Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Νομάρχη με Αλβανούς για interreg


Πολυμελή αντιπροσωπεία της ευρύτερης Περιφέρειας της Αυλώνας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Περιφέρειας Αγκρόν Σάρα (Agron Sharra) υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος στο πλαίσιο της πρώτης συζήτησης και ανάπτυξης της συνεργασίας για την υλοποίηση δράσεων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου.

Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη ο Δήμαρχος Αγίων Σαράντα κ. Εντμόντ Γκιόκα (Edmond Gjoka) καθώς και Έπαρχοι και Δήμαρχοι από ολόκληρη την περιοχή μεταξύ των οποίων και ο κ. Ζήσος Λούτσης πρώην Βουλευτής και σήμερα Έπαρχος Φοινίκης ενώ στην συνάντηση παρέστη και έκανε την παρουσίαση ο υπεύθυνος Προγραμματισμού της Νομαρχίας Σωτήρης Βλάχος.

Ουσιαστικά, η συνάντηση αποτέλεσε την απαρχή μιας δυναμικής και ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Περιφέρεια της Αυλώνας για την αξιοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων ώστε οι δύο πλευρές μέσω κοινών δράσεων να έρθουν πιο κοντά.

Στην συνάντηση διευκρινίστηκαν θέματα που αφορούν στις δράσεις προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας όπως οι κανόνες που τα διέπουν και παράλληλα ξεκαθαρίστηκαν οι κοινοί στόχοι και το πεδίο ανάπτυξης των κοινών δράσεων των δύο περιοχών.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης ανέφερε ότι καταγράφεται ζωηρό το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τόσο η σημερινή συνάντηση όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν θα αποδώσουν καρπούς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σύντομα θα προχωρήσουμε στην έμπρακτη συνεργασία των δύο πλευρών έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το ευνοϊκότερο δυνατό περιβάλλον που θα φέρει πιο κοντά την Κέρκυρα με την ευρύτερη Περιφέρεια της Αυλώνας. Να γνωριστούν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης αλλά και των επιχειρήσεων και του πολιτισμού από την μια και την άλλη πλευρά, και να δημιουργήσουμε και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξή της στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.»

Ο Νομάρχης επεσήμανε αναφερόμενος στα διασυνοριακά προγράμματα ότι ήδη υπάρχει η ανάλογη εμπειρία στην συνεργασία με την Ιταλία και τόνισε ότι με ανάλογο τρόπο το πρόγραμμα χρηματοδοτεί και στηρίζει εξίσου την δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασίας με την Αλβανική πλευρά.

Από την πλευρά του τόσο ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Αυλώνας όσο και ο Δήμαρχος Αγίων Σαράντα ευχαρίστησαν το Νομάρχη για την πρόσκληση και την φιλοξενία και εξέφρασαν τη πεποίθηση ότι η συνεργασία θα είναι αγαστή και αποδοτική προς όφελος και των δύο πλευρών.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα


Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, η πρώτη προκήρυξη του οποίου αναμένεται να γίνει στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, αναφέρεται σε δύο κυρίως άξονες, αυτού της ενίσχυσης διασυνοριακής οικονομικής ανάπτυξης και της ανάδειξης και προστασίας περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων.

Στους άξονες αυτούς περιλαμβάνονται διάφορες υποκατηγορίες δράσεων όπως η προώθηση της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας, η πραγματοποίηση κοινών εκθέσεων και εκδηλώσεων οικονομικού ενδιαφέροντος, η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού αλλά και συνεργασία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των δύο πλευρών, βελτίωση των τοπικών δικτύων υγείας, δράσεις προώθησης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενίσχυσης της συνεργασίας για την προστασία προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: