Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη Μπ. Χαραλάμπους (15-12-09)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ που παραχώρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους

Οι δύσκολες συνθήκες που διέρχονται επί καθημερινής βάσης οι κάτοικοι των διαποντίων νησιών, τα τεράστια προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν πραγματικά κάνουν την επιβίωση τους, αν όχι αδύνατη, πάρα πολύ δύσκολη. Από τον Αύγουστο μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προστέθηκε και το μεγάλο πρόβλημα τις επικοινωνίας τους με την πόλη της Κέρκυρας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας θεώρησε καλό και κηρύξει έκπτωτο το καράβι που έκανε την συγκοινωνία μεταξύ των διαποντίων νησιών και της πόλης της Κέρκυρας, ξεχνώντας βέβαια μία «λεπτομέρεια», να αναπληρώσει δηλ. την συγκοινωνία με άλλο καράβι.

Από τον Αύγουστο λοιπόν οι κάτοικοι των νησιών ταλαιπωρούνται. Στις 20 Νοέμβρη έγινε δημοπράτηση της άγονης αυτής γραμμής και από τότε αγνοείται η τύχη του διαγωνισμού αυτού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι των διαποντίων νησιών εξακολουθούν να περνούν μία μεγάλη Οδύσσεια για να κατορθώσουν να έρθουν στη πόλη της Κέρκυρας από τα νησιά τους. Επίσης οφείλω να είμαι αυστηρός με τις αρχές της Κέρκυρας που δεικνύουν μεγάλη αδράνεια, καθώς και με την κυβερνητική πολιτική η οποία είναι στα λόγια ευχάριστη προς τους κατοίκους αυτούς των άγονων νησιών, --τους αποκαλούν ακρίτες, ότι είναι φύλακες Θερμοπυλών-- και την ίδια στιγμή κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τους δυσκολεύουν τη ζωή. Τέλος και με τους ίδιους τους κατοίκους των διαποντίων νησιών, που ξέρουν και αυτοί από μόνοι τους, ότι όταν γίνονται εκλογές, ψηφίζουν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τα δύο κόμματα του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά εν γνώσει τους ότι τα κόμματα αυτά όταν έρθουν στην εξουσία τους ξεχνούν.

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται και για τους κατοίκους της βόρειας Κέρκυρας και για τα Διαπόντια νησιά είναι το τεράστιο θαλάσσιο αιολικό πάρκο που η Κυβέρνηση, από ότι φαίνεται, είναι στις προθέσεις της να το αδειοδοτήσει. Το πάρκο αυτό, εμείς με το που ήρθε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ήταν η πρώτη ερώτηση με την οποία καλούσαμε ουσιαστικά την Κυβέρνηση, να πάρει πίσω αποφάσεις που από ότι φαίνεται είναι προαποφασισμένες.

Την Κυριακή άκουσα τον δήμαρχο Εσπερίων, τον Κο Αυλωνίτη, ο οποίος δήλωνε με κάθε σοβαρότητα, ότι περιμένει από τους βουλευτές να ακούσει τις απόψεις τους. Στην καλύτερη περίπτωση θα καταλογίσω άγνοια και στην χειρότερη σκόπιμη διαστρέβλωση από τον Κο Αυλωνίτη. Διότι ο βουλευτής του ΚΚΕ τοποθετήθηκε πολλές φορές και ξεκάθαρα για την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα υπάρξει με την δημιουργία του αιολικού θαλάσσιου πάρκου. Ουσιαστικά θα ανατρέψει μία αμιγώς τουριστική και ψαράδικη περιοχή σε βιομηχανική και ο Κος Αυλωνίτης όφειλε τουλάχιστον να διαβάζει τον τοπικό τύπο, οπότε θα έβλεπε πάρα πολλές φορές τις τοποθετήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ και να μην παραπλανεί τον κόσμο λέγοντας ότι δεν έχουμε θέση.

Ακολούθως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το νέο νοσοκομείο είπε τα εξής:

Αυτό που πρέπει να κάνει εντύπωση στον Κερκυραϊκό λαό, γιατί εμείς προειδοποιούσαμε προεκλογικά, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ενώ έλεγε ότι ήταν πανέτοιμο να αναλάβει την κυβερνητική πολιτική, ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα φαίνεται ότι είναι τελείως ανέτοιμο. Έτσι ενώ διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμο με 5 νομοσχέδια που θα καταθέσει στη βουλή μόλις πάρει την εξουσία, μέχρι τώρα, και ενώ έχουν περάσει πάνω από 70 μέρες, κατατέθηκε με χίλια ζόρια, ένα νομοσχέδιο. Έλεγε ότι είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την επιδημία της γρίπης, την οικονομική κρίση, θα τα βάλει με τους έχοντες και κατέχοντες. Εκείνο όμως που διακρίνεται στην πράξη και με τις χτεσινές δηλώσεις του Κου Παπαντρέου είναι ότι θα τα βάλει με αυτούς που πληρώνουν πάντα την «νύφη» μόνιμα και συνέχεια, τα λαϊκά στρώματα. Έτσι λοιπόν και για το νοσοκομείο, ήταν ολοφάνερο ότι η Κα Ξενογιαννακοπούλου, να μου επιτρέψετε να πω την βαριά έκφραση, δεν είχε ιδέα – δεν είχε σχέδιο - δεν είχε προγραμματισμό – δεν είχε σκοπό. Μας μίλησε για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, για το ότι θα γίνουν πανελλαδικές προσλήψεις, ότι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, το πώς θα ανοίξει τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ που είναι κλειστά με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παλαιότερα. Πάνω από 151 κρεβάτια αυτή την στιγμή είναι στις εντατικές μονάδες κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, και μας είπε ότι στο απώτερο μέλλον, μέσα σε ένα γενικότερο προγραμματισμό θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προσφοράς περίθαλψης, και στα πλαίσια αυτά θα ενταχθεί και η λειτουργία του νέου νοσοκομείου της Κέρκυρας.

Ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει, πρέπει να ξεσηκωθεί και να βγει στους δρόμους. Το ΠΑΜΕ τον καλεί την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Και στην Κέρκυρα το ΠΑΜΕ καλεί τους Κερκυραίους στις 10 το πρωί στην πλατεία ΣΑΡΟΚΟ να διαδηλώσουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που βάλθηκε να κατεδαφίσει και τα τελευταία θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.

Σε άλλη ερώτηση για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είπε τα εξής:

Για τον ΧΥΤΑ η θέση μας είναι γνωστή, εμείς λέμε για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ο οποίος πρέπει να γίνει από ένα ανεξάρτητο και σοβαρό επιστημονικό φορέα, π.χ. πολυτεχνείο, που θα μελετήσει από την αρχή την αποκομιδή και την διαχείριση στων στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα.

Ο σύνδεσμος καθαριότητας της Κέρκυρας βαράει συνέχεια το τύμπανο προς μία κατεύθυνση. Έχουν αποφασίσει ότι η περιοχή του Τεμπλονίου θα είναι η περιοχή που θα δέχεται μόνιμα τα σκουπίδια όλης της Κέρκυρας . Ετσι χτες σε συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος φαίνεται –το λεω με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχω επίσημη πληροφόρηση—ότι εξασφάλισαν προσωρινή άδεια συνέχισης λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι ελέγχεται από άποψη νομιμότητας, είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει νέες αντιπαραθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: