Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΚΚΕ: "Απάνθρωπη επιχείρηση σε βάρος μεταναστών στην Κέρκυρα"


"Απάνθρωπη επιχείρηση σε βάρος μεταναστών στην Κέρκυρα", είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή,προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.
Το κείμενο της ερώτησης:
"Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τη πολιτική της «μηδενικής ανοχής» και συνεχίζοντας την ίδια αντιμεταναστευτική πολιτική της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Έτσι την Πέμπτη 26/11/2009, το πρωί με χειροπέδες και βλέμμα γεμάτο απόγνωση, 10 αλλοδαποί, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, έφτασαν στις 09.15 στη Κέρκυρα από τους Παξούς με το πλοίο «Sporades Queen”. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο σταθμό συνοριοφυλάκων στη Παλαιοκαστρίτσα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να πάρουν το δρόμο του διωγμού.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιεί η κυβέρνηση. Μια πολιτική που στρέφεται ευθέως κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, μια πολιτική που όσους ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ για να ξεφύγουν από την πείνα και τους πολέμους, τους θέλει φτηνό εργατικό δυναμικό και ομήρους στα χέρια των αρχών, οι οποίες πολλές φορές τους συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς αποτελεί το γεγονός ότι καθόλη την διάρκεια της μεταφοράς τους από τους Παξούς στην Κέρκυρα βρίσκονταν αλυσοδεμένοι μέσα στο πλοίο σαν κοινοί εγκληματίες ενώ μετά το τέλος της μεταφοράς έγινε προσπάθεια προσαγωγής ενός πολίτη που συνταξίδευε με τους μετανάστες και ρώτησε τον υπεύθυνο της ομάδας μεταφοράς αν κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα απελευθέρωνε τους μετανάστες από τις χειροπέδες για ευνόητους λόγους ασφαλείας. Η προσαγωγή δεν έγινε μετά από έντονες διαμαρτυρίες που υπήρξαν και τα αστυνομικά όργανα περιορίστηκαν στα στοιχεία της ταυτότητας που ζητήθηκε και δόθηκε από τον πολίτη.
Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι όταν ο Γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ που βρισκόταν εκεί ζήτησε από αστυνομικούς να δει τον υπεύθυνό τους τον παρέπεμψαν στον υπεύθυνο του τμήματος συνοριοφυλάκων στην Παλαιοκαστρίτσα που τους έδωσε την εντολή για την μεταφορά των κρατουμένων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ούτως ώστε :

1. Να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα βάρβαρης αντιμετώπισης των μεταναστών.
2. Να καταργηθεί το ελληνικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο, που αξιοποιεί τους μετανάστες για να χτυπήσει εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα και στερεί από τους μετανάστες και πρόσφυγες στοιχειώδη δικαιώματα.
3. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης..
4. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι εγκύκλιοι που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση των μεταναστών στην Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: