Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Αντίθετος στον Καλλικράτη ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας


Αντίθετος στο προτεινόμενο σχέδιο Καλλικράτης είναι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμά ότι επικεντρώνεται σε θολές και μηχανιστικές συνενώσεις και μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Διον. Στραβοράβδη παραμένει πάντα επιτακτική η ανάγκη για μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους και των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, όπως είπε, να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός παράγοντας ισόρροπης ανάπτυξης, φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου, ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας και διαφάνειας.

Πρόσθεσε ότι,το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, δίνει απαντήσεις που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη λογική του κόμματος. Απαντήσεις ενταγμένες στη λογική του κυρίαρχου οικονομικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εντείνουν τον συγκεντρωτισμό και τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής εξουσίας πάνω στους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι από μια πρώτη ανάγνωση των όσων έχουν εξαγγελθεί ως περίγραμμα του σχεδίου «Καλλικράτης», προκύπτει ότι:

* Προωθείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας, υγείας, πρόνοιας), με την «απόσυρση» του κεντρικού κράτους, τη μεταφορά τους στους Δήμους και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.
* Προωθείται η εφαρμογή μιας κατ’ όνομα «αναπτυξιακής» πολιτικής στην Περιφέρεια, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα.
* Κοινωνικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα αφήνονται σε μια «φιλανθρωπική» διαχείρισή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί της αντιμετώπισής τους με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.
* Δίνονται πολύ θολές και αόριστες απαντήσεις στο ζήτημα των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία του θεσμού με τις νέες αυξημένες αρμοδιότητές του. Γεγονός που παραπέμπει στην εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου, στα ΣΔΙΤ, στην τοπική υπερφορολόγηση.
* Δεν αντιμετωπίζονται ζητήματα δημοκρατίας αντιπροσωπευτικότητας, εκλογικού συστήματος. Διατηρείται έτσι η αδιαφάνεια, οι στρεβλώσεις, η απομάκρυνση του πολίτη από τον θεσμό, η φαλκίδευση της έννοιας της λαϊκής εξουσίας.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σαφέστατα την αιρετή Περιφέρεια, τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζει ή πρέπει να υποστηρίζει, το συγκεκριμένο σχέδιο.

Τριήμερο εκδηλώσεων

Στο πλαίσο του προβληματισμού για την διοικητική μεταρρύθμιση ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων, με προσκαλεσμένους τον Γιάννη Τόλιο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και την Ελένη Πορτάλιου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτική σύμβουλο Δήμου Αθηναίων με την «Ανοικτή Πόλη».

Οι ανοικτές συζητήσεις θα γίνουν:

* Αύριο Παρασκευή το απόγευμα στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.
* Την Κυριακή 21/3 το πρωί στη Λευκίμμη.
* Την Κυριακή 21/3 το πρωί στην Αχαράβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: