Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009
Oμιλία Γκερέκου για τον προυπολογισμό
Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Αντζελα Γκερέκου, σε ομιλία της σήμερα στη Βουλή, κατά συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2010, ανέφερε :
"Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω με το αυτονόητο, αναφερόμενη στην κρισιμότητα του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού. Έχει ήδη ειπωθεί, ότι πρόκειται ίσως για τον κρισιμότερο προϋπολογισμό της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας – και είναι αλήθεια. Ακούγεται πολλές φορές δημόσια το επιχείρημα, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ, ότι γνωρίζαμε από πριν την κατάσταση που παραλάβαμε. Αλλά η απάντηση είναι «γνωρίζαμε, αυτά που ήθελε η προηγούμενη Κυβέρνηση να γνωρίζουμε». Προφανώς και δεν γνωρίζαμε, ότι το έλλειμμα από το 6% έως 8% που ισχυρίζονταν ότι ήταν η ΝΔ, τελικά ήταν 12%. Προφανώς και δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε, ένα τόσο έντονα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, ενάντια στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Και δεν τα περιμέναμε, γιατί πιστεύαμε ότι αν μη τι άλλο, η προηγούμενη Κυβέρνηση προστάτευε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό – κάτι που απεδείχθη τελικά ότι δεν συνέβαινε. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση, έχει θέσει ένα βασικό στόχο: να επαναφέρουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας σε αξιοπρεπή επίπεδα και να το πετύχουμε αυτό, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις ομάδες εκείνες των Πολιτών, οι οποίες τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Συνολικά όμως στην Οικονομία, υπάρχουν δυσμενή δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε ή να τα αρνηθούμε. Και ένα από τα δεδομένα αυτά, είναι ότι η δραστηριότητα του αποφέρει περίπου στο 18% του ΑΕΠ της χώρας μας και απασχολεί 1 εκ. εργαζόμενους – ο Τουρισμός – αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Παγκοσμίως, ένα από τα πεδία που επλήγησαν πιο σοβαρά από την οικονομική κρίση, είναι και ο Τουρισμός – και ο Ελληνικός Τουρισμός, δεν αποτελεί εξαίρεση στο φαινόμενο αυτό. Όμως έχουμε ξαναπεί ότι η οικονομική κρίση, δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για τα πάντα. Το πρόβλημα είχε ξεκινήσει πολύ καιρό, δεδομένου ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις ανταγωνιστικότητας τα 3 τελευταία χρόνια, έδειχναν μια κατάσταση «ελεύθερης πτώσης» του Ελληνικού Τουρισμού. Και είναι σαφές ότι για την κατάσταση αυτή, δεν ευθύνονταν το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση, αλλά η ΝΔ ως Κυβέρνηση από το 2004 έως το 2009.
Έχετε ήδη ακούσει πιστεύω αρκετές φορές, να μιλάμε για μια κατάσταση υπέρογκων χρεών στον Τουρισμό, τα οποία «κληρονομήσαμε» από την πρώτη κιόλας ημέρα. Και εδώ, οφείλω να το πω ευθέως και χωρίς περιστροφές: ειδικά τον τελευταίο χρόνο, η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβανόμενη πως θα ήταν πλήρως καταδικασμένη από το αποτέλεσμα των επόμενων Εθνικών Εκλογών, σε ότι αφορά τουλάχιστον στον Τουρισμό, κινούνταν με τη λογική του «δεν υπάρχει αύριο – δεν πρόκειται να αφορά εμάς το πρόβλημα». Αυτό αλλιώς λέγεται, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Έχετε ξανακούσει τον αριθμό αλλά αξίζει να τον επαναλάβουμε εδώ: τα χρέη του ΕΟΤ τα οποία παραλάβαμε, υπερβαίνουν τα 120 εκατομμύρια Ευρώ. Και το ποσό αυτό, με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα, είναι σχεδόν ασύλληπτο...
Και ερχόμαστε στο ερώτημα του «τι κάνουμε τώρα?». Οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες και αυτό είναι δεδομένο. Από το ένα μέρος, οφείλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών, ενώ από το άλλο μέρος, οφείλουμε να ξοδέψουμε και φέτος, γιατί είναι προφανές ότι ο Ελληνικός Τουρισμός δεν μπορεί να μείνει με μηδενικές επενδύσεις σε προβολή και ανάπτυξη υποδομών. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν, εξορθολογισμός της λειτουργίας όλων των Οργανισμών που σχετίζονται με τον Τουρισμό. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων και θα τα αξιοποιήσουμε, θέτοντας ως βασική αρχή το «αναμενόμενο ανταποδοτικό όφελος της κάθε επένδυσης» - δηλαδή, να μπορούμε να δικαιολογήσουμε το κάθε Ευρώ που ξοδεύουμε, ως προς τα αποτελέσματα που αναμένουμε να μας αποφέρει στη βελτίωση των μεγεθών του Τουρισμού μας. Δεν πρόκειται πια «να ξοδεύουμε, για να ξοδεύουμε». Οργάνωση, Στοχοθεσία, Έλεγχος και Αποτελεσματικότητα, είναι οι βάσεις στις οποίες θα κινηθούμε. Η ενίσχυση της τουριστικής αγοράς, των επαγγελματιών και των εργαζομένων του χώρου, αποτελεί σταθερή μέριμνά μας.
Σας το ξεκαθαρίζω ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της κοινωνικής συνοχής αλλά και των κοινωνικών εταίρων.
Τουρισμός όμως, σημαίνει πρώτα απ’ όλα υποδομές. Εδώ ο στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση και η επιτάχυνση όλων των προγραμμάτων του Τουριστικού τομέα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Συνολικά οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις ανέρχονται σε 596 εκατομμύρια Ευρώ – εκ των οποίων τα 338 περίπου εκ. αφορούν δράσεις ενίσχυσης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων και 258 εκ. αφορούν δράσεις υποδομών και εκπόνησης μελετών. Θα επιταχύνουμε τα τέσσερα μεγάλα προγράμματα, τον «Πράσινο Τουρισμό», τον «Εναλλακτικό Τουρισμό», το «Συνεργάζομαι και Καινοτομώ στον Τουρισμό» και το «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό», ενώ θα προχωρήσουμε άμεσα με την Κοινωνία της Πληροφορίας και το πρόγραμμα «Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας». Άμεσα επίσης θα προωθήσουμε και το έργο κατασκευής του Διαδικτυακού Πολυθεματικού Χάρτη του Τουρισμού και θα θέσουμε σε λειτουργία το ολοκληρωμένο έργο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.
Σε επίπεδο νομοθετικής παραγωγής, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνουμε την επεξεργασία νομοσχεδίων που αφορούν στον Ιαματικό Τουρισμό, στον Καταδυτικό Τουρισμό, στο Συνεδριακό Τουρισμό και στον Τουρισμό Υπαίθρου και στον Αγροτουρισμό αλλά και μια σειρά μέτρων για τη στήριξη του Θαλάσσιου Τουρισμού.
Ο Ελληνικός Τουρισμός απαιτεί οργανωμένο σχέδιο και στόχους αλλά ταυτόχρονα απαιτεί και όραμα για την επόμενη ημέρα. Και το δικό μας όραμα, έχει γίνει σαφές ότι συνδέεται με τις απαραίτητες συνέργιες και τη σύνδεση του Τουριστικού μας προϊόντος με τον Πολιτισμό αλλά και τον Αθλητισμό. Στη λογική αυτή, η προώθηση γεγονότων όπως για παράδειγμα ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Ο Αθλητισμός όμως αποτελεί άλλο ένα τεράστιο και ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο, με επίσης πολλά και σοβαρά προβλήματα. Η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού αλλά και η ενίσχυση του υγιούς πρωταθλητισμού είναι βασικοί στόχοι μας. Για να επιτευχθούν όμως οι στόχοι αυτοί, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ενώ ταυτόχρονα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα, τόσο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, όσο και για τα Special Olympics και τα Def Olympics. Και στο πεδίο αυτό, ο εξορθολογισμός των δαπανών, είναι απολύτως απαραίτητος και ήδη έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, στόχος μας αποτελεί η εξάλειψη των φαινομένων κάθε είδους βίας στον αθλητισμό και ο αυστηρός έλεγχος του ντόπιγκ. Θέλουμε να έχουμε και ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ, έναν αθλητισμό «ΚΑΘΑΡΟ» από όλες τις πλευρές και από κάθε άποψη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Και τα δύο πεδία, και ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός, αλλά και η σύνδεσή τους με τον Πολιτισμό, πεδία «εθνικού ενδιαφέροντος». Μας αφορούν όλους, αφορούν την ίδια τη χώρα συνολικά.
Δεν ζητάμε απλώς «συναίνεση» στις αποφάσεις. Ζητάμε ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων, από όλες τις πλευρές και με όλους τους φορείς. Δεν κατέχουμε το «αλάθητο των αποφάσεων», ούτε έχουμε το «μαγικό ραβδί που λύνει όλα τα προβλήματα». Οφείλουμε να κοιτάξουμε με πολύ σοβαρό τρόπο το «τώρα» αλλά και το «αύριο». Η «επιτυχία» μας στους τομείς αυτούς, δεν θα αποτελεί «επιτυχία της Κυβέρνησης» αλλά «επιτυχία της χώρας». Και ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά, πόσο πολύ έχουμε ανάγκη αυτή την «επιτυχία».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου