Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΝΟΔΕ της Ν.Δ.: Οχι συναίνεση σε πολιτικές συντήρησης


Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της Ν.Δ. δια του εκπροσώπου της Γιάννη Κοντού έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την κάτωθι ανακοίνωση σχετικά με τα οικονομικά μέτρα:

Διανύουμε ομολογουμένως τις δυσκολότερες στιγμές που πέρασε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι Έλληνες πολίτες, φοβισμένοι, γεμάτοι άγχος και ανασφαλείς για το αύριο, αναμένουν με καρτερικότητα μία μεγάλη, άκριτη και άνιση επιδρομή φόρων και περικοπών.

Η έναρξη αυτής της νέας δυσάρεστης και δύσκολης εποχής για τον Έλληνα, δόθηκε την Τετάρτη το βράδυ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μιας και ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην εμφανιστεί σε αυτήν την συγκυρία.

Πέντε ολόκληρους μήνες η κυβέρνηση «ψάχνει» την φόρμουλα των μέτρων που θα πάρει για να στηρίξει τα ταμεία του κράτους. Τι κατάφερε σήμερα; Να χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα μέτρα, που ας σημειωθεί είναι μόνον η αρχή μιας θλιβερής συνέχειας που θα επακολουθήσει, να είναι περισσότερο σκληρά για τις οικονομικά αδύναμες τάξεις, απ’ ότι και η πιο απαισιόδοξη φαντασία θα μπορούσε να σκεφτεί λίγο καιρό πριν.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα τα είχαν επιβάλλει οι Κοινοτικοί ελεγκτές τα μέτρα και δεν θα ήταν τόσο σκληρά και άτεγκτα, αν η κυβέρνηση είχε εγκαίρως αποφασίσει να δράσει όταν έπρεπε, δηλαδή απ’ την αρχή. Θα υπήρχε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ηπιότερα μέτρα, καθώς και ομαλότερη προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή την πραγματικότητα.

Ο χρόνος όμως που χάθηκε ανεκμετάλλευτος, δεν είχε μόνο αυτές τις συνέπειες. Έτσι:

* Όσα ήλπιζε η κυβέρνηση να εξοικονομήσει από την περικοπή των επιδομάτων, ήδη έχουν χαθεί από το κόστος δανεισμού, το οποίο ανέβηκε κατακόρυφα, λόγω της αναξιοπιστίας μας και της διεθνούς δυσφήμισης που έχουμε υποστεί.
* Τα μέτρα αυτά βαθύνουν την ύφεση, μειώνουν την αγοραστική ικανότητα του Έλληνα. Είναι διαπιστωμένο ότι θα χαθεί το 25-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
* Εκμηδενίζουν την ανάπτυξη και πνίγουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και την νέα επιχειρηματικότητα.
* Πάνω από € 10.000.000.000,00 κεφάλαια έφυγαν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό



Όλα αυτά λοιπόν, τραγικά θα οδηγήσουν σε ένα και μόνο μονόδρομο, δηλαδή σε νέες οδυνηρές αποφάσεις για τον λαό. Πότε όμως θα τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Πόσα χρόνια θα πρέπει να διαβαίνουμε την έρημο; Κανείς δεν ξέρει και η Κυβέρνηση δεν λέει.

Τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και γι’ αυτά έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Έτσι και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Έκανε σφάλματα, τα οποία όμως πλήρωσε και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όμως σήμερα κοιτά το μέλλον.

Η κυβέρνηση, αντίθετα, έχει επιλέξει να κοιτά μόνο το παρελθόν. Έτσι δυσκολεύεται να δει ότι οι τελευταίοι δικοί της χειρισμοί, καθυστερήσεις και παλινωδίες έφεραν την χρεωκοπία της χώρας προ των πυλών.

Η συναίνεσή μας στην έξοδο από την κρίση ήταν από την αρχή δεδηλωμένη. Συναίνεση όμως σε πολιτκές που θα μας βγάλουν από την κρίση και όχι σε πολιτικές που θα μας θέσουν στην συντήρηση.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρότεινε από την αρχή άλλο μίγμα πολιτικής. Πρότεινε λοιπόν:

* Περιστολή της δημόσιας σπατάλης
* Μεγαλύτερη φορολόγηση σε καπνό και οινοπνευματώδη
* Μεγαλύτερη φορολογία σε είδη πολυτελείας
* Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να αποφέρει κέρδη και
* Μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.
* Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων από τα εξωτερικό.
* Κίνητρα για την ανάπτυξη του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, ώστε να εισρεύσουν νέα και περισσότερα κεφάλαια στα ταμεία.

Από την άλλη:

* Απορρίπτουμε την αύξηση του ΦΠΑ
* Απορρίπτουμε κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και
* Απορρίπτουμε με σφοδρότητα την περικοπή του 14ου μισθού.


Οι προτάσεις μας αυτές αποφέρουν τα ίδια περίπου αποτελέσματα, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργούν ασφυξία στην κοινωνία, στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομία.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα είναι ανυποχώρητη στην προάσπιση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και της μεσαίας τάξης, καθότι αυτοί είναι οι μόνοι που δίνουν ανάσες στην αγορά, αφού αποτελούν την κινητήρια δύναμη της.

Πρέπει λοιπόν πρώτα να στοχεύσουμε στην τόνωση της αγοράς και αμέσως μετά στην ανάπτυξη.

Τα νέα μέτρα δεν επιλύουν προβλήματα, αλλά, όπως και πολύ εύστοχα ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό.

Υπάρχει όμως διέξοδος. Η δική μας πρόταση για την έξοδο από τη
ν κρίση, που αν και η κυβέρνηση αρνείται να το δει, εξασφαλίζει ανάκαμψη και ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: