνική ανισότητα.

Έχοντας εμπιστοσύνη στη δημιουργική διάθεση των δημοτών μας, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορούμε όλοι μαζί να προωθήσουμε το στόχο μας, να δώσουμε στο Δήμο Κερκυραίων και στην πόλη της Κέρκυρας τη θέση που τους ανήκει, μέσα στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο καθώς και την προοπτική που του αξίζει.
Έχουμε υποχρέωση προς τον τόπο, για όλους εμάς και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Η χρονιά που φεύγει κατέδειξε ότι πλέον δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια σειρά από παθογένειες, δυσλειτουργίες ενός πολιτισμικού πρότυπου, η «πτώχευση» του οποίου είναι πλέον κοινώς παραδεκτή.

Οι πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής είναι πολλές, για την αντιμετώπισή τους απαιτείται μια νέα πολιτιστική και πολιτική συνείδηση, η ενεργοποίηση της κοινωνίας και ένας νέος τρόπος σκέψης.

Η εξελισσόμενη παγκόσμια κρίση και οι σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα μας και στην τοπική μας οικονομία μάς καλούν να κάνουμε όλοι μας ένα πραγματικά καινούργιο ξεκίνημα με την αρχή του 2010.

Μπορούμε να πετύχουμε εκείνο που η ιστορία και η παράδοσή μας έχουν αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά.

Είμαστε Λαός που μπορεί με ενότητα και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις.

Έχουμε ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για τη χρονιά που έρχεται.

Βάζουμε ΝΕΟΥΣ στόχους για να οικοδομήσουμε ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ προσωπικό και συλλογικό μέλλον.

Σήμερα, ο πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος,

Ο πολίτης νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον.

Η ανασφάλεια, είναι η αίσθηση που κυριαρχεί.

Από την πλευρά μου, είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω στις δυνατότητες του τόπου και του Λαού μας.

Εργασθήκαμε σκληρά το 2009. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε καταφέραμε να δρομολογήσουμε μια σειρά από μεγάλα έργα που θα ΑΛΛΑΞΟΥΝ την εικόνα της πόλης μας.

Δεν υποσχεθήκαμε θαύματα.

Δεσμευθήκαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και γι’ αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε.

Κάναμε ότι ήταν δυνατό για να ολοκληρωθούν έργα που ήταν σε εξέλιξη, χωρίς να χάσουμε ούτε ένα ΕΥΡΩ.

Διορθώσαμε και συμπληρώσαμε μελέτες, καταρτίσαμε νέες, προωθήσαμε διαδικασίες και μέσα από επίπονη δουλειά των υπηρεσιών μας το πετύχαμε.

Παράλληλα εντάξαμε καινούρια έργα και δράσεις τα οποία υλοποιούνται σήμερα, ενώ προχωρήσαμε στην εφαρμογή του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, τα έργα του οποία θα ολοκληρωθούν εντός του νέου έτους.

Χρησιμοποιήσαμε εν γένει όλους τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να συντηρήσουμε τις υπάρχουσες ή να δημιουργήσουμε νέες υποδομές.

Προτεραιότητές μας ήταν:

η ολοκλήρωση και βελτίωση των υποδομών μεταφορών & περιβάλλοντος, με φλέγοντα ζητήματα:

την επίλυση του κυκλοφοριακού και

την βελτίωση της καθαριότητας, καθώς και

τη διοικητική αναδιάρθρωση του Δήμου, με στόχο την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ του πολίτη.


Υλοποιήσαμε προγράμματα που εντάσσονται στην κοινωνία της πληροφορίας

● την ηλεκτρονική πύλη εξυπηρέτησης πολιτών,

● την προώθηση της ευρυζωνικότητας στο Δήμο κερκυραίων,

● τον μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών.

Από τον προηγούμενο μήνα η καρδιά του Δήμου χτυπάει στο Μαράσλειο, που στεγάζονται πλέον όλες οι υπηρεσίες, εκτός ελαχίστων. Είναι ένα έργο, κόσμημα για το Δήμο μας.

Μέσα από την συγκέντρωση των υπηρεσιών μπορούμε να έχουμε ένα Δήμο με ποιότητα στην διαχείριση στην οργάνωση και στον προγραμματισμό.

Έναν οργανισμό με ποιότητα στις υπηρεσίες, στις λειτουργίες και στους θεσμούς.

Έναν Δήμο με ποιότητα στην καθημερινή σχέση με τους πολίτες που θα υπηρετεί την άμεση δημοκρατία και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής.

Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, 141 εργαζόμενοι των πρώην επιχειρήσεων του Δήμου (ΑΝΕΔΚ, ΕΤΕΔΚ) εντάχτηκαν με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου σε οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο καθώς και στις δημοτικές επιχειρήσεις και σε άλλα νομικά πρόσωπα

(Ορφανοτροφείο Γηροκομείο κ.λ.π).

Έτσι αποκαταστάθηκε μια ΑΔΙΚΙΑ που για πολλά χρόνια ταλάνιζε ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Το 2009 υπήρξε μια αποδοτική χρονιά.

Σε όλους τους τομείς ευθύνης του, ο Δήμος μας έκανε σημαντικά βήματα, το έργο μας θα συνεχιστεί και τα νέα χρονιά χωρίς κωλύματα ή καθυστερήσεις.

Είμαστε έτοιμοι και μέσα στο 2010 θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να γίνουν περισσότερα.

Ως Δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη και έχω πλήρη συναίσθηση των στιγμών που περνάμε όλοι μας, και οι οποίες, παρά τις προσπάθειές μας, δεν είναι οι καλύτερες.

Το 2009 που μας αφήνει, θα το θυμόμαστε για την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε και συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πατρίδα μας και τον τόπο μας.

Κερκυραίες, Κερκυραίοι

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει τους στόχους που έθεσε ως προτεραιότητα.

Ελπίδα για ανάκαμψη, η διοικητική μεταρρύθμιση που προχωράει η νέα κυβέρνηση.

Τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ανεργία, η τουριστική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, η ανάπτυξη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την ουσιαστική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συγκρότηση νέας διοικητικής δομής στην πρωτοβάθμια Tοπική Aυτοδιοίκηση απασχολεί ήδη τη δημόσια συζήτηση.

Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ΟΤΑ οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους ώστε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης να μπορούν να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Από το 1904 η Tοπική Aυτοδιοίκηση θεωρείται «ο χώρος δημόσιας εκπαίδευσης των πολιτών».

Η συμμετοχή στα κοινά μέσω της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, είναι ο χώρος που ο καθένας ανακαλύπτει το σεβασμό προς τον διπλανό του.

Φροντίζει για τις δημόσιες υποθέσεις, κινητοποιείται για προβλήματα και θέματα της περιοχής του.

Ουσιαστική αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη δεν νοείται.

Είναι απαραίτητο να διευρυνθούν θεσμοί συμμετοχής των πολιτών στη διαχείριση και στην καθημερινή πολιτική του Δήμου.

Οι νέοι ΟΤΑ θα μπορούν να ενδυναμώσουν το ρόλο τους στην τοπική κοινωνία και να ασκήσουν νέες αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα στον τομέα διαχείρισης του περιβάλλοντος και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε, διεκδικώντας μέσα από τα θεσμοθετημένα Όργανα ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, καλύτερες συνθήκες για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Θα μείνουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας για αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, με ένα Δήμο ανοιχτό για όλους τους δημότες.

Με διαφάνεια στην λειτουργία μας και συνεχή ενημέρωση.

Το 2010 θα είναι και χρονιά εκλογών γιά την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρωτοπόρα σε πολιτικό πολιτισμό Κέρκυρα, θα κληθεί να επιλέξει τους νέους της αιρετούς άρχοντες.

Το αναμενόμενο έντονο πεδίο πολιτικής αναμέτρησης, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποθηκεύσει το έργο των προηγουμένων διοικήσεων του Δήμου και στα όποια θετικά προσέφεραν στους δημότες μας.

Ελπίζουμε οι υποψήφιοι, πάλαιοί και νέοι, να εκτιμήσουν το μέγεθος της ευθύνης, συμβάλοντας με ισχυρά και αποτελεσματικα προγράμματα στην τόνωση του αυτοδιοικητικού μας βίου.



Κερκυραίες, κερκυραίοι

Επειδή ο όρος ανάπτυξη κυριαρχεί, εμείς που υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση, εμείς που βιώνουμε καθημερινά την πόλη και την γειτονιά, οφείλουμε να επαναφέρουμε την περί ανάπτυξης συζήτηση στη μόνη ανεκτή από τους πολίτες διάσταση.

Οφείλουμε να καθορίσουμε το πλαίσιο.

Οφείλουμε να μιλήσουμε για το μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης αγοράς και κοινωνίας.

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να σταθούν απέναντι στην μονεταριστική ανάπτυξη και να στηρίξουν με κάθε μέσο την πράσινη ανάπτυξη και κάθε δράση που αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους

Ο προβληματισμός δεν προκύπτει μόνο από τη γενικότερη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, της υγιεινής και της ποιότητας ζωής, αλλά και από την ανάγκη ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας, μέσα από την πράσινη και πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Μόνο έτσι είναι εφικτός ο επαναπροσδιορισμός της ανάπτυξης σε τομείς που σέβονται το αστικό περιβάλλον, δημιουργούν τοπική απασχόληση, αλλά πάνω απ’ όλα αλλάζουν την πόλη και παράγουν προστιθέμενη αξία σε κάθε περιοχή.

Ο Δήμος Κερκυραίων έχει κάνει πράξη την πράσινη ανάπτυξη.

● Κατασκευάζει δίκτυο ποδηλατοδρόμων,

● συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την βιώσιμη αστική κινητικότητα,

● προωθεί την ανακύκλωση και

● επιβεβαιώνει σε κάθε αναπτυξιακή του προσπάθεια τη βούληση του για μια σύγχρονη Κέρκυρα που θα λειτουργεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα την πράσινης ανάπτυξης.

Αναπροσαρμόζει όλα του τα προγράμματα μέσα από μιά φιλική προς το περιβάλλον πολιτική.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, σε λίγα χρόνια, θα είναι η μόνη δυνατή ανάπτυξη.

Οι ανταγωνιστικές στην Κέρκυρα πόλεις του παγκόσμιου τουρισμού, σε αυτό το πεδίο θα συγκριθούν μαζί μας.

Εάν θέλουμε ανάπτυξη και αισιοδοξία στο άμεσο μέλλον, ο δρόμος περνάει από την σωστή διαχείριση της Παλιάς Πόλης και το σεβασμό όλων μας προς το μνημείο, περνάει από τους ποδηλατόδρομους, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τον έλεγχο και την καλή διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων στις περιοχές - κλειδιά της πόλης μας.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι τις απαιτήσεις των καιρών, προκειμένου να ξεπεραστούν οι κρίσιμες εποχές της παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης, χωρίς μεγάλες απώλειες.

Πρωταρχικός στόχος για το Δήμο Κερκυραίων είναι να σταθεί κοντά στην νεολαία, στη νεολαία που ξεσηκώνεται και απαιτεί μία αξιοπρεπή διαβίωση, που απαιτεί δουλειά, απαιτεί παιδεία, απαιτεί σχολεία και πάνω από όλα απαιτεί απ’ όλους εμάς, να την ακούμε να βρισκόμαστε δίπλα στις ανησυχίες της, να έρθουμε πιο κοντά της.

Οι νέοι χρειάζονται τη στήριξη μας για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα αδιέξοδα που έχουν απέναντι τους. Χρειάζονται να σταθούμε διεκδικητικά απέναντι στην κεντρική εξουσία και να απαιτήσουμε καλύτερη παιδεία, και καλύτερες συνθήκες ζωής.

Θέλω να ευχηθώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, σε όλους τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία.

Χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά, με υγεία, ευτυχία και δύναμη.

Με περισσότερα χαμόγελα και ευτυχία για τους πολίτες του Δήμου μας, για τα παιδιά, για τον κόσμο όλο!

Καλή χρονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: