Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Παράνομη στάθμευση σε αρχαιολογικό χώρο


Την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων σε αρχαιολογικό χώρο στην πόλη της Κέρκυρας, καταγγέλει σε επιστολή του προς την υφυπ. Τουρισμού-Πολιτισμού Αντ. Γκερέκου, το μέλος των οικολόγων-πράσινων Κέρκυρας Πάολο Μελισσάνο.

Ειδικότερα αναφέρει:

"Δια της παρούσης σας γνωρίζουμε και σας καταγγέλλουμε ότι στον εξωτερικό χώρο του Ανάκτορου Μιχαήλ & Γαβριήλ, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, εκεί που υπάρχει ο ανδριάντας του Άγγλου Αρμοστή Άνταμς και από την πλευρά της εξόδου κινδύνου, καθημερινά και όλο το χρόνο σταθμεύουν αυτοκίνητα υπαλλήλων του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης και άλλων ατόμων (βλέπε συνημμένες φωτογραφίες).

Ο χώρος, που τον επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες όλο το χρόνο, ως γνωστόν έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCΟ, αλλά δυστυχώς από πάρα πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ με ανοχή όλων των αρμοδίων του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης.

Σήμερα αυτή η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι από τις καλύτερες και προσβάλλεται το πνεύμα κοινωνικής συμμετοχής των πολιτών. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν τη εικόνα σε μια χώρα και μια πόλη για την οποία ο τουρισμός παίζει έναν σημαντικό παράγοντα στην οικονομία της.

Είναι αδύνατον για τον κάθε τουρίστα να φωτογραφίσει χωρίς προβλήματα το μνημείο εξαιτίας των παραπάνω αυτοκίνητων προκαλώντας την οργή του και ερωτηματικά με τον τρόπο που προστατεύεται ο πολιτιστικός πλούτος της πόλης μας.

Η συμπεριφορά των υπαλλήλων που σταθμεύουν σε ένα αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη περιφρόνηση της ιστορικότητας αυτού και του νόμου είναι απαράδεκτη όπως είναι αδικαιολόγητη η αδιαφορία των προϊσταμένων που, κατά παράδοξο τρόπο, για τόσα χρόνια δεν έχουν προβεί σε ΚΑΜΙΑ ουσιαστική ενέργεια για την αλλαγή αυτού του αυθαίρετου καθεστώτος, σαν «δεν ήξεραν, είχαν άγνοια».

Με την παράλειψή αυτή ενισχύεται η αυθαιρεσία και δημιουργείται στους πολίτες η αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει αυτό που θέλει και ότι μπορεί να παρανομεί άνετα γιατί γνωρίζει καλά ότι δεν θα τιμωρηθεί.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παρέμβετε και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του πολιτιστικού πλούτου της πόλης μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: